[]

Müşteri ve aracı arasında kaldım çevirmen olarak. Ne yapsam?

Merhaba arkadaşlar,

Bir süredir serbest çevirmenlik yapıyorum ve bir aydan fazla bir süredir paramı alamıyordum. Ben aracıyla çalışıyordum, aracı müşteriden çeviriyi alıp bana gönderiyordu ve para meselesinde de benim söylediğim rakama kendi komisyonunu ekleyip müşteriye iletiyordu. Yani ben 900 TL istiyorsam o 1200 TL istiyordu müşteriden. 300 TL ona kalıyordu.

Neyse bir aydan fazla bir süredir param ödenmediği için başka bir şekilde müşteriye ulaştım ve paramı istedim. O da paramı ödeyeceğini ve ne kadar ödemesi gerektiğini sorunca ben de alacağım para miktarını söyledim. Bu arada istersem aracıyı aradan çıkarıp beraber çalışabileceğimizi söyledi ve ben de onayladım. Aracının işkillenmemesi için de aracıyı arayıp benim numaramı isteyecekti. Müşteri aracıyı arayıp benim numaramı istedikten hemen sonra aracı beni aradı ve ödeme konusunda müşteriye kendisinin yani aracının söylediği rakamı söylememi söyledi.

Ama yapacak bir şey yoktu. Zaten konuşmuştuk. Biz konuştuktan sonra müşteri aracıya benim paramı ödeyeceğini söyleyince bu sefer aracıyla papaz oldum. O kadar arayıp söylemesine rağmen ben komisyonsuz rakamı söylemişim. Onun karının üzerine oturmuşum. Müşteriyle önceden konuştuğumu söyleyemedim. Sadece bu işi çözmeye çalışacağımı söyledim.

Şimdi ne yapsam ben? Gerçeği mi açıklasam yoksa görmezden mi gelsem? Kendi kazancımdan mı versem diye çok naif bir düşünce var ama kendi kazancımdan nasıl vereyim? Bir de aracı uyarmak için aradığında paraya ihtiyacı olduğunu söyledi. Ben de sıfırdayım. O yüzden yalan değilse ne durumda olduğunu anlayabiliyorum. Çok huzursuz hissediyorum. Resmen heart breaker gibi oldum. Teşekkür ederim. Biraz uzun oldu ama kusura bakmayın.

 
aracının haberi olmadan müşteriyle bundan sonrası için gizli anlaşacaktın. bu seferlik yine de aracıya komisyonu verecektin. aracı sonuç olarak sana farklı farklı işler bağlayan biri, tek müşteri için onu kaybetmek kötü olur. o yüzden aracıya bu seferlik payını ver ve müşteriyle sonrası için teke tek devam et derim:)


  • theseachange  (21.10.19 19:58:27) 
Öncelikle sen müşteriye ne demeye kendi söylediğin fiyatı verdin anlayamadım. Yani biliyosun ki aracı da bu işi hayrına yapmıyor ve onun da komisyon alması gerekiyor. Aracıya parasını her türlü vermen gerekiyor. Eğer müşteri vermezse kendi cebinden vermelisin. Yapılan iş büyük ihtimal kayıt dışıdır zaten sözleşme falan olduğunu hiç sanmıyorum. Aynı işte hem aracı hem iş yapan kişi konumunda zamanında çalışmış biri olarak olması gereken budur diyorum. Çünkü sen aracının işini baltaladın.


  • mg3929  (21.10.19 20:01:32) 
çeviri öğrencisiyim, tüyler diken.

o aracı müşteriden para alsa da almasa da senin paranı önden vermek zorunda. ki eminim almıştır da. vermediyse sen de böyle arkadan iş çevirirsin yapacak bir şey yok. bence bu tiple de bi daha çalışma. yani paranı alamıyosan bu adamla çalışmanın anlamı yok. görmezden gelip müşteriden kendi hakkın olan parayı al derim, sonrasında aracı düşünsün. bi daha çevirmen kazıklamamayı öğrenir belki.
  • windows95  (21.10.19 20:03:16) 
@ theseachange Zaten aracının haberi yok gizli anlaştığımızdan. Yani müşteri bana bir şey soracakmış da numaramı istemiş gibi yaptı. Bu arada farklı farklı iş bağladığı falan yok söylediğin gibi. Zaten o da müşterinin web sitesini hazırlamak gibi bir iş yapıyor. Benim söylediğim fiyat uygun olduğu sürece iş geliyordu, çünkü söylediğim rakam fazla olursa aracı üzerine ekleyemezdi. Bu yüzden zaten başka çevirmen buldu sonraki bir iş için. Payını ödeme kısmını ileri bir zamana bırakabilirim ancak.

@ mg3929 Ben müşteriye kendi söylediğim fiyatı verdim, çünkü aracının paramın üzerine yatma ihtimali olduğunu düşündüm. Ben geçen hafta ödemenin ne durumda olduğunu sorunca o da hem kendi işlerinde bir pürüz olduğunu hem de müşterinin çevirimin Google Translate gibi olduğunu söylediğini söyledi( Gerçekten de öyle bir şey söylemiş müşteri. Bugün bana da söyledi. İlk iş fazla aceleye geldiği için fazla düzenleme yapamadım) Tabi ben de sinirlendim öyle bir şey duyunca. Ertesi gün aracıdan müşterinin iletişim bilgilerini istedim ama cevap vermedi. Doğal olarak şüphelendim. Söylediğin gibi işimiz kayıt dışı, sözleşme yok yani. Bu arada müşterinin aracıya parasını vereceğini sanmıyorum. Çünkü müşterinin komisyon alındığından haberi yok. Bir de aracının işini baltalama kısmına gelirsek benim de işimin baltalandığını söylemem gerek. Çünkü aracı komisyondan kaybetmesin diye çok fiyat kırdım. Bu bana bayağı pahalıya patladı. Son gönderdiği işe normal bir rakam söyleyince ticari ilişkimizi bitirdi.

