[]

Fore kazık ve inşaat mühendislerine bir soru

Değerli arkadaşlar, muhterem mühendisler...

Bu konulardan bihaber bir sağlık emekçisi olarak sizlere bir sorum olacak. Haramidere'de e5 üstü (Esenyurt), adı üstünde muhtemelen dere yatagına inşa edilmış 3 yıllık bir projede oturuyorum. 45 katlı. Son günlere kaygılarımdan ötürü konuştuğum yetkililer "65cm Temel Altı Fore Kazık kullanıldiğını, bina bu denli yüksek olsa da bu malzemelerden dolayı sorun olmayacağını söylediler. Objektif ve bilimsel olarak aydınlatacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.


 
Normade bina temeli doğrudan zemine oturur.. Eğer zemin sağlam değilse, yanı en azından 45 kat için yeterli dayanım da değilse sağlam zemine binayı aktarmak için (belki temelin onlarca metre aşağısı sağlam) temelin altına beton kazıklar(sütun gibi) çakılır. Zemin mekaniği iyi hesaplandıysa ve uygulandıysa uygundur.. 65 cm o kazıkların çapı. Kazıkların boyu, kaç tane yapıldığı ve gibi bilgileri de sorabilirsin kaba hap bilgi olarak.. En önemli konu zemin mekaniğini hesaplayan firmanın ve kazığı döşeyen firmanın tecrübesi.


  • sarcophagus  (02.10.19 23:33:04) 
fore kazık çakma değil yerinde yapma kazıktır. kaç metreye indiği vs gibi tonla parametre vardır ama 65 cm çapında fore kazık baya iyi. ona çok benzer bir bina yaptım temel her yerde 1 metre kulelerin altında 2.5 metreydi misal. ama zemin kaya olduğu için temel altında kazık kullanmadık. o zemine kazık çakmak mümkün değildi zaten.

istanbul'da en sağlam yerlerden biri olabilir kendim yaptım diye demiyorum.

30-40 kat ve üstü yapıların mühendisliğinin iyi olacağını söyleyebilirim ama içiniz rahat etsin istiyorsanız statiğini kimin yaptığını sorun. balkar ise korkmayın devam.
  • ozdek  (03.10.19 00:18:24) 
ozdek'in dedigi gibi belli bir katin ustunde ciddi muhendislik gerekiyor, oