[]

AGİ'nin üstüne yatan şirket

Şimdi zamanında bi şirkette çalışıyordum, büyük kurumsal bi yer, net bi ücrette anlaştık (X diyelim), ay sonunda bankaya X + AGİ yatıyordu.

Sonra başka bir şirkete geçtim, küçük bi patron şirketi, bi Y ücretinde anlaştık (net yine), ama bu sefer ay sonunda bankaya direkt Y yatmaya başladı.

Bu AGİ'nin belli bi şartı mı var? Yoksa ikinci şirket direkt üstüne mi yatmış? Şirketten ayrıldım şu an, kendim için sormuyorum da orada çalışan biri AGİ'sini istese "biz senle Y'ye anlaştık kardeşim, karıştırma AGİ'yi falan" mı derler, ne olur?

 
tamamen şirket politikası. üstüne yatma durumu yok.


  • ayaklibalik  (06.11.19 00:50:32) 
1000 lira diyelim maaşa o maaşın 190 lirasını devlet veriyor AGİ dedikleri olay o, vergi iadesi. Yani şirketin cebinden 890 lira çıkmış oluyor, devletin verdiği parayı sana ödemiş oluyor. Kısaca anlaştığınız maaştan 190 lira eksik yatırıyor.


  • aynabugusu  (06.11.19 01:01:51) 
Kaç liraya anlaştıysanız, üzerine agi vermek zorunda. Aginin sizin maaşınız ile ilgisi yok, devletin işverene 'sizden dolayı' tanıdığı bir vergi avantajı o sadece. Size ödenmek zorunda.

Çakallık yapmasın. Şikayet edin.

Bunun istisnası, inisiyatifi falan da yok. Sözleşmede anlaştığınız ücret bellidir. Açıkça şunu yazacak; 3000 net (veya kaçsa brüt) + agi. Bu yazılanı ödeyecek. Bunu yazmıyorsa sözleşme, agiyi üzerine ödeyecek.

İşçinin 190 lirasına bile göt atıyorlar. Sömürtmeyin emeğinizi şu çakal çukala.
  • lisw  (06.11.19 02:30:06) 
Bu arada plüton gezegen. Dışlayıp durmayın şu plütonu.


  • lisw  (06.11.19 02:34:10) 
Patron şirketleri böyle olur Türkiyeye yeni mi taşındın? Kaça anlaştıysan o parayı alırsın. Kurumsalda işler farklı.


  • Tears of Devil  (06.11.19 08:35:54) 
hocam çalıştığın şirket vergiden muaf serbest bölge, teknopark gibi bir yerde ise yani vergi muafiyeti varsa devlet zaten agi vermiyor. Dolayısı ile işveren de sana ödemiyor diye biliyorum. Ben agi'yi sadece vergili çalıştığım gün üzerinden alıyorum o da 3-5 ayda bir 100-150 tl oluyor. Senin şirket durumu da bu olabilir.

Ama çakal firmaların bazıları sanki onu da maaşmış gibi sana ödüyorlar. Ben olsam şikayet ederim sürünsün.
  • kraldan cok kralci  (06.11.19 08:59:59) 
@kraldan cok kralci: iki şirket de teknoparktaydı. Yani birinci ödeyen de orada, ikinci ödemeyen de.

Şikayet edecek olsak nereye edebiliyoruz?
  • plutongezegendegilmi  (06.11.19 09:05:08) 
Asgari ücret üzerinden alan bir kişi için patronlar bu agiyi ödemiş gibi gösterebiliyor. Net maaş burada asıl faktör, patron sen evlensen de cocugun da olsa aynı maaşı veririm diyor, agi değişkenleri, ve bu elden gidiyor.


  • liberal  (06.11.19 09:05:29) 
teknoparkdaysa şikayet edemezsiniz, bir gelir vergisi vermediğiniz için agi kazancınız olmuyor.

ilk şirket cebinden vermiş, ikinci şirket normal olanı yapmış.

(arge personeli olduğunuzu varsayıyorum)
  • benaslinda  (06.11.19 09:33:47) 
piyasada kurumsal olmayan şirketlerin çok büyük çoğunluğunda böyle oluyor zaten. siz ilk işe girerken X lira maaşa anlaştıysanız agi onun içine dahildir. agiyi almışsınızdır zaten yani. cebe atma durumu yok yani. kısıtlı sayıdaki şirkette de maaş+agi verirler ama dediğim gibi nadir düzgün şirketlerde olur bu. en güzeli işe girerken bu mevzuları konuşmak.


  • genc irisi  (06.11.19 11:38:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.