[]

R. Tayyip Erdoğan'ın siyasi zekası nerden geliyor?

Sevenleri alınmasın ama ara ara fazlasıyla "makyavelist" buluyorum. Siyasi varlık iddiası olan dini söylemin ruhuna uygun siyasi refleksleri olmadığı da hepimizin malumu.

Bir yandan dini söylemlerin gerekliliklerini yerine getirirse de bu defa "mutlak adalet" gibi bir şeyi sağlamak zorunda; ki bu da demokratik sistemin ve çoğulculuğun olduğu bir siyasi sistemde kendisinin sonu olur.

Dünya kadar siyaset bilimci, akademisyen çeşitli çıkarımlar yapıyor, gayet muteber stratejistler siyasi tahminlerde, değerlendirmelerde, yorumlarda bulunuyorlar ama kendisi bir şekilde işin içinden çıkıp orta ve uzun vadeli kişisel çıkar sağlayabiliyor.

Öyle ya da böyle 17 yıldır nüfusu 80 milyonu aşkın bir ülkede tek başına iktidar. Haklı birçok sebep sunabilirsiniz cehalet vs. gibi. İyi de madem bu kadar basitse başkası onu alt edip yerine geçsin.

Rize kütüğüyle Kasımpaşa'da doğmuş büyümüş, entelektüel bir geçmişi olmayan, eğitimiyle ilgili çeşitli söylemler olan biri. Okuduğu kitaplar sadece belli bir görüşe ait şiirler ya da edebi kitaplar bildiğim kadarıyla.

Hal böyleyken böyle bir siyasi zekaya nasıl sahip olabiliyor? Toplumu okumakta nasıl bu kadar başarılı olabiliyor? Doğuştan gelen bir şey mi? Yoksa sonradan da sahip olunabilecek bir meziyet mi bu?

 
bu yapılanlar başarılı olarak görülüyorsa siyasi zekadan bahsedebiliriz fakat ben olanları başarılı bir politika olmadığını gördüğümden erdoğanın siyasi bir zekası olmadığına inanıyorum sadece ona bağlı bir dolu cahil dinle kandırılmış seçmeni var o seçmen sayesinde şu an vatandaşın tepesine heryönde çökmüş durumda ülke kendi pisliğinde bile boğulamıyor düşün başkasının pisliği içinde boğulup gidiyoruz o kadar kötü bir siyasi zeka sahibi kendisi ayrıca sadece dinl kandırılmış vatandaş dışında bir de şark kurnazı vatandaş var bencil ve kendine başkasını vatanını milletini düşünmeyen akp li olarak belli bir noktaya gelmeye çalışan atm lerden maaş alanlar yattığı yerden sırf akp li diye hesalplarına maaş yatanlar akp rektörlerin tüm sülalerini işe yerleştirmesini saymıyorum bile halkın büyük bir kısmının edep halsiyet ve karakter sorunu var

başkası alt edip yerine geçsin dediğin CHP de kemal kılıçtaroğluda farklı bir zeka sahibi değil zaten o hatta bence erdoğandan bile daha kötü ve beceriksiz bir lider o yüzden hiç bir şey düzelmeyecek aksine dahada kötüye gidecek kanısındayım

halk zaten yıllardır cahil bırakiliyor eğitim sistemi çok kötü ekonomi berbat durumda buna rağmen vergi üstüne vergi zam üstüne zam geliyor halk sesini çıkaramıyor zaten korkuttular halkı ve halk aman ağzımın tadı bozulmasın düşüncesinde ses çıkarmıyor çıkaramıyor !! birde üstüne geçim sıkıntısı binince adam yaşama hayatta kalma çabasından siyasilere itiraz etmeye tepki göstermeye mecali kalmıyor bu arada bu fırsattan yararlanıp maaslarına zam yandaşlarına tarikatlara para aktarmalar devam ediyor lüks içinde yaşama halkının vergileri ile devam ediliyor
  • baknedicem  (24.10.19 16:41:07 ~ 16:49:44) 
Kitlesinin zekasizligindan. Tövbe ya.
Bu kitle de bir günde oluşmadı tabii. Bir süreç var arkasında.

  • auroraaurora  (24.10.19 16:46:29) 
erdoğan'ın atatürk'den sonraki en etkili siyasi lider, hatta en karizmatik lider olduğunu düşünüyorum. Karizmadan da kastım siyasi karizma, toplumu etkileme gücü, sürükleme gücü anlamında konuşuyorum.

siyasi zeka konusunda da erdoğan'ı başarılı buluyorum aynı şekilde, fakat bu salt bir şekilde erdoğan başarısından ziyade, arkasında çok iyi bir ekip olduğunu düşünüyorum. tek başına olduğunu sanmıyorum. fakat son dönemlerde ciddi bir şekilde yalnızlaştığını, arkasındaki bu ekibi de kendi hırsıyla egale etmeye çalıştığını bundan dolayı da eski halk desteğini yavaş yavaş kaybetmeye başladığını düşünüyorum.

bu arada bu satırları erdoğan hayranı olarak değil, siyaset bilimi açısından değerlendirerek yazıyorum. yoksa kişisel olarak neredeyse hiçbir politikasını desteklemiyorum erdoğan ve ekibinin. fakat objektif olup siyaset bilimi açısından değerlendirdiğimde sonuç bu.

