[]

Ev alırken emlakçıyı aradan çıkarmak mümkün mü?

İnternette bir ev beğendik diyelim. Ev satılık ama emlakçı vasıtasıyla. Şimdi biz bu emlakçıyı aradan nasıl çıkarabiliriz? Emlakçı biraz çakallık yapıp vergiler + evin bedeli + kendi alacağı paranın toplamını söylüyor. Yani bu 3 şeyin bedelini ayrı ayrı söylemiyor. Ev sahibi bu emlakçıyı aradan çıkarma hakkına sahip mi yoksa sözleşme vb. bir şey mi oluyor cayma bedeline istinaden?




 
ev sahibini tanıyor musunuz? çevreden soruşturup mu bulacaksınız? yani teknik olarak tabi ki mümkün ama ev sahibi yanaşmayabilir. ya da aralarında sözleşme olabilir. remax mesela yapıyor böyle bi sözleşme. benim bulduğum alıcıya sözleşme bitse dahi 6 ay satamazsın diyor.


  • elorelia  (25.10.19 10:49:23) 
aralarındaki anlaşmaya bağlı. Bazı emlakçılar şöyle imzalıyor sözleşmeyi; diyor ki bu ev atıyorum 3 ay içinde satılırsa ben satiyim ya da kendin bul ben komisyonumu alırım diyor. Enayi olmayan ev sahipleri bu şekilde imzalamıyor ama. Senin apartmana gidip kapıcıyla komşulara falan sorup ev sahibinin iletişim bilgilerini Alman ve konuşman lazım. Aralarındaki sözleşmeyi bilmeden hiçbi şey diyemeyiz.


  • mg3929  (25.10.19 10:50:15) 
Kurumsal emlakçı ise zaten sözleşme var aradan cikaramazsiniz. Mahalle arası emlakçı ise, evsahibinin tanidigidir. Sizin için onu satmaz. Emlakcilari sevmesem de ödeyeceksiniz.


  • allah yazdiysa bozsun  (25.10.19 11:06:35) 
İnternette bulduğunuz ilan başka emlakcı tarafından veya sahibinden olarak açılmadıysa, tek satıcı bu emlakcıyla sözleşme vardır ve yetkilidir.

Siz emlakcıdan hiç bir hizmet almadan ev sahibine ulaşır ve aracısız satış yaparsanız bu etik olur.

Ama emlakcıdan hizmet alıp, evi gezip, ev sahibi ile iletişim kurdurursanız ve bu aşamadan sonra emlakcıyı aradan çıkarmaya çalışırsanız bu etik olmaz.

Sözleşme varsa ev sahibine ulaşsanız bile sizi emlakcıya yönlendirir.

Ben sattığım daireler için emlakcıyla gelip gezenler sonradan bana ulaştıklarında sözleşmem olmadığı halde emlakcıya yönlendiriyorum.
  • John Bloor  (25.10.19 11:16:27) 
Abi yanlış anlaşılmasın emlakçı fetişim yok,küçükken emlakçı şefkatinede maruz kalmadım ama adamın sizin payınıza yuzde 1,5 tapu harcı yuzde 2 komisyon ilave evin bedelini birarada soylemesine çakallık diyip adamı aradan çıkarmaya çalışmanızda çakallık degil mi?
Ev sahibi denien muessese ben aldığıma bakarım hiçbirşeye karışmam diyen ayrı bir çakallık muessesesi zaten,bi dunya adam gelecek neden ugrasayim diye bu arkadaşlara veriyor ve biliyor ki emlakçı evi kendisinden daha hızlı satacak.
Adamda gidiyor,ürünü hazırlıyor,ilan veriyor,gelen bütün aramaları cevaplıyor,evi gezdiriyor.ofisinde çay kahve içip bacak bacak üstüne atıp bi de sigara yakıyorsunuz.
En son bizde evde 3 lu koltuga yatıp sahibinden de istediğimiz lokasyonda,tam istediğimiz gibi filtreleri ayarlayıp o evi buluyoruz,cam gibi ev işte.
Hiç grift işlere girmeye,sonra buraya duyuru açıp avukat var mı özelden bir soru soracağım demeye gerek kalmadan,adam 100 liramı istiyor totalde,aslında bu senin için tamam ama neden komisyon vereyim kafasındasın kes abi yuzde 5-10 aç emlakçıya bende total olan 90 bi kuruş daha ödemem de pası emlakçıyla ev sahibine at.bu havada ev alacak adam bulmuşlar kaçırmazlar bu teklifi.
soruna asıl cevap sözleşme varsa orada yazan komisyonu emlakçı hakkıyla alır.eğer sözleşme yoksa huzursuzluğa hosgeldin.
  • duptıs  (25.10.19 11:26:31) 
4000 yıl önce de denenmiş ama başarılı olan olmamış.
encrypted-tbn0.gstatic.com

