[]

eksi yogurt

yoğurdum eksi oluyor, neden?

kendi yaptıgım yoğurt, eksi maya kullanmasam bile çok kesiyor. bir yerde bi yanlış yapıyor olmam lazım ama nerde?
kivami falan cok güzel tutturuyorum, orda sorun yok.
varsa bir kaç tüyonuzu alırım sevgili ev hanimlari/beyleri.

 
Eskiler yoğurdun ekşi olmaması için mayaya bir kaşık su katarmış. Ben denemedim ama etkili bir yöntemmiş.


  • cukkalambo  (31.10.19 15:16:54) 
Eksi yogurda bayilirim. Biz yogurdu mayalarken sutun ilik olmasina dikkat ediyoruz. Ayrica 10-15 saat mayalanmasini bekliyoruz. Naska bi numaramiz yok. Tadi harika ama kivami genelde istenene gore biraz civik oluyor. Sutten dolayi diyoruz.


  • Kirmizibavul  (31.10.19 15:16:58) 
Sütü kaynattıktan sonra soğumaya bırakın bir iki saat kalınca parmağınızla kontrol edin serçe parmağınizi batırın sekiz saniye tutun sekizden sonra hafif yanmaya başlarsa tam kivami demektir. Bu arada mayanın oda sıcaklığında olması önemli içine bir iki kaşık sütten alın karıştırıp süte ekleyin.
Bir de annem yoğurdu sarmazdi hiç ben de sarmiyorum sadece bir kevgir kapatıyorum üzerine, kevgir de sulanmasini önlüyor kapak olunca buhardan dolayı sulanıyor. Dört beş saat bekletip hemen alıp buzdolabına koyun en az 10 saat bekletin ki kalıp gibi çıksın.


Bir de son bir şey mayayi değiştirin yine aynı mayayla mayalamayin. Genelde süt satan yerlerde maya da bulunur ben öyle alıyorum.
  • kirmizipilotkalem  (31.10.19 16:41:32) 
yoğurdun uzmanı geldi.

mutfak termometresi bu işin olmazsa olmazı. öyle parmak sokmayla falan olmuyor. herkesin acı eşiği farklı. ben parmağımı 60 derece sütün içinde 8 saniyeden fazla tutabiliyorum. bu bir ölçü değil. 20-30 lira n11.com'da. bir termometre mutlaka edinin.

sokak sütü alıyorum, güvendiğim sütçüm var. 3 kilo sütü kaynatıyorum. kaynamaya başladıktan sonra taşırmadan 10 dakika daha kaynatıyorum. amaç hem mikrop ölsün, hem de suyu biraz daha buharlaşsın, katı madde oranı artsın (hile yapanlar bu aşamada süt tozu katıyor, hiç gerek yok. doğallığı bozmayın). sonra kapağı açık soğumaya bırakın ki buharlaşan buharlaşsın. 45 dereceye kadar soğutun. üstündeki kaymağı alabilirsiniz. almazsanız, mayayı karıştırırken de bozmazsanız mis gibi kaymaklı yoğurdunuz olur.

sütün sıcaklığının ekşiliği ile ilgisi yok. sıcaklığı tutturamazsanız ya cıvık oluyor, ya da katı olmuşsa bile sünüyor, böyle kaşıktan sünerek akıyor.

genellikle mayalık ayırmayıp ayı gibi bütün yoğurdu yediğimiz için yenisini eski yoğurttan mayalayamıyorum. maya olarak sade activia kullanıyorum. maya oranı %3 olacak. yani 3 kilo süte 90 gram, 5 kilo süte 150 gram yeter (küçük sade activia'lar 100 gram). yok metal değdirme, yok fazla karıştırma, yok 5 dakika karıştır falan efsane bunlar. içine yedirene kadar karıştırın yeter.

kapağını kapatın, tencereyi sarın sarmalayın koyun kenara. sarmak yerine çalışmayan fırına da koydum, öyle de oldu. ama ben gelenekselciyim, sararım. tencerenin kapağını açık da bırakabilirsiniz ama ben sardığım battaniyenin kılı tüyü içine kaçsın istemem, ondan kapağını kapatıyorum. sanki kapağı açık olsa daha iyi olacakmış gibime geliyor.

ekşilik bu aşamayla ilgili mesele. ne kadar çok durursa, o kadar çok ekşi olur. az durursa da mayalanmaz. 7-8 saat yeter, fazla geçmesin.

katı yoğurdun püf noktası da şimdi geliyor. açtığınız yoğurdun kapağını açın, kapağı açık olarak buzdolabına koyun. zaten açık mayaladıysanızda dolaba koyarken kapatmayın, ağzı açık olacak. kapağı kapatırsanız yoğurt sulu olur.

en az 24 saat buzdolabında dursun. 24 saatten sonra artık kapağını kapatabilirsiniz. tercihen 2-3 gün ellemeyin, sonra afiyetle yiyin.
  • kibritsuyu  (31.10.19 17:26:49) 
hic kimse yogurdum eksi demez. burada hatalisin :)

ilk yaptiginda eksi olmamasi lazim, yaptiktaan sonra hemen dolaba atarsan sogukta bozulmadan bir kac gun daha dayanir

bizim evdeki yogurt, 4-5 gun sonra eksimeye basliyor, mayamizi ev yogurdundan kullaniyoruz hep
  • exlibris  (31.10.19 18:21:39) 
o sarıp sarmalanmış haliyle dışarıda uzun süre bekleyince ekşi oluyor, erken açınca da cıvık :/ çare olarak 4-5 haftada bir maya olarak kullandığım yoğurda toz probiyotik ekliyorum. böylece yoğurt olma sürecinde uzun beklese de tadı ekşimiyor ve katı oluyor.


  • evanka  (31.10.19 20:43:22 ~ 20:51:03) 
Arkadas herkes çeşit çeşit sey katiyor. Ben de bundan sonra kirec katacam. Olmadi beyaz çimento. Al sana beton gibi kati yogurt. Kesin cozum.
Bana cok ic acici gelmedi fazladan katilan seyler.

  • Kirmizibavul  (31.10.19 20:50:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.