[]

baharatlar hk.

2 sorum olacak, faydali etken maddesi yagda cozunebilen baharatlari illa yag ile mi tuketmek gerekir? ornegin suya, caya filan koyup ictik, yagda cozunebilir olmasi sebebiyle etken maddesi aciga cikmayacak ve faydali olmayacak midir? illa ki gun icinde bir sekilde yag da tuketiyoruz sonucta vucutta birbirlerini bulamazlar mi? :(

2. sorum, baharatlarinizi nereden aliyorsunuz? aktarlar paketlilerden daha guvenilir gibi gelse de onlar da maliyeti dusurmek icin bi cakalliklar yapiyor olabilir sattiklari maddelerde. guvenilir bir aktardan alisveris yaptigimizi nasil anlayabiliriz? kalite standardi sorucam ama beklentimi cok yukseltmek istemiyorum, kaldi ki denetleyen kurulus da saglik bakanligina filan bagliysa (ya da direkt saglik bakanligi bile olsa) beklenti sifirin altina iniyor. ama dogrusu nedir onu da bilmiyorum. nedir?


 
Benim baharatta ilk baktığım şey, Üzerinde radura işareti olmamalı. Işınlanmıştır yazmamalı yani.


  • KUCO  (09.10.19 14:25:28) 
1-faydalı etken maddesi yağda çözülüyorsa yağ ile tüketin. midenize bağırsağınıza giriyor oradan aynen çıkıyor, yağa değmezse. suya çaya koyup içiyorsanız birazcık zeytinyağı falan ekleyin? süte bir kaşık coconut yağı ile de olur.

2-güvenilir aktarı nasıl anlayacağınızı bilmiyorsanız anlayamazsınız. aktar dediğiniz adam yalnız bu işin ticaretini yapıyor. rastgele bir adam. ne biliyor nereden öğrendi meçhul tamamen. kalite standardı falan sormak ne demek yakaladı mı sizin gibi pembe götlüyü bi sokar anlamazsınız. baharatı marketten alın mutlaka. aktarlar ufak paketlerle sattığından belli olmuyor, kilo bazında korkunç fiyatlara satıyorlar.
  • inekadam  (09.10.19 15:30:50) 
inekadam, cevaplar icin tesekkurler de bi konu hakkinda fikrim olmadigindan ogrenmeye calistigim icin durup dururken niye pembe götlü oldum anlamadim tam? bana efsunlu cay yapsin istiyorum demedim, adamdan kekik nane bisey alicam alt tarafi??


  • in vino veritas  (09.10.19 15:56:48 ~ 16:09:34) 
1- yağda erimesi demek illa yağ ile tüketmek gerekir demek değil. o zaman yağda eriyen vitaminleri de yağ ile tüketelim. hücrelerin hepsinin yapısında yağ zaten var.
2- aktar konusunda güvenilir aktar vardır mutlaka ancak paketlenmiş gıdanın daha güvenilir olduğuna benim şüphem yok.
3- KUCO isimli arkadaş radura işaretli baharatları almam demiş aksine ben radura işaretini güven telkin ettiği için tercih ederim. gıda ışınlama özellikle baharatlarda en önemli risk grubu olan mikotoksinleri ve diğer mikrobiyal faaliyeti engelleyen bir gıda koruma yöntemidir.
  • ihb  (09.10.19 15:57:24) 
1) hücrelerde yağ var zaten düşüncesi ne alaka? Tamam var da mesele inekadam'ın dediği gibi olduğu gibi vücuttan atılmasın diye. Yağda çözünürse vücuda alınma oranı artıyor, kolay oluyor. Az bisey yağ ekle.