  • Improbable  (25.10.19 11:33:56 ~ 11:37:55) 
@duptıs çok güzel yazmışsın ama gel seninle şu detay üzerinde yoğunlaşalım:

adam evin değerini bana söylemiyor. 500bin tüm masraflar her şey dahil diyor. Ev sahibi 450 alıp geri kalan her şeyin bana kalıp kalmadığını nereden bileceğim? Eh emlakçı bu işi hayrına yapmıyor. Elbette o da bundan para kazanacak ama emlakçılar yüzde üzerinden para kazanıyor normalde. Şu kadar, bu kadar alırım diyemez. Açık bir şekilde evin değeri, vergiler belli olsun o zaman emlakçıya veririm parasını. Emlakçı sadece benden değil, ev sahibinden de alır. Vergileri satan ve alan ortak öder ama haydi vergilerin tamamını alıcı ödesin. Ben yüzde üzerinden ödemek isterken ve olması gereken buysa neden havadan para ödeyeyim?
  • silah taciri  (25.10.19 11:49:58) 
Dubtıs'a hak veriyorum. Emlakçı o evi buluyor size gezdiriyor elbette hakkını alacak. Bu da ev sahibinden %3, alıcıdan %3 şeklindedir - %2'ye de düşerler.
Size de hak veriyorum; ev sahibi net istediği parayı söyler onun vermediği %3'ü de alıcıya yüklemeye çalışırlar. Bu durumda siz de pazarlık edip mex çıkacağınız parayı söyleyeceksiniz. Evsahibi söylemeden evin gerçek baz fiyatını bilmenize imkan yok. Tek yapabileceğiniz şey pazarlık, o kadar.

  • SiyamkedisiZorro  (25.10.19 12:32:15) 
@silah taciri, bu maliyet konusunda haklısın. O zaman amacın emlakcıyı aradan çıkarmak değil de hakkı olan net %3'den fazlasını vermemek.

Şöyle söyle "kardeşim sen evin net fiyatını söyle bana, ben tapuyu alacağım ve mal sahibine ödediğim miktarın %3 komisyon hakkını sana vereceğim, sanane benim vergimden harcımdan?"

Şu aşamada çok önemli bir soru sorayım sana, ev sıfır mı?
  • John Bloor  (25.10.19 12:43:13) 
@John Bloor Ev sıfır değil ve şu anda ev sahibi oturuyor.


  • silah taciri  (25.10.19 13:35:25) 
Ev sıfır olsa ödenmeyecek olan tapu harcını da sanki masraf edilmiş gibi indirecek cebe diyecektim.

Pazarlık için mal sahibiyle görüşmek istediğini, kendisinin komisyonunu ayrıca vereceğini, tapu harcı vs ile ilgilenmemesini söyleyin.

Yok mal sahibiyle görüşmenize gerek yok tek yetkli benim diyorsa yapacak bir şey yok.
  • John Bloor  (25.10.19 14:05:03) 
eve bakmadan önce emlakçıyla pazarlık yapın yazılı kağıda dökün
yüksek ev fiyatlarıyla emlakçı komisyonları çok saçma rakamlara çıkıyor

  • bir soru sorcam  (25.10.19 14:23:49) 
duyuruyu açan arkadaş isyan etmekte haklı bana göre..

emlakçı %3 alır diye bir şey kalmamış ki artık, alayı çakal olmuş yüksekten uçuyor..
mesela bir dönemler 300bin liradan satmak istediğim bir evi emlakçıya vermiştik..
adam gelene gidene 350bin diyormuş.. bunu sonradan öğrendik ve emlakçı ile yolları ayırmıştık..
  • strobist  (25.10.19 15:39:08) 
vakti zamanında ucundan kıyısından emlakçılık da yapmış biri olarak söyleyim, hiçbir emlakçıya güvenmem.

emlakçı ile satıcı anlaşır, evin fiyatı 400'dür. emlakçı der ki ben %3 senden komisyon alırım. %3 alıcıdan. ev sahibi de ben vermem, komisyonumu satış fiyatına dahil et, onu da alıcıdan al. bu iş böyle gider genelde, emlakçı da demiştir ki o zaman sen 400 istiyorsun, ben istediğim fiyata satarım farkı benim olur. ya da 450'ye satarsam farkı benim olur, daha üstüne satarsam aradaki farkı aramızda bölüşürüz.

böyle bir hesap yapılır genelde.

eğer mahalle arasında bir emlakçıysa sözleşme olmayabilir. ama emlakçı ile ev sahibi ahbap, akraba, uzun zamandır iş yapan birileri olabilir. ev sahibine gitmen sonuç yapmadığı gibi, evi de kaçırabilirsin.

veya ev zaten emlakçınındır, komisyon da almak için ev sahibi var diyordur ev sahibi dediği aslında kayınçosu, karısı falandır.

ben olsam soruştururum önce, aralarında bir organik bağ var mı. buralarda satılık bir ev varmış acaba kaç para istiyor diye sorarım binaya falan. sonra bakarım duruma göre.
  • emfuzi  (25.10.19 17:10:35) 
Evde şu anda ev sahibi oturuyor. Eve bakmaya gidersem emlakçı ve ben beraber gideriz. Ama ev sahibi güvenilir mi orası da bilinmez tabi. Ben ev sahibiyle pazarlık yapabilsem fiyatı aşağı çekmeye kasarım. Ama öncelikle ev sahibiyle birbirimize güvenmemiz gerekir


  • silah taciri  (25.10.19 17:38:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.