[]

Akademikler yetişin - kariyer planlaması

Türkiye`nin en köklü kurumlarından birinde araştırma görevlisi ve doktora öğrencisiyim (tez aşamasında), alanım mimarlık. Bulunduğum kurumdaki etik yoksunluğundan, araştırma görevlisini sömürülecek köle olarak görme mantığından, kurumun hantallığından ve hocalarının kendileri dışındaki herkes ve her şeyi göz ardı eden egolarından bıktım.

Çifte vatandaşlığım var, bugün uçak bileti alıp yarın herhangi bir AB üyesi ülkede yaşamaya başlayabilirim. 4 dil biliyorum. Fakat ben yıllardır toplumsal faydayı göz önünde bulundurarak (akademik kariyeri seçmenin sebebi de buydu) Türkiye'de çalışıp bu topraklara faydalı olmayı seçtim. Pişman değilim ama tahammülümün sonuna geldim.

Daha önce çalışılmamış, yurtiçi ve yurtdışından önemli hocaların desteklediği bir doktora araştırmam var. Önümüzdeki yıl büyük ihtimalle iyi bir bursla Almanya'da misafir araştırmacı olarak bulunacağım. Fakat bu aşamada bile, 10 aylığına gidecek olmamla ilgili sorun çıkarıp çıkarmayacaklarına dair endişe yaşıyorum. Her neyse.

Akademik kariyere yurtdışında devam etmenin en olur yolunun orada doktora yapmaktan geçtiğini biliyorum, ama hem buradaki danışmanıma olan saygı ve sevgimden, hem de araştırmanın bulunduğu noktadan dolayı buradaki doktoramı yarıda bırakıp gitmek istemiyorum. Bu doğrultuda tecrübeli arkadaşlardan tavsiyede ihtiyacım var.

- Buradaki doktoraya bitirip, Avrupa'da bir doktora pozisyonu bulup mu gitmeli?

- Yoksa iyi bir yayın arka planı ve kalifikasyonla, buradaki doktorayla yurtdışında postdoc pozisyonu bulmak mümkün mü? Özellikle Almanca konuşulan çevre, yani Almanya - İsviçre - Avusturya için merak ediyorum.

Kadrom 33a, bu yüzden bu kararımla ilgili vicdan azabı da çekiyorum çünkü kadro yanacak ve gelen kişi 50d ile yerleşmek zorunda kalacak ama gerçekten tahammülüm kalmadı. Ömrümü bu kurumda geçiremeyeceğim.

 
Benzer durumda olan bir arkadaşım doktorayı bırakıp başka ülkede doktoraya başladı ve orada arş gör kadrosu aldı. Eğitimine devam ediyor.

Eğer Türkiye'de yaşamak istemiyorsan orada doktora yapman en temiz yol.
  • horowitz  (02.11.19 19:09:46) 
ya çok benzer süreçlerden geçtim, geçiyorum.
kesinlikle git.
hele bir de çifte vatandaşlığın varsa hiç anlamıyorum böyle bir fırsat varken doktorayı türkiyede yapmanızı.
bence beklemeden doktorayı yani dereceyi oradan alacak şekilde gidin.
post doc bulursunuz da ne gerek var burada geçen süreye.


*sizi buraya bağlayan biri olmadığını varsayıyorum.
  • jimjim  (02.11.19 20:06:27) 
alanlarımız farklı ona göre değerlendir, kendi paranla gidiyorsan doktora, postdoc kesin bulursun. paran, bursun yoksa senin başarına bağlı.
ve bizim hoca mesela kadro vermiyor. okulda kadro bulman zor ama dilin varsa işe girersin.

  • wishmaythşngs  (02.11.19 20:20:04) 
selam. bu işlerin azıcık içinde ve bilgi sahibi birisi olarak şöyle düşünüyorum,

köklü 1 okulda 33a lı olmak çok önemli bir şey. biraz araştırırsan postdoc bulursun bence. dr. bittikten sonra kimse sana karışmayacak. yavaş yavaş yayınlarını yaparsın ve doçent olursun. bence türkiyede kal. 50d li olsan git derdim. bence pozitif taraflara odaklanmaya çalış. kadron daimi, doktora konun güzel dillerin de var daha nolsun?
  • lata  (02.11.19 20:28:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.