2)aktarlardan baharatlı toz haline getirilmemiş şekilde alabilirsen hile olayında rahat edersin. Örneğin ufak bir değirmen al, karabiberi evde öğütürsün. Yapraklı baharatlar da kurutulmuş veya taze şekilde satılıyor. Evde bir tepside kurutsan elinde ufalanıyor zaten, nane özellikle. Pul biber kurutsan rondodan bile geçiyor hatta.
  • noisette  (09.10.19 17:08:41) 
2 soruya cevap olarak, aktardan acik baharat almayin. buyuk oranalr halinde ve acik olarak bekletildigi icin kuf, boceklenme (ve akabinde temizlenme), bayatlama gibi sorunlar oluyor genelde. bunlardan en onemlisi kuf ama.
paketli alin mumkun oldugunca. (doktorumun aynen bu sekilde tavsiyesidir)

  • 65 derece  (09.10.19 18:49:24) 
diğer davranışlarınız değil de, aktara kalite standardı sormak pembe götlü bir davranış. tatlıcıda kasiyere "bu cezeryedeki bademin menşei nedir?" diye sormak gibi.


  • inekadam  (10.10.19 06:03:49) 
@inekadam, verdigin ikinci ornek daha da sacma olmus. diger davranislarimi bilip yorumlayacak, bu sorumla kiyaslama yapacak kadar beni tanimiyorsun zaten. ayrica yenip icilen, hatta alternatif tip olarak kullanilan urunlerin satildigi bir ortamda standart aramak ya da bu urunlerin menseini merak etmek pembe götlülük degil, normal bir sey. kaniksamis oldugun ortadogu batakliginda oldugumuz gercegini bir kenara birakirsak her sey gibi bunun da bir standardi olmali ve bu standart uygulanir ve kontrol edilebilir olmali. kaldi ki soruda da olmasinin iyi olacagini ama malum sartlar sebebiyle boyle bir beklentim olmadigini belirtmisim zaten.

hakarete kilif aramak oluyor senin su an yaptigin, amiyane bir tabiri daha var ama senin gibi hakaret etmek istemedigim icin o kismi kendin bulmani tavsiye ederim. baska cevap vermene gerek yok, diyalog uzamasin. baska soru da sormadim zaten.
  • in vino veritas  (10.10.19 08:04:10) 
hakkın tabi de, aktar kim? random bi dükkancı. hatta belki de o random dükkancının yeğeni ya da asgari ücretli çalışanı. ezberliyolar neyin neye iyi geldiğini... yani sallamasyon bi listeyi... koca koca beslenme uzmanlarının bilmediği şeyleri soracaksın adama. biyoyararlanım falan sorsan kaç kişi biliyor bunu? o adam bugün aktarı kapatır yarın para var diye lokmacı açar. lokmacıların kaçı glisemik endeks ne demek biliyor sence? sorsan ne der? kasiyer dediğin asgari ücretli ortalama 7-8 ay aynı işte çalışan biri. bu insanlara böyle şeyler sorup bilmelerini beklemen dünyanın her yerinde garip.


  • inekadam  (10.10.19 14:11:49) 
@inekadam, ben adama bir sey sormayacagim, en bastan beri onu bi turlu anlatamadim sana. sadece icine hile hurda karistirmayan dogru duzgun aldigini dogru duzgun satan biri illa ki vardir, onu anlamaya calisiyorum. ne sattigini ve bu sattiginin ne ise yaradigini bilmesi sart degil nice to have olur ancak.

kalite standardini zaten bu adam belirlemiyor, standart islerinde denetim kurulusu gelir denetler, uygun olmayani uygun hale getirir, gelmeyeni kapatir vs. adamin bana hipokrat olmasina gerek yok yani, boyle bir talebim ve ihtiyacim da yok. en bastan beri diyorum ki iki ivir zivir alicam o aldigim da cer cop degil dogru duzgun mal olsun. neresini anlamadigini anlayamiyorum.

bunu dedigim icin niye pembe götlü oluyorum (kaldi ki o ne demek) ve hala bunu nasil ve niye savunuyorsun, anlamadim gitti. neyse sen yazsan da ben baska bir sey yazmayacagim cunku gerek yok.
  • in vino veritas  (10.10.19 18:15:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.