[]

Avrupa milliyetçilerinden size de gına gelmiyor mu artık?

Geçtiğimiz hafta 12 senedir Türkiye'de yaşayan ve çalışan bir İngilizle tanıştım. Sohbeti açtı, sürekli mesajlaşmaya, konuşmaya başladık. En başından Türk milliyetçisi olup olmadığımı sordu. Bildiğim kadarıyla değilim ama ülkenin kültürünü, geçmişini, sosyolojisini bilmeden üst perdeden atıp tutan avrupalılara katlanamıyorum dedim kırık ingilizcemle. Konuştuğumuz süre zarfında alakalı alakasız her sohbete Türkiye ile ilgili şikayetlerini sıkıştırdı bu süreçte. Çoğuna hak veriyorsun fakat hani önyargıyla ve kibirle edinilmiş izlenimler olduklarını da farkediyorsun. Sürekli Türk erkeği ve kadınını tiye alması, kendi ülkesinin zamanındaki kolonileşme politikalarını bile dolaylı olarak övmesi, neredeyse zorla the office izletmesi falan yaklaşan fırtınanın ayak sesleri gibiydi.

Dün öğretmenler grubunda sınavlarla ilgili ufak bir anlaşmazlık yaşadık (öğretmenim ben bu arada). Öğrencilerin yapabileceklerinin ötesinde sorular sormak istiyor diğer öğretmenler. Ben de soruların öğrencileri çok fazla zorlayacağını, çoğunun sınıfı geçemeyeceğini söyledim ama diğer öğretmenler pek oralı olmadı. Ben de derdimi bu İngiliz arkadaşa açayım dedim. "Tabii ki zor soracaksınız, yoksa öğrencileri hayata nasıl hazırlarsınız?" gibi bi şey dedi. Ben de liseye yeni başlamış öğrencilere ilk sınavdan böyle bir bozgun yaparsak derse karşı daha büyük bir önyargı geliştireceklerini söyledim. Bence suyun altını yavaş yavaş açmak lazım, öğrenciyi birden bire kaynar suya atamazsın. Hayata hazırlamak böyle bi şey olmasa gerek.

Nasıl yaptı anlamadım ama olayı ülkecek gerçeklerden kopuk yaşamamıza bağladı. Arada İngiliz özdeyişleriyle süsledi konuşmasını. Liberal olduğumu söyledi. Öğrencilerin kendi başlarına hayatta kalmasına izin vermiyorsunuz dedi (bu konuda haklı ama ben bunu kastetmemiştim). Hatta çok acı, siz çocuklarınıza hayır ı duymayı öğretmediğiniz için Türkiye'de bu kadar fazla tecavüz ve kadın cinayetleri oluyor gibi gerçekten yapılabilecek en sığ, en aptalca çıkarımı yaptı.

Zaman zaman yurtdışında yaşasam daha mı huzurlu olurum diye düşünüyorum ama yükselen milliyetçilik ve Doğu düşmanlığı akımından burada bile payıma düşeni alıyorsam, oralarda nelere maruz bırakılırım, kestiremiyorum.

Aynı duruma birkaç defa düştüğüm oldu. Yani karşılarında sürekli kafa sallamamızı, ya evet, Türkiye boktan!" dememizi bekliyorlar. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri yle bireylerin tamamının entelektüel, sosyal vs gelişmiş düzeyleri arasında şaşmaz bir korelasyon olduğunu var sayıyorlar. Üsttenciler, rahat bir sohbette bile kendinizi nutuk dinlerken buluyorsunuz.

Siz neler düşünüyorsunuz? Bu durum canınızı sıkmıyor mu artık?

 
Boyle seyler yasamadim Avrupa'lilarla ama bahsettigin konuda benim de gayet canımı sikardi. Agizinin payını da verirdim. Sahsen yaşadığım ülkeyi sürekli gomen insanim, ama karşıma gecip sizin ulke soyle, sizin insaniniz boyle diye atip tutabilecek kisi bir ingiliz degil.


  • stavro  (30.10.19 19:41:02) 
Ben istdan once Londra yasadim. Ve iyi gorece pahali semtlerde yasayan ingilizlerin genel olarak kendilerini her milletten ustun tuttuğunu gordum bizzat yasadim. Ayni semtte oturuyoduk herhangi bi munasebetsiz hareketim olmamasina ragmen orda bulunmami hazmedemiyo gibilerdi. Genel olarak bi asagilama hali vardi uzerlerinde.


  • hindistan cevizi  (30.10.19 19:46:36) 
biz istedigimiz kadar milliyetci olalim bizden baska kimse milliyetci olamasin kafasi biraz tuhaf bence. bunlar hep disa kapali olmaktan.


  • hot potato  (30.10.19 19:53:01) 
@xportan: bu konuşmadan sonra muhabbeti kestim.