erdoğan'ı değerlendirirken iktidara geldiği ilk dönemden başlamak gerekiyor incelemeye. nasıl bir rüzgar aldı arkasına hatırlayanlar veya geçmişi kurcalayanlar bilir. birçok merkez ülkenin desteğini aldı, çeşitli cemaatlerin desteğini aldı. meşhur referandum süreçlerinde birçok cemaat kapı kapı gezip erdoğan lehine anayasa değişikliklerine evet denilmesini istedi mesela.

bu gibi şeylerden dolayı erdoğan'ın tek başına bir siyasi figürden ziyade bir hareketin görünen yüzü olduğunu düşünüyorum.

ve evet, şimdiye kadar girdiği hiçbir yarışı kaybetmemesi, karşısında duran tüm liderleri malup etmesi (son yerel seçimler hariç), yönetim şeklinde, yasamada, yürütmede veya yargıda istediği tüm değişiklikleri yapabildi. ve tüm bunlar onu başarılı bir siyasetçi yapıyor. attığı adımların doğru olduğunu söylemiyorum bakın, atmak istediği adımları atabilmesi onu başarılı kılıyor diyorum.
  • reanarchy  (24.10.19 16:56:36) 
Siyasi zekası dediğiniz şey esasında muhalefetin ve seçmenin sefilliği. Bakın 17 yılda yaşanan onca rezalete hiç girmiyorum, sadece 4 ay önce sonucunu beğenmediği için iptal ettirdiği seçimleri ezici farkla kaybetti. Bu saatten sonra muhalefet karşısında toparlayamaz derken sadece iki hareketle sefil muhalefeti dağıttı:

1. Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine kayyum atadı
2. Kuzey Suriye'ye girdi

Hem kendi tarafındaki safları sıkılaştırdı, hem muhalefeti darmadağın etti, hem de muhalif kesimin en az yarısının takdirini kazandı.

Bu şartlarda ağaç kabuğunu bile koysanız Türkiye'de seçim meçim kaybetmez.
  • bruce mclaren  (24.10.19 17:09:08 ~ 17:09:56) 
Erdoğan'in başarısının altında 70'ler sosyolojik travmasi (koyden kente göçüş) ve milli görüş ruhu var.

Milli görüşün ilk parladığı zamanlarda hedef aldığı kitleye bakın, bakırköy'de, şişli'de, kadıköy'de dolaşmadı bu ekip. Sultanbeyli, bağcılar, gop gibi köyden henüz kente göç etmiş, su bile verilmemiş, hizmet götürülmemiş, devletin sahibi kesim tarafından insan görülmemiş kesime hitap ettiler. Bunu gerçekten yaptılar. Varoşta yaşam mücadelesi veren bir insan için genel devlet prensipleri, dış politika ve hatta ekonomi gibi şeyler gerçekten önemsiz çünkü bu adamlar zaten fakir, zaten kıt kanaat geçiniyor, ekonomik kriz fakirlerin değil orta kesimin anasini ağlatır her zaman. Bu insanlara hastane, okul, cami, yol, su tesisati yapınca bu insanlar mutlu oldular. Oluyorlar.
Üstünkörü bir bakışla "çomar" diye kodladigimiz insanlarin söylemine bakın, hastane diyor bu adam. Haklı. Okul diyor, kuzenlerimizin eskileriyle okuduk 90'larda. Elbise değil ha, kitap eskileri.
Bunun gibi şeyler, erdoğan ve ekibi işte bu gariban kesime sarıldı, sahip çıktı.

Su an yalpalamalarinin tek sebebi ise kadrolarinda bu ekipten olanlarin artik emekli olup sahadan çekilmesi, yerlerinin nargile cafelerde büyümüş toplumdan habersiz, o çileyi cekmemis, ihaleci, rantçı tipler tarafından doldurulmuş olmasi.

Erdoğan'in sadece 2 söylemine katıldım bu güne dek, biri şu meşhur "cehape zihniyeti" ki hayat kadar gerçektir bu tespit, diğeri de "Türk milleti alim değildir ama ariftir" sözü. Bir anda aydınlanma olup da tokat vurmadi millet 31 martta. Muhalefetin hele hiiiiic de öyle organize bir başarısı olmadı. Her zaman yapilan yapıldı fakat bu sefer akp'ye yeter artık diyen kendi kitlesi vardı.
  • aksi kanitlanmadikca cocuktur  (24.10.19 20:17:44) 
öyle bir soru sormuşsun ki ne yazsak hapisteyiz bro. duyuruda böyle sorular sormayın. ne saysak şikayet ediyolar, sonra sorgusuz sualsiz emniyet...


  • Tears of Devil  (24.10.19 20:27:30) 
rte zeki bir siyasetçi değil. herhangi bir sağ siyasetçi sadece. tr yi sağ merkez yönetmiştir. bu böyle.

ha bir de aşırı şanslı. seçildiği dönem global ekonominin yükseliş dönemi. gelmeden önceki hükümette zaten ekonomik ve banka sistemi reformlarını gerçekleştirmişti. imf programı uyguluyorlardı. adamın tek yaptığı bu reformları tersine çevirmemek oldu.
  • charlotte blanc  (24.10.19 21:34:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.