[]

İdare edilemeyen sınıf

Selamlar,

Bir devlet lisesinde ücretli öğretmenlik yapıyorum. Matematik öğretmeniyim. Lise, sonradan Anadolu lisesi olan düz liselerden. Öğrencilerin akademik düzeyleri biraz düşük. Liseye de yeni başladıkları için uyum sorunları da yaşıyorlar. Derse de neredeyse sınıfın tamamı ön yargılı olduğu için dersi yürütmekte sıkıntı çekiyorum. Bir de artı olarak sınıf çok kalabalık.

Aramızda deneyimli öğretmen arkadaşlar varsa, çocukların kalbini, hevesini kırmadan bu sorunun üstesinden nasıl gelebilirim? Tabii meslek dışından insanların da önerilerine açığım. Bu durum canımı gerçekten çok sıkıyor, yetersiz hissediyorum. Gururuma da dokunuyor sınıf yönetiminde başarısız olmak.

Okuldaki deneyimli öğretmenlerden biriyle konuştum, bir öğrenciyi hedef al ve haddini bütün sınıfın önünde bildir, dedi. Bense ders esnasında cinnet noktasına gelmekten korkuyorum. Geçen hafta bir öğrenciye "Hala ne konuşuyorsun o cırtlak sesinle?" diye bağırmıştım, eve dönünce kendimi çok kötü hissetmiştim. Ne yapmalıyım, tam olarak kestiremiyorum.

Önerilere açığım. Teşekkürler.

 
maalesef öğrencilerin biraz hocasından korkması gerektiğini düşünüyorum.insan olarak ne kadar çok rahat bırakılırsak o kadar sözümüzü dinletemiyoruz.geçen hafta daha bi liseli hocası dersteyken kalkmış dans ediyordu.

bence tecrübeli hocanızın dediği doğru.birini haşlarsanız en azından dersinizi rahatça anlatırsınız.
  • drako  (25.10.19 17:57:06) 
bir öğrenci olarak, asla diğer öğrencilerin önünde birini rencide etmemenizi öneririm.
saygı duymazsanız onlar da size duymaz. ayrıca çocuğun o dersi ve sizi sevmemesini sağlamış olursunuz.
yaşları küçük, daha ne istediklerini bilmiyorlar. belki de biraz matematikten değil de gelecek hayatlarından, bilginin öneminden vs bahsedebilirsiniz. yapıcı olun kırıcı değil. başarılar.
  • neira  (25.10.19 18:05:04) 
Düz lise mezunuyum, lise 1'deki sınıfım çok kalabalık, çoğu ders dinlemez ve haylaz öğrencilerden oluşuyordu.

Ne kadar yumuşak davranırsanız, alttan alırsanız sizi umursamayacaklar. Bir yerden sonra saygınızı kaybedersiniz. Üzülen, yıpranan siz olursunuz.

Sınıfta gürültü oluştuğunda, öğrenciler sizi dinlememeye başladığında tepki göstermek için sabrınızın tükenmesini beklemeyin. Tek bir öğrenciye tepki göstermek yerine sınıfın geneline "kes sesini", "dinle burayı" diye bağırmak daha iyi olabilir.

Bir de öğrencilerle sohbet edebilirsiniz. Nereliler, ne olmak istiyorlar gibi şeyler sorabilirsiniz. En azından dersinize zorunlulukla bulunmaktansa karşılarında konuşabilecekleri bir öğretmen olursa daha iyi olur.

Derse katılımı arttırmak için de sınıf listesindeki herkesin ismini küçük kağıtlara yazıp, tahtaya soru yazınca bu kağıtlardan çekiliş yapın. İsimleri gelene kadar gerim gerilsinler. Siz de öğrencileri tanımış olursunuz. Bu isim yazma işini de derse gidice, sınıfta gözlerinin önünde yapın. Hatta ön sıralardan iki öğrenciye yaptırın.

Çok sıkıntı yaratan öğrencilerin yerini değiştirin.

'Deneyimli' öğretmenin dediğini yapmanızı tavsiye etmem. Ne gereği var bir öğrenciyi, bir çocuğu sınıfın ortasında küçük düşürmeye? Bu taktikler çok yanlış. Çok yıpratıcı öğrenci için. Tüm öğrenciler size karşı ön yargılı olacak bu sefer.

Sınıf içersinde tahtaya soru yazıp, en hızlı kim çözerse ona çikolata alabilirsiniz. Hatta bütçenizi aşmaması için çikolatayı marketten alıp, atın çantanıza sınıfta verirsiniz.

Ödev veriyorsanız. Arada ödev verin. İlkinde kontrol edin. İkinci ve üçüncü de kontrol etmeyip, dördüncü de kontrol edin.

Eğlenceli anılarınız varsa ya kendinizin anısı gibi ya da başkasının anısı gibi anlatın. Hatta anı uydurun kimse anlamaz uydurduğunuzu.
  • Evinizinkedisi  (25.10.19 18:09:46) 
buraya öğrenmeye gelmeyenler sınıftan çıksın denebilir mesela. öğrenmek isteyene de mani oluyorlar sonuçta.
kaybedeceği bir şey de olmaz çünkü zaten katılım göstermiyor.
o dersin önemini anlamadığı sürece gürültü yapacak. bırakın haylazlık etmek isteyenler bahçeye çıksın. sınavda sıfır alınca aklı başına gelir belki.
  • neira  (25.10.19 18:29:45) 
@neira: o dediğinize izin var mı, bilemiyorum. belki bir defa yollayabilirim ama sürekli sınıftan çıkaramam sanırım. bir de bu tarz hareketler çocuğu daha arsız, vuerdumduymaz hale getirir, daha büyük bir mukavemet gösterir diye korkuyorum.


  • epistemic_regress  (25.10.19 18:31:58) 
hemen o işi yavaşça elinden bırak. hem kendine hem de sisteme zarar veriyosun. ücretli öğretmenlik iş değil. git adam akıllı bi özel okula gir. her yerde aynı sıkıntıyı çekiceksinama en azından eline adam akıllı bi maaş geçicek. tatillere sanki sen karar vermişsin gibi senin maaşından kesmiycekler. ben formasyon alırken hocam dili sürçtüğü için bile özür dileyen bi kibarlık budalasıydı . sınıf ortamında kibarlık sökmüyor. biraz eli maşalı olucaksın. ama aynı zamanda çocuğa sevgi de göstericeksin, tatlı-sert olucaksın. bu ayarı ben debriyaj-gaz ayarına benzetıyorum. ve bu ayara, bi ortaokulda gelebilirsin. ihtiyaç duyuyosan (ki özel okulların ihtiyacı vardır asıl mat branşına) ortaokullarda ÜCRETLİ yap. zaten maksimum 1 yıl çalışacaksın. ortaokullarda kendini sınıf yönetimi konusunda geliştirirsin hocam. ben şimdi 5 6 7lere giriyorum ve 5leri seviyorum en çok. üzsen bile karşı tarafı gönlünü almak öyle basit ki. bi çikolataya, şekere bakıyo iş çocuk zaten seninle barışmaya dünden razı. belki bi öğrt olarak ortaokullu-liseli ayrımı yapmak etik diil ama ben 30uma gelmeden liseye geçmeyi düşünmüyorum açıkçası. ülkedeki fen lisesi öğrencileri yüzde kaç ki? onlar da benim peşimden koşmuyodu zaten. öyleyse liselere paydos. mini mini 5ler dururken kim çeker ergenlerin terbiyesizliklerini? sen beni dinle, gel özel bi ortaokula geç. valla kafan rahat eder hocam.


  • shiningkid  (25.10.19 18:40:25) 
@shiningkid: bu sene kpss ye de hazırlanıyorum. özel okulda çalışırsam sınava çalışmaya vaktim kalmayacak. hem ücretli öğretmenlikten 1800 - 1900 TL maaş alıyorum. ders bazında düşünürsek özel okullardan daha çok ödeme yapıyorlar. üstelik özel okullarda bu tip disiplin sorunlarında kafana göre esip gürleyemiyorsun, öğrenciyle iyi geçinmek, velinin gönlünü yapmak zorundasın. daha önce özel okullarda çalıştım, hatta ortaokulda da çalıştım. özel okulda ortaokul derslerine girmenin devlet lisesinde derse girmekten çok büyük bir farkı yok. üstelik ben ilköğretim değil lise öğretmeniyim, kendimi bu alanda yetiştirmem lazım.


  • epistemic_regress  (25.10.19 18:45:48) 
+ sisteme çok büyük zarar verdiğimi de düşünmüyorum. kadrolu öğretmenler derse nasıl hazırlanıyorsa öyle hazırlanıyorum, dersi nasıl anlatıyorlarsa öyle anlatıyorum. onlardan daha az çalışmıyorum ya da elimin tersiyle iş yapmıyorum. bana "derslerde bu kadar çok örnek çözmenize gerek yok hocam, her tanımın altına bir soru çöz geç" diyenler aynı atanmış öğretmenler. bu eleştirinizi kabul edemem.


  • epistemic_regress  (25.10.19 18:48:54) 
Ücretli öğretmenliğin sisteme nasıl zarar verdiğini araştırıp bulun. O zaman ne yapmanız gerektiğini bulursunuz.


  • ykyt  (25.10.19 19:26:08) 
öğrencileri dersten çıkarmak ya da atmak gibi bir yetkimiz yok hocam. o çocuk sınıfta tutulacak. ben dersi dinlemeyenler gürültü yapmamak kaydıyla istediğini yapabilir diyorum bu tarz sınıflarda. gürültü yapan ya da sıkıntılı bir durum oluşturan olursa da haşlıyorum biraz. bir de öğrencilerle sürekli sohbet ederim, sıkıntılarını dinlerim, espri yaparım, onlarla birlikte spor yaparım, eğer anlattıkları bir şey olursa üstünden zaman geçtikten sonra ''ne oldu o iş?'' derim. bu onları değerli hissettiriyor ve sizi üzmemek için ellerinden geleni yapıyorlar. belki ders dinlemiyor ama sınıfın huzurunu da bozmuyor.bazı tipler ise kötüden anlar sadece onlara da mecbur kötü oluyorsun. herkesten başarı bekleyemeyiz eğitimin ne kadarından faydalanabilirse o kadarından faydalanmasını sağlayabiliriz sadece.


  • tantunizade murat efendi  (25.10.19 19:43:17) 
@ykyt: ataması bekleyen öğretmenlerin yerine fahiş fiyatlara çalıştırıldığımızı, sigortamızın yarım gün yattığını, herhangi bir iş güvencemiz olmadığını ve dönem içinde üç öğretmen değiştiren öğrencilerin yaşadığı kopukluğu mu söylüyorsun? farkındayım. yine de özel okulda çalışmam. vehameti sen düşün.


  • epistemic_regress  (25.10.19 19:49:26) 
Bilen bilmeyen herkes size ve sisteme sallamış. Bagirin falan demişler :D

Hocam öğrencilerle taşak muhabbeti yap derste. Kupon muhabbeti yap. Karı kız muhabbeti yap. Sınıfın ortalık karıştırıcısı sivri çocuğu vardır sınıfı yönetir onu yakala genelde onunla yap. Teneffüslerde de yap. Samimi ol. Çocuklar o samimiyeti görürse samimi olur. Bu samimilik sınır içermeli. Sınırlarını sert koy. Bağırarak birilerini 5 dakika susturursun sana yazık olur. Derste olabildigince etkileşim. Zor biliyorum, sıkılıyorsunuz, ben de zorlanirdim gibi. Üniversite hayatından bahsedin. Çocuk atıyorum urlaliysa Urla muhabbeti yapın. Çocuğa Urla deyin gerekirse. Laf atın, laf sokun. Her zaman nutuk çekerseniz kimse size saygı göstermez. Okulun hem ders anlamında hem kafa anlamında sevilen kişisi olun. Arada çocuklarla yanyanayken küfür edin. Yapin bunları. Siz onlardan uzaklaştıkça onlar sizi hiç dinlemeyecek çünkü.