  • epistemic_regress  (30.10.19 19:54:30) 
ingiliz eleman gayet hakli gozukuyor burada.

Yilin 3-4 ayini Turkiye disinda geciriyorum ve canimi siktigi falan yok acikcasi. Bizim comarlardan bagisilik kazandim heralde, ki sayilari da karsilastirilmayacak kadar az burdakilere gore. En fazla iki cumleden muhabbetin nereye gidecegini kestirip yav he he diyip geciyorum.
  • twq  (30.10.19 20:03:00 ~ 20:24:39) 
Olay Istanbul'da geçiyor.


  • epistemic_regress  (30.10.19 20:17:56) 
sikmiyor. cunku ben kendimi herhangi bir irka, ideolojiye, mezhebe, millete, dine ve ulkeye ait gormuyorum.

dolayisiyle boylece ne ustum ne astim oluyor. insani bir varligim ben. hepsi bu.

beni bir kenara birakalim simdi.

yabanci arkadas bilinsiz, keza siz de ayni sekilde. boyle tartismalara, kalp kirmalara hic gerek yok.
  • Leonardo~Da~Vinci  (30.10.19 20:20:23) 
böyle konuşan adamın burada ne işi varmış? kendi ülkesinde iş bulamadığı için olabilir mi acaba? sen en azından kendi ülkende, doğduğun büyüdüğün yerde iş bulabilmişsin. o kadar muhteşemse bassın gitsin ülkesine.

yabancı dil bölümünde okuyorum ünide, bazen alman hocalar kantarın topuzunu kaçırır gibi oluyor. ters ters bakıyorum ya da sinir olduklarını bildiğim için açıyorum telefonla oynuyorum sallamıyorum dediklerini. kesiyorlar o zaman. adamların istediği sen onlarla tartış, kavga çıksın falan. yüz vermeyince oturuyorlar bir yerlerinin üstüne. zaten bahsettikleri kadar muhteşem olsalar burda işleri ne.
  • windows95  (30.10.19 21:00:42) 
3 senedir Almanya'dayım. Her milletin iyisi ve kötüsü olduğu gibi onların da var.
Tam da dediğin gibi bir sürü insana denk geldim. Kibirli, üstten bakan, seninle konuşurken her boku senin kültür farkı yüzünden geri kalmana bağlayacak olan.
Eğer karşılık verebileceğim birisiyse ben de kaba davranıyorum, herşeyi başlarına kakıyorum. Supervisor gibi benden daha üstteyse he deyip geçiyorum enerjimi o insanlarla kavga ederken harcamamak için.
Ve evet Avrupalılar arasında da çok fazla sığır var, bir de ilginç bir şekilde bu heriflerin okumuşları da yobaz oluyor :O
  • chitosan  (30.10.19 21:04:48) 
Adamın söylediklerinin ne milliyetçilikle ne de doğu düşmanlığıyla alakası var. Gerçekleri söylemiş. Türkiye h*lkı tam olarak budur. Gerçekler yüzüne söylenildiğinde de söylenilene cevap vermek veya özeleştiri yapmak yerine söyleyenin milliyetine veya dinine giydirilir. Söyleyenin Türkiye pasaportu varsa kesin satılmış vatan hainidir.


  • bruce mclaren  (30.10.19 21:15:14) 
İngiliz'in ilginç tespitleri varmış seni tanımak istiyorum yiğidim beni mutlaka ara.


  • Ufuk  (30.10.19 22:12:13) 
Boş konuşmuş iste. Buna haklı diyen tamamen aşağılık psikolojisi yaşayan eziktir. Kendi ülkenin milliyetcisini sevmiyosan bunu da sevmezsin. Bir ülkeyi herhangi bir istatistiki bilgi bile olmadan tecavüzcü ilan etme psikolojisi rezalet ve ciddi bir suçlama. Begenmiyorsa ne arıyor burda? Hatta milliyetçi dediğin siyasi ve milli değerleri kullanır resmen ırkçılık yapmış.


  • cilekesgargi  (30.10.19 22:25:46 ~ 22:29:30) 
ben genelde doğru bilinen yanlışları düzeltmeye çalışıyorum onun dışında çok üzerime alınmıyorum. ancak şunu fark ettim ki daha kötü bir ülkede yaşayınca aynısını ben de yapmaya başladım. şu an arnavutluk' ta yaşıyorum ve türkiye buranın yanında avrupa gibi kalıyor. çoğu şey o kadar boktan ki sürekli bir şeyleri eleştirirken buluyorum kendimi. düşününce bir ingiliz' in böyle davranması normal. ancak türkler avrupalılar sadece bize karşı böyleler zannediyor. bize karşı önyargıları dafa fazla tabii ki ama onlar da kendi içlerinde bazı milletleri burnu havada görüyor. sadece fransa içinde bile parislilerin çok burnu havada olduğunu söylemişti fransızlar.


  • bana bir nick verin  (16.11.19 18:43:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.