[]

isim iptali - pasaportta eski ismin yazması

Diyelim ki ismim "x y" idi, ben o x'i mahkeme kararıyla iptal ettirdim birkaç ay önce. Ama salaklığımdan, pasaportumu daha x'i sildirme kararım nüfusta görünmeden önce çıkarttım. Pasaportumda ismin "x y" olarak geçiyor. Bi daha cüzdan parası verip pasaportu değiştiremeyeceğimden, emniyete gidip şerh eklettim. Yani pasaportumda isim iptalim yazıyor.

Sorum şu; bu ileriki yıllarda yurt dışında gezerken sorun olur mu? Her an yanımda mahkeme kararını taşımak zorunda mıyım?

Cevabınız evetse, öbür soruma geçiyorum.
Mahkeme kararı hayvan gibi uzun. Tercüme ve noter tasdiği parası gözümü korkutuyor. Acaba adliyeye gitsem, tam gazete ilanında çıkan kısalıkta bi karar kağıdı verirler mi bana bi daha?

 
Yakın zamana kadar büyük bir başkonsolosluğun vize bölümünde çalışıyordum. Vize almanız açısından bir sorun yaratacağını sanmıyorum emniyetten şerh eklettiyseniz. Fakat yabancı bir ülkeye giriş yaparken çok büyük sorunlar doğurmasa da gümrük memurları (belki) şüphelenip en fazla zaman kaybı yaratabilir. Mahkeme kararını pasaportunuzun arka kapağının içine katlayıp zımbalayabilirsiniz (mevcut pasaportlarda genelde böyle yapılıyor).
Bu tabi ki en kötü senaryo, ben (ingiltere veya abd dışında bir ülkeye giriş yaparsanız) bir şey olacağını sanmıyorum ama siz yine de mahkeme kararının bir kopyasını ve tercümesini (noter onaylı olmasa da) pasaportla ilgili her türlü işlem için bir kenarda bulundurun.
Ben yalnızca vize işlemleri açısından bilgi verebiliyorum. Bu işlemler de o kadar keyfi yürüyor ki, eğer sosyal statünüz sağlamsa yalnızca mahkeme kararının bir kopyasıyla vize alabilirsiniz, fakat başvurunuzda yer alan ve vize memurunu şüphelendirebilecek en küçük bir ayrıntı bile kararın tercümesini eklemediğiniz için red almanıza yol açabilir (yani çok sağlam bir başvuruyla gitmiyorsanız tercümenin eksikliğini bahane edebilirler).
  • sapare aude  (15.04.10 23:15:00) 
Aynı şey değil ama evlilik sonrası ikinci soyadımı da şerh ettirdim ve şerh türkçe olduğu halde vize almada da, ülke girişlerinde de sorun yaşamadım. Tabii tesadüf eseri olabilir veya eski soyadımı da hala kullandığım için olabilir. Çok yardımcı olamadım ama...


  • uyuklayankedi  (15.04.10 23:21:08) 
@ sapare aude: bu çarşamba Avusturya'ya öğrenci vizesi için başvuracağım. Kararı tercüme ettireyim mi Almanca'ya?
Ayrıca, diğer ülkelere girişte zorluk çıkmasın diye, ayrıyeten İngilizce tercüme ettireyim mi? Bu tercümenin yeminli tercümandan ve noter tasdikli olması şart mı?

  • black sabahat  (15.04.10 23:42:13) 
Schengen olsaydı pek sorun çıkmazdı sanırım ama öğrenci vizesi başka bir tür vize. Oradan oturma izni almanız gerekecek. Bu da yaklaşık bir ay kadar sürecektir tahminen (yani Alman ve İngiliz konsolosluklarında en azından böyle oluyor). Bu bir ay içerisinde de sizin hakkınızda Avusturya'nın içişlerine bağlı bir kurum veya konsolosluğun kendisi araştırma yapacaktır. Bence konsolosluğu arayıp öğrenin. Her ihtimale karşı noter onaylı tercümesini isterler diye düşünün. Bu vize işleri biraz sakat bir kere red aldınız mı sonra işler hep uzuyor. O yüzden baştan temkinli davranmak gerek bana kalırsa.


  • sapare aude  (16.04.10 00:32:26) 
1 ayda çıkmaz o :) avusturya'dan öğrenci vizesi almak en aşağı 2 ay sürüyor. bugün vizesi 8 ayda çıkan bi elemanla tanıştım :)
hazır yakalamışken sorayım, vizemin çıkma süresini kısaltmak benim elimde değil, di mi? bi de, mailde gönderdiği evrakların dışında evrak isteyebiliyorlar mı? (her ülkede aynı değildir ama genel olarak bilginiz vardır diye soruyorum)

  • black sabahat  (16.04.10 01:07:35) 
vize memurunun ilgisini çekecek bi durum olmadığı sürece fazladan evrak istemezler. Başvuru formunda beyan ettiğiniz her şeyle ilgi belge isterler. Diyelim ki, şu kadar maaş alıyorum, şu kadar kira gelirim var, bankada şu kadar param var, amcam da bana her ay şu kadar harçlık gönderiyor dediğiniz zaman bunlara ait birer belge sunmalısınız; bordro, kira sözleşmesi, hesap defteri ve amcanızın para yatırdığını gösteren hesap özetleri vs. Genelde insanlar havalı olsun diye başvuru formunu birçok ayrıntıyla doldururlar (benim ailem çok zengin, sülalecek tarlalarımız arsalarımız var, vs.) ama beyan ettikleri her şey için bir belge göstermeleri gerektiğini bilmezler. Ancak bu durumlarda sizden mailde bahsedilenlerin dışında belge istenir. Ayrıca evet süreyi kısaltamazsınız. Devlette tanıdığınız falan varsa da lütfen onları araya sokmaya çalışmayın. Bu genelde sizin hanenize genelde eksi olarak yazılır.


  • sapare aude  (17.04.10 18:57:29) 
Bu arada bunları daha önce yurtdışına çıkmamışsınız diye düşünerek yazıyorum. Pasaportunuzda hiç re damgası yoksa ve son birkaç yıl içinde alınmış Amerika, İngiltere veya Schengen vizeniz varsa (bu ülkere sorunuz giriş-çıkış da yaptıysanız) işiniz çok kolaylaşır.


  • sapare aude  (17.04.10 19:01:26) 
yeni pasaportumla hiç yurtdışına çıkmadım, eskisiyle birçok kez çıkmıştım. eskisini de yanımda götüreyim mi?


  • black sabahat  (17.04.10 19:30:38) 
evet evet alırlarsa eskisini de ver konsolosluğa yenisiyle birlikte.


  • sapare aude  (17.04.10 19:48:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.