[]

Kitap/film/tiyatro eleştiri/yorum yazıyor musunuz internete?

Ben genelde kendi online dökümanıma yazıyorum bitimi sonrası. Çoğunlukla kısa bir özet oluyor, ilerde bakınca hatırlayayım diye, aratınca bulabileyim diye de kahraman ismini filan. Ve etkileyen sahneler, yerler. İlerde bir şekilde filmi filan hatırlarım ama hissettirdiği şeyleri hatırlayamam diye.

Daha sonra internette kaynaklara bakıp ordan da öğrendiğim şeyleri yazabiliyorum (mesela şu sahnede, şu sembolize edilmiş gibi). Bazen burda gelip soru açıyorum anlayamadığım yerleri :D

Arada imdb / goodreads e bir şeyler yazıyorum gaza gelip. Sanatsal bir şey, yani review tarzı insanlara bir şeyler katacak bir şey olmayacağı için pek yazmak istemiyorum oralara.


Siz her film kitap vs sonrası bir yerlere bir şeyler yazıyor musunuz yoksa gereksiz mi sizce?

 
İşsizlik


  • dolan dolmuş  (12.10.19 16:09:55) 
izlediğim her film için imdbye rating veriyorum
bazı filmler için sözlüklere görüşlerimi yazıyorum,
böylece geri dönünce o film hakkında düşüncelerimi hatırlayabiliyorum
  • dafuq  (12.10.19 16:11:54) 
ben de genelde birilerine bir şey katacak şeyler düşünmediğim için yazmıyorum. ekşi'de aktifken yazıyordum neredeyse izlediğim her filmle ilgili ama orası ekşi, benim bir şey katmayan yorumum bile oradaki birçok içeriden daha az faydasızdı. haricinde, imdb'ye yazdığım birkaç bişey var. bazı filmlere çok hakim olmuş hissediyorsun, bazıları seni coşturuyor hemen izledikten sonra yazıyorsun. yazdıklarımdan bir tanesi o filmin en çok faydalı bulunan 2. yorumu şu anda.
(bkz: sözlükçülerin en eften püften başarıları)

  • Bruce  (12.10.19 16:16:29) 
Ekşi' de aktifken yazıyordum+1.Bu da 17-22 yaşa tekabül ediyor. Artık yazmıyorum.


  • Amaranta ursula  (12.10.19 16:20:52) 
en son dune'u eleştrien bi entry girmiştim sözlüğe ama verilen tepkilerden dolayı ortamdan tiksindim. geek'ler bazen dincilerden beter oluyo. kuran'ı eleştirsen o kadar tepki almazsın.


  • sinek kral  (12.10.19 16:55:50) 
bence izlenilen bir film veya tiyatro oyunundan sonra yazılan küçücük bir yazı dahi ileride oyunu veya filmi hatırlamak açısından çok yardımcı oluyor.

ben de iki seneyi geçkin bir süredir blogumda film ve tiyatro ağırlıklı yazılar yazıyorum. hatta tiyatro sezonunun başladığı şu günlerde de bir hayli okunuyor tiyatro değerlendirmelerim ve en azından yazdığım yazılarla insanlara da biraz olsun yol göstermiş oluyorum.

blogumu merak edenler için: sanatlakalalim.wordpress.com
  • halken  (12.10.19 17:01:48) 
Yazacak fikirlerim varsa yazıyorum. Az fikrim varsa kısa yazıyorum ki genelde öyle oluyor. Başkalarının kritiklerini de okuyorum o da şekillendiriyor. Herkes harika film demişse benim de dememin bir anlamı yok mesela. Goodreads'te çoğu kişi özet yazıyor, oraya zaten kitabı okuduktan sonra baktığım için onu gereksiz buluyorum. En çok işime yarayanlar kitapla ya da filmle ilgili göremediğim bağlantıları kuran başka eserlere referans veren ya da kitabın benim dikkatimi çekmeyen bir yönünden bahsedenler. Yazının fikir içermesi yeter bence yararlı olması için, sanatsal yazılması terminolojisi doğru kullanması o kadar da önemli değil.

Ama hem tükettiklerinden daha çok şey almak için hem de daha eğlenceli hale getirmek için insanlarla dialog kurmak daha önemli tek taraflı eleştiri yazısındansa. Bunu da reddit gibi platformlarda yapabilirsiniz. Mesela truefilm subreddit'indeki insanlar benden çok daha bilgili, orda post açmak yerine her hafta açılan casual discussion thread'inde yorum yapıp aklıma takılanları soruyorum ya da tavsiye istiyorum. Bilgim olan bir şeyse başkalarının yorumlarına cevap veriyorum.

Bir şeye vakit ayırıp 'tükettiysem' biraz üstünde düşünmem ve kafamda oluşan fikirleri yazmam gerekli aslında. Aklımda hiçbir sey oluşmuyorsa hayatımda hiçbir şey değişmiyorsa boşuna okumuşum izlemişim gibi geliyor.

@sinek kral
Sözlük yapısı itibariyle dialog kurmaya uygun değil zaten. Bu yüzden çok kötü bir yere dönüştü. Takip ettiklerimin entrylerini okuyorum artık sadece.
  • Estate  (12.10.19 17:23:01) 
izlediğim her oyunu/filmi, okuduğum her kitabı yazmıyorum. arada eserse yazdığım oluyor veya gerçekten etkilenmişsem. tabii birilerine fayda sağlasın diye değil.


  • ruhen hastayim ben  (12.10.19 17:26:01) 
Kitap blogu yazıyorum ben, son zamanlarda pek okuyamaz ve yazamaz oldum ama okuduğum şeyleri hatırlamakta zorlandığım için dönüp bakabileceğim bir arşiv oluyor bana. Bir de bu blog sayesinde şu anki işimi yapıyorum.


  • kobuzchu kiz  (12.10.19 17:30:02) 
@estate sözlüğe ne olduğunu, nereden nereye geldiğini yıllardır canlı takip ediyorum.

benim bahsettiğim kitap 712 sayfa. ergen/çomar/troll kitlenin o kadar sayfayı okumasını beklemem. öyle kitap görünce (camfrog sönmez: www.youtube.com bağlar onlar. zaten fikirleri de umurumda olmaz.

okur-yazar adam gelip "anlayamamışsın. e tabi herkes anlayamaz." tribine giriyor ya ben o tavırdan tiksiniyorum.
  • sinek kral  (12.10.19 20:22:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.