[]

kablosuz veri aktarımının mantığı

kızılötesi, bluetooth, wifi, şebeke ile nasıl bilgi transfer edebiliyoruz? bir filmi atarken 1 ve 0'lardan oluşan kodları mı yollayıp decoder ile çözüyoruz? bu kodlar havada dağılmıyor mu?

mühendisim ama sıfırdan kısaca anlatır mısınız vatandaşa anlatır gibi?


 
Kızılötesinde TV uzaktan kumandası ile aynı. Birbirini gören iki adet alıcı verici Led var o 1 ve 0 olarak yolluyor. Mors kodu gibi.
Bluetooth ve WiFi ise radyo sinyali şeklinde yolluyor diye düşünün. Hepsinin kendisine göre ayrı bir standardı vs ona göre modulasyon/demodulasyon yapıyor.

  • kisa  (09.10.19 03:44:50) 
kızılötesinde gözle görülemeyen bir dalgaboyunda çalışan led'ler ile ledi yakıp söndürerek veri aktarımı yaparsın. Misal philips'te 889uS uzunluğunda 36kHz'de sinyal gönderirsin. Bir de protokolü vardır, şu kadarlık veri komut kısmı, bu kadarlık kısmı adres verisi şeklinde.

wifi'da belli bant aralıkları ayrılmıştır 2.4-2.5GHz ve 5.7-5.8GHz mevcut kullanılan aralıklar. Burada ise @kisa'nin dediği gibi modülasyon kullanılır, yani gönderen tarafta veri radyo sinyali üstüne bindirilir (modülasyon), alıcı tarafta ise bu taşıyıcı sinyal içinden veri ayıklanır(demodülasyon). Bu protokollerde hata kontrolü, belli mertebeye kadar hata düzeltme teknikleri olur. Araştırmak istersen CCK (complementary coded keying), OFDM (orthogonal frequency division multiplexing), FHSS (Hoping spread spectrum)ile başlayabilirsin.

Bluetooth u da yazmaya üşendim çünkü hız ihtiyacı arttıkça farklı modülasyon teknikleri kullanılmaya başlandı ve mevcut ble teknolojisinde ne kullanılıyor bakmadım bile, onu da sen araştırırsın :)
  • kimlanbu  (09.10.19 09:28:57) 
sen aslinda "radyo nasil calisiyor" diye soruyorsun. Prensip ayni.
Internetten arastir, pek cok bilgi bulabilirsin.
Bilgi havada modulasyon teknikleri kullanilarak "dagilmiyor".

Aslinda bu sorunun bir versiyonu da su: Konusuyoruz, ses havada niye dagilmiyor? Kulaginda belli bir frekanas bandindaki siddeti olcen bir cihaz var. Elektronik alicilar ise daha karmasik, daha hassas.

Radyo'da nasil oluyor da pek cok sinyal bir birine karismiyor? Cunku ayri frenkanslar uzerine bindirilmis sinyaller tasiyorlar. Otoyolda ayri seritlerden giden arabalar gibiler.

Buraya kadar frenkansa dayali modulasyondan bahsettik. Ayni frekans uzerinde cok sayida mesajlasma, cok sayida kanal da yaratilabilir. Bunlar da baska modulasyon tipleri.
  • ebabil curnatasi  (09.10.19 10:22:58) 
belirli bir dalga boyunun üstü 1, altı 0 kabul ediliyor. dalganın frekansı ne kadar yüksekse birim zamanda o kadar 1 ve 0 iletiliyor.

veri kaybı kablosuz yahut kablolu iletişimlerde her zaman olur. bunun için çeşitli protokoller var. mesela en basitinden, ağ aktarımında udp protokolünde veri kaybı olabiliyorken, tcp protokolünde veri kaybını engelleyen yöntemler mevcut.

bu yöntemler genelde checksum tarzı şeyler kullanır. kabaca bir benzetme yapmak gerekirse, yolladığı her bir veri paketinin üzerinde "içinde şu kadar gram ve şu boyutta veri var" şeklinde bir etiket yapıştırmak gibi bir şey. haliyle elimize gelen veri ile etiketindeki miktar uyuşmuyorsa yeniden veriyi göndermesini istiyor makine.

havada dağılma örneğine gelince, bu biraz mühendislik eğitimi alırken fizik dersinin "dalgalar" kısmını ihmal ettiğiniz anlamına gelebilir. bunu da sade vatandaşa kabaca anlatacak olursak, düşük frekanslı uzun menzilli dalgalar (mesela radyoların AM bandı) minimum kayıpla taaa, kıtalar hatta gezegenler ötesine ulaşabiliyorken; tam tersi bir durumda (mesela mikrodalga) duvardan bile geçemeyebiliyor. bunda da dalgayı böyle ip atlarken kullanılan bir ipi düzenli sallayarak bir delikten geçirmeye çalışmak şeklinde örnek verebiliriz. ne kadar hızlı sallarsan o kadar geniş bir aralıkta salınır. o kadar geniş bir yer arar geçebilmek için...
  • dilemma of subscribtionability  (09.10.19 11:17:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.