[]

Otomobilin Aksı Neden Yerinden Çıkar? Nasıl Çözülür?

Merhaba değerli arkadaşlar, hepinize selam ederim.

Uno marka aracımıni ön aksın yerinden çıkması gibi berbat bir problem yaşıyorum. Bundan 2 hafta önce aracımı tam sağ ve tam sol yaptığımda kütürtü geldiği için ön takımlarını değiştirmek için bir ustaya gittim. Önce rotçu'da bakıldı. Sağ ve Sol Aks başı, Sağ ve Sol Salıncaklar ve Sağ Rotil başının değişeceği söylendi. Parçaları aldım. Değiştirdik. Değişme esnasında usta aracın sağ ön şasesinde 1,5 cm'lik bir eğiklik olduğunu ve daha önce ön takım yapanların akslarda pul kullandığını ve bunun çok sağlıklı olmadığını söyledi. Peki bu şekilde gider mi dedim, gider ama çekme yapabilir dedi. Tamam dedim. Aracı liftten indirdik, geri vitese attım dükkandan çıkacağım. Şangırr diye bir ses geldi, bütün direksiyonu ve vites kolunu titreten bir ses. Aracı tekrar lifte aldılar, şanzıman alt kulakçığını da değiştirdiler. Bir şeyler daha yaptılar, araç düzeldi. Sanırım o esnada taktıkları akslardan biri yerinden çıkmış. Neyse aracı 2 hafta falan kullandım. Aracın direksiyon sanki hep sola dönmek ister gibi gidiyordu. Bu arada ön takımı değiştirmeden önce aracın böyle bir huyu yoktu. Gayet düz gidiyordu yani önceden. Bu sola doğru olan mukavemete pek takmadım kafamı. Neyse geçen çalıştığım yerin otoparkından çıkarken bir araç önümüzü kapatmış, çıkmaz için tam sağ ve tam sol kullanarak epey bir manevrayla çıktım park yerinden. Direksiyondan bir takırtı gelmeye başladı bu seferde. Durduğum yerde direksiyonu oynatınca "tuk tuk" diye hissedilen bir ses geliyor. Aynı ustaya götürdüm. Direksiyon kutusu arızalanmış, değişecek ya da revize edilecek dedi. Değişecekse Sismak ya da orijinal bul yoksa randıman vermez dedi. Eyvallah dedik moralimiz bozulsa da, hem dedim belki çekme işi de düzelir. Neyse o şekilde bir süre kullanmaktan zarar gelmez dedi, ben de bugün Belgrad Ormanına gittim Unocan ile. Bir yola girdim, u yapmam gerekti. Geri vitese attım, tam sağ yaptım. O liftten indiğimdeki aks çıkması sesi yine geldi. Bir gümbürtü, bir ses inanılmaz bir patırdı. Sanki teker yerinden çıkmış gibi. Eyvah dedim kaldık ormanın ortasında. Sakince 1.vitese attım, Allah'ım dedim gitsin şu araba, burada kalmayalım. Patırtı, kütürtü falan yapmadı Bahçelievler'e kadar sağ salim geldik. Ustaya telefon açtım. Tam sağ veya tam sol yapınca fazla zorlama arabayı yerinden çıkabilir dedi. Acilen şaseciye git dedi. İyi dedik. Fakat kafada bir sürü soru:

1-Tamam şaseciye gidelim ama bu araç ön takım değişmeden önce böyle aks çıkma zart zurt yapmıyordu. Şase yamuksa yine yamuktu ama aks çıkma, patırtı, kütürtü ben hayatımda ilk defa bu ön takım değiştikten sonra yaşadım. 12 yıllık şoförüm.

2-Bugün yaşadığım bu patırtı da aks yerinden çıktıysa, ne oldu da tekrar yerine oturdu ve ben eve sağ salim geldim? Yoksa çok büyük bir risk mi aldım? Ve bu patırtı takılalı henüz 2 hafta olan ön takım düzeneğimi ne kadar yıprattı?

3-Bu 1,5 cm'limk sağ ön şase düzeltme yapılınca bana maliyeti ne olacak? Aracımı çok seviyorum ama alalı daha 6 ay olmasına rağmen Lpg beyni, ön takım, motor takozu derken 1500 TL paramı yedi. Nihayetinde bu bir UNO, böyle giderse ocağımıza incir ağacı dikilecek...

4-Ben bu şekilde yola devam edebilir miyim? Tam sağ, tam sol yapmazsam bu problemi yaşamadan gidebilir miyim?


Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

 
Iki tane kesin olan sey var.baska bir tamirciye arabayi goster,ve araci mumkunse kullanma.


  • duptıs  (14.10.19 02:19:12) 
garip olan o kuvvetli sesin hep geri viteste gelmesi. ikincisi şanzıman kulağının ön takımla alakası olmaması.


  • orpheus  (14.10.19 02:53:10) 
facebookta uno grubu var. hepsi de arabadan anlayan tipler. uye olun ve yasadiginiz sehir ne ise gruba yazin. atiyorum istanbulda iyi bir usta var mi su su su sikintilari var diye yardimci olurlar.
sizin sikintilariniz basit sikintilar degil. o arabanin hicbir zaman yuzu gulmeyecek gibime geliyor. yuksek hizlarda ya bir yone seker ya titrer. yapilacegi kadar yapsinlar. ufak yerlerdeyseniz sikinti yok ama uzun yol vs yapiyorsaniz satin derim. o halde gezmeyin.

  • turbo sadık  (14.10.19 09:09:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.