@ windows95 Aracının para alma ihtimalini önceden düşünüyordum. Ama bugünkü konuşmadan para alma gibi bir mevzu olmadığını çıkardım. Söylediğine göre aracı da benim gibi serbest çalışıyormuş. Yani o kadar parayı ödemek sarsardı, bir de ödemenin ne zaman geleceği belli olmadığı için zarara girme durumu da var. Zaten aracıyla olan ilişkimiz çok önceden bitmişti.
  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (21.10.19 21:07:23) 
Tam bir sark kurnazligi yapmaya calismissiniz ama becerememissiniz. Oradan 300 tl daha fazla kazanacagim derken aracinin ileride size getirecegi musterileri de kaybedeceksiniz.

Yapacaginiz sey, aracinin komisyonunu kendi cebinizden vereceksiniz, ticaret de ahlak laziim.
  • oscar  (21.10.19 21:08:04) 
Sakın cebinizden para vermeyin, böyle bir aracı tekrar iş bulsa ne olur iş bulmasa ne olur? Çevirmene 2 gün verip aceleyle iş yaptırıyorlar, kendileri parayı anında alıyor, çevirmene de aylar sonra zorla para veriyor. İyi bürolar çevirmene hakkını veriyor, hatta geciktirirse faiziyle veriyor.


  • geçerkenugradım  (21.10.19 21:16:37) 
Eger kendi kendinize is bulma yetiniz var ise tabii para vermeyin araciya, ama adamsiz adim atamiyorsaniz adami da memnun etmelisiiniz

Ticaret 101
  • oscar  (21.10.19 21:24:20) 
@ oscar Verdiğiniz cevaptan tüm yazıyı okumadığınızı çıkarıyorum. Benim derdim aracının komisyonunu çalmak değil, bir türlü alamadığım parayı tahsil etmek. Komisyonu çalmak gibi bir derdim olsaydı zaten aracının söyleyeceği rakamı tahmini olarak bildiğim için o rakamı söylerdim. Böyle bir derdim olsaydı da vicdan azabı yapıp böyle bir şeyi buraya yazmazdım. Zaten önceki cevaplarımda aracıyla olan ticari ilişkimin çok önceden bittiğini yazdım.

@ geçerkenuğradım Doğru söylüyorsunuz ama insanın içine dert oluyor bir yerde. Çünkü parayı almamış olma ihtimalini düşünüyorum. Dediğiniz gibi kaliteli büroları bulmak gerçekten zor.
  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (21.10.19 21:48:26) 
Bu arada istersem aracıyı aradan çıkarıp beraber çalışabileceğimizi söyledi ve ben de onayladım. Aracının işkillenmemesi için de aracıyı arayıp benim numaramı isteyecekti.

Bunu siz yazmadiniz mi ?
  • oscar  (21.10.19 22:03:15) 
is etigi geregi aracinin parasini vermen lazim. neden? cunku yanlis anlamadiysam musteriyi sana getiren o. dolayisiyla musteriyi o bulmus. o olmazsa hic para alamayacaktin. araciyi aslinda ticaret yapan birisi olarak dusun, fabrikadan(senden) ceviriyi satin alip, son musteriye satiyor. sen urunu bu araciya satuyorsun, o da ustune kar ekleyip son kullaniciya satiyor. sen simdi fabrika fabrika satis magazasi acmak istiyorsun(bunda sorun yok). ama son musteriye diyorsun ki, "sen urunu git X dukkanindan al, ama parayi oraya degil bana ode cunku bu urunun ureticisi benim".


  • crucio  (21.10.19 22:09:42) 
@ oscar Evet ben yazdım ama bunun ilk cevabınızla bi alakasını göremedim. Çünkü benim aracının parasında gözüm var gibi yazmışsınız. Yazdığım o cümleye gelince de müşterinin bundan sonraki vereceği işler kastediliyor. Çünkü zaten 1 ay önce aracı benim verdiğim rakamı çok bularak başka bir çevirmen buldu. Yani zaten ben müşteriyle iletişime geçmeye çalışmasam da aramızdaki iş çoktan bitmişti. Müşteri bundan sonra çevirileri yine bana ama bu sefer doğrudan yollayacak. Bunu müşteri teklif etti, ben de kabul ettim.

@ crucio Evet, haklısınız.
  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (21.10.19 22:37:03) 
Ben olsam, bu iş için aracının parasını cebimden öder, eğer söylediğiniz gibi fiyatımı kıran, beni mağdur eden, doğru düzgün iş bulmayan biriyse kendisiyle bir daha çalışmak istemediğimi söylerdim.


  • selimcigimisik  (21.10.19 22:59:14) 
@ selimcigimisik Kendisiyle çok önceden yollarımız ayrılmıştı zaten.


  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (21.10.19 23:38:08) 
O sana farkı ödermiydi?
Senin yerinde olsam ödemem komisyonu, onu yapman için aracının seni mağdur etmeyeceğini bilmen lazım adam doğru düzgün ödeme yapamamış, bazen postayı koyman lazım.

  • Diskirminant  (22.10.19 00:45:36) 
@ Diskirminant Haklısın ama söz konusu vicdan olunca rahat edemiyor insan.


  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (22.10.19 04:09:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.