[]

Seker Hastaligi / Psikolojik yeme bozukluklari

Merhabalar,

Annem tip 2 diyabet hastasi ve sekerini kontrol altinda tutmakta zorlaniyor. Ancak biraz sorusturunca ya gece yatmadan 1 tabak dolusu makarna, ya da kavun karpuz gibi sekerini tavan yaptiran seylerden yedigini ogreniyoruz (gizli gizli kimseye fark ettirmeden yemeye calisiyor ve soylemiyor).

Bu durumda ne yapilabilir? Kendisini yeme bozukluklari icin bir psikologa goturmek istiyorum, sizce makul bir cozum mudur? Bunun icin bir doktor tavsiyeniz var mi acaba?

Simdiden tesekkurler

 
Şeker hastalığında görülen gece yemeleri önce psikiyatrinin değil düzgün bir yeme düzeninin tedavi edebileceği bir davranış. Kişi kendini tok hissettikçe yemeye olan düşkünlüğü azalır, dolayısıyla tokluğu desteklemek faydalı. Bu da sadece diyetle olmaz aynı zamanda düzenli uykuyu ve günlük bolca hareketi gerektiriyor. Çünkü hareket de yeme dürtüsünü azaltıyor, zira hareketin tetiklediği mutluluk hormonları zaten duygusal yemenin de önüne geçmekte çok etkili. Onun için önce dengeli yeterli ve proteine yönelik bir beslenme programı (bu program alışkanlığa dönüştürülmeli hatta) sonra da uyku ve hareket düzeni güzel ayarlanmalı ve sıkı uygulanmalı (yani yine alışkanlığa dönüştürülmeli). Yine olmuyorsa o zaman psikoloğa ve/veya psikiyatra gitmek doğru olur. Eğer bu düzenler yerinde dğeilken gidilir de bir de paeagöz ya da şuursuz birilerine denk gelinirse annenins ağlığı daha da tehlikeye girebilir bile.


  • 1bir1bir1  (12.10.19 14:46:28) 
@1bir1bir1 oncelikle detayli cevabin icin tesekkur ederim. Kendisinin bu soylediklerini yapabilecek dirayete / disipline sahip oldugunu dusunmuyorum aslinda, o yuzden yaptigi yanlislari kendisinin yuzune anlayacagi dilden soyleyecek birinin daha cok faydasi olacagini dusundum cunku bizi de dinlemiyor. Donem donem spora gidiyor ve yuruyus yapiyor ama sonradan birakiyor tekrar. Illa once onu denemek gerekir diyorsan, soylediklerine baslamak icin ilk adim nedir?


  • bushwacker  (12.10.19 15:03:34) 
En zorlandığı şey neyse onu en sona bırakmak iyi olabilir. Mesela en çok sporda sonra uyku düzenlemede sonra yemeyi düzenlemede zorlanıyorsa bu sıraya göre kolaydan zora doğru yol almaya başlamak, yani bunu ona böyle göstermek iyi olabilir. Halbuki en kolayı mesela uykunun düzene girmesi ise, uykuyu düzrne koyup alışkanlık edindiğinde yeme düzenini de elde ettiğinin ve daha kolay doyduğunun farkına varacak. Yani zorlandığı şey kolaylaşmış olacak. Daha kolay doyup doğru beslenmeye daha kolay alışacak, bu gerçekleştikçe hareketi artacak. Çünkü vücut kendi ayaklanacak. Zincirleme bir kolaylık oluşacak. Onun için en kolayından başlamak ve alışkanlık edine edine ilerlemek çok iyi olur.


  • 1bir1bir1  (12.10.19 19:56:31) 
20+ senedir obez ve şeker hastası anne ile mucadele içindeyim. çok soruşturdum özellikle yeme bozukluğu üzerine bi psikiyatr bulamadım, normal psikologlarda ancak yemenin altında yatan nedeni araştırmak terapi yapmak lazım diyorlar, lakin koca kadını ikna edemedim ben. özellikle iğnesini yemek yemeden önce yapması gerekiyor yarım saat diyor doktor, bizimki yedikten sonra yapınca ilaç etki edince bir daha acıkıyor.
ilaçlarını takip edin duzgun almasını sağlayın.

  • eja  (12.10.19 21:09:52) 
Önce diyabet konusunda tecrübeli bir diyetisyenle görüşseniz faydası olabilir. Yemesini düzene sokması konusunda işe yarayabilir.

Bir de instagram'da bir psikolog var, yeme psikolojisi üzerine çalıştığı yazıyor, online danışanları da varmış, ama hiç tecrübe etmedim, işinde iyi midir bilmiyorum, bakmaktan zarar gelmez:

www.instagram.com
  • opucuk baligi  (12.10.19 22:38:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.