Kolej konusunda %100 haklısınız bilip bilmeyen herkes sallamış burda. Bakmayın insanlara. Şartları sadece yaşayan bilir. Esekten düşenin halini esekten düşen anlar.

Bu çocukların dikkatib
  • westblack  (25.10.19 21:16:41) 
Sigara içiyorsanız sigara sorun. Ders çıkışında için gerekirse. Ama sınır koyarak. Siz deger vermezseniz saygı gostermezseniz o da göstermez. LoL muhabbeti yapın, csgo, YouTube, pubg. Çocukların damarından girin


  • westblack  (25.10.19 21:18:11) 
@hey corc:öğretmene karşı yürütülen sistematik zorbalık söz konusu olduğunda her zaman ihtiyatlı, sabırlı davranamayabiliyorsun. Bu yaşadıklarımı başkası yazmış olsa ben de yadırgardım, elbette söylenmesi hoş şeyler değil. Karşılıklı kılıçlar çekildiğinde o cinnet haliyle ağzından çıkıveriyor bunlar. Sonra üzülüyorsun tabii ama durum bu. Sahada iş değişiyor maalesef. Benim de çok hoşuma gitmiyor. Öğrencilerle daha yakın olmak, daha rahat iletişim kurabilmek, dillerinden anlayabilmek isterdim. Zamanla üstesinden gelebileceğimi düşünüyorum ama şu an gerçekten çok zorlanıyorum bütün bu dengeleri korumakta.


  • epistemic_regress  (25.10.19 22:06:37) 
hocam öncelikle hepimizin lise yıllarında sınıfa gelip hiçbir şey yapmadan direkt tahtaya konuyu yazıp havaya anlatıp soru çözen matematik-geometri öğretmenlerimiz olmuştur. bu tiplerden olmadığınızı varsayıyorum çünkü sorunun farkında gibisiniz. ve çözümü deniyorsunuz. bu çok önemli.

mat-geo gibi derslerde öğrenciler genellikle not-sınav kaygısı nedeniyle stres yapıyorlar ve bununla başa çıkmakta zorlanınca dersi dinlememe-sabote etme gibi davranışlara kayabiliyorlar.
nacizane tavsiyem elbette tüm öğrenciler için aynı ölçütte tepki olmayabilir ama sınav notlarına +5/+10 gibi eklemeler yapabileceğiniz uygulamalar yapın. ve atıyorum tahtaya bir soru yazdınız çok zor olmasına gerek yok bu arada amaç motivasyonu artırmak ve ilgiyi diri tutmak olmalı. ve öğrencilere söyleyin ki yanlış yapmakta korkmayın yanlış yapabilirsiniz sadece deneyin. derse katılın. böyle böyle o artı puanları almak isteyen sırf bu sebeple bile olsa tahtaya gelecek öğrenciler olacaktır. yalnızca burda önemli olan kısım öğrencilerin tahtaya soruyu çözmeye çıkmalarını engelleyecek durumlardan kaçının. onları topluluk içinde azarlamayın, dalga geçmeyin.
atıyorum gelecek ders o gün işlediğiniz x konusunda sorular sorucam yapan sınavda artı puan kazanacak diye bir önceki dersten haber verebilirsiniz. ona göre biraz bakın konuya diyebilirsiniz. illaki ilgilenen çıkacaktır.
baktınız kimse çıkmıyor tahtaya o zaman listeden 1'den 40a kadar yoklamadan herhangi bir sayı dersiniz o sıradaki isim kimse buyur gel tahtaya bakalım bi dene dersiniz. yapamayana eksi vermiyorum sadece yapana puan veriyorum da diyebilirsiniz. ve artı puan vermeseniz dahi tahtadaki öğrenciye yol gösterici ipuçlarında bulunabilirsiniz.
bu bahsettiğim uygulamalar dersle öğrenci arasındaki mesafeyi kapatan uygulamalardan birisi.
kolaygelsin.
  • lookatme  (26.10.19 13:15:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.