[]

Muhasebecilere bir soru

SSK'dan emekli olmak için işyeri sahib, bagkurlu bir kişi vergi kaydını kapatmadan başka bir işyerinde ssk'lı olarak çalışmaya başlasa bagkur kaydı durup ssk'dan gün elde edip, 3,5 sene sonra SSK'dan emekli olabilir mi?




 
emeklilik muhasebecilerin uzmanlık alanı değil. sosyal güvenlik uzmanlarının alanına giriyor.

sorunuzun cevabı bağ kur otomatik durur. sgk dan emekli olur.
  • ayaklibalik  (03.10.19 16:41:35) 
Bu esnaf kişisi fatura kestiginde kimse gelip sen burada çalışmıyorsun nasıl fatura kesebiliyorsun diye bir sorun olur mu?


  • liberal  (03.10.19 16:50:58) 
dükkanı kapatmayacak , vergi kaydı devam edecek yazmıştınız ?


  • ayaklibalik  (03.10.19 17:00:34) 
Evet dükkanı kapatmayacak ama maliye çagırıp arkadaşım sen başkasının firmasında ssklı olarak çalışıyorsun. Kendi firmandan nasıl iş yapıp fatura kesebilirsin diye soramaz mı?


  • liberal  (03.10.19 17:27:49) 
bir kişi hem 4 a lı hem 4 b li olabilir


  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (03.10.19 18:42:15 ~ 18:42:29) 
dükkanı kapatmadan başka bir işyerinde 4/a'lı (yani sgk'lı) olabilirsiniz. sgk girişiniz yapıldığı anda 4/b (yani bağkur) hesabınız donar. isterseniz açtırıp iki taraftan da prim ödeyebilirsiniz, emekli maaşınıza katkı sağlar, ama açtırmazsanız da kendi vergi kaydı açıkken BAŞKA BİR firmada sgk'Lı olabilir. dikkat, kendi firmasında olamaz. limited şirket bile olsa, kendi ortağı olduğu şirkette sigortalı olamaz. olacaksa illa ki başka şirkette olabilir.

"Evet dükkanı kapatmayacak ama maliye çagırıp arkadaşım sen başkasının firmasında ssklı olarak çalışıyorsun. Kendi firmandan nasıl iş yapıp fatura kesebilirsin diye soramaz mı?"

hayır soramaz. daha doğrusu sormaz. maliye sosyal güvencenizin ne şekilde işlediği ile ilgilenmez.
  • kibritsuyu  (04.10.19 00:54:32) 
Fakat gözden kaçırmamak gereken bir nokta var, eğer işyeri sahibi olan kişi başka bir yerde SGK'lı olarak çalışmaya başlarsa Bağ-Kur otomatik donar burası tamam.

İşyerini kapatmadığı için mükellefiyeti devam eder, bu da tamam.

Fakat kendisi kendi işyerinde artık çalışmadığı için, o işyerinde başka birini çalıştırmalı vs ona sgk ödemeli.

Bu kısımlar maliyeyi ilgilendirmez, fakat işyeri adresinde bağkur veya sgklı herhangi bir çalışan olmaması o işyerinde sigortasız olarak birinin çalıştığı anlamına gelir.
  • John Bloor  (04.10.19 08:59:10) 
sigortasız biri çalışıyor anlamına gelmez. eskidendi o işler.
şimdi part time var. home ofis çalışma var. gece çalışması var.danışmanlık var.

  • ayaklibalik  (04.10.19 09:36:38) 
@ayaklibalik haklı, ben hep var olan bir işletme/dükkan olarak düşündüm. Home ofis veya danışmanlık firması ise şahıs firması, dediklerim geçerli değil.

Ama fiziki olarak bir dükkan, imalathane, işletme var ise orada illaki Bağkurlu ya da SGK'lı en az bir çalışan olmalı.
  • John Bloor  (04.10.19 09:55:47 ~ 10:17:41) 
@John Bloor: öyle bir şey yok. yani "bu adam başka yerde sigortalı, dükkanı da açık ama sigortalı çalışan gözükmüyor, demek ki sigortasız biri vardır" diyece kbir sistem yok. ha belki işkilli bi müfettiş şüphelenir gider bakar, ama çalışan olmaması da bir problem yaratmaz. firmanın şu firması, bu firması olmasına da gerek yok.

aynı şekilde bir kişi 3 ayrı yerde tam zamanlı sigortalı olarak da çalışabilir. kimse ona "kardeşim hiç mi uyumazsın, kendini mi klonladın, aynı anda nasıl üç ayrı yerde çalışırsın" diye sormaz.

yani sıkıntı olmaz.

sıkıntı anca benim gibi mali müşavirlere oluyor. ben bağkur'luyum. ama bağkur!dan emekli olabilmem için prim gününü tamamlamam lazım. ama sgk'lı olsaydım 5900 gün yetecekti (ki buna sadece 1,5 senem kaldı, emeklilikte yaşa takılanlar kervanına katılıp yaşımı bekleyecektim). ya da söylendiği gibi son 3,5 yılda sgk'lı olup sgk'dan emekli olabilirim.

ama sgk'lı olamıyorum, çünkü bizim mali müşavirler odamız, büro açıkken başka bir yerde sgk'lı olmamıza izin vermiyor. maliye izin veriyor, sgk izin veriyor, oda izin vermiyor. başka bir yerde sgk'lı olursan illa o büroyu kapatacaksın, serbest çalışmayacaksın diyor. benim emekli olabilmek için ya bi bu kadar daha prim ödeyip 9000 günü tamamlamam lazım, ya da son 3.5 senemde büroyu kapatıp o yaştan sonra birinin yanında personel olarak işe girmem lazım.

öyle bir durumunuz yoksa sıkıntı yaşamazsınız.
  • kibritsuyu  (04.10.19 15:34:27 ~ 07.10.19 15:37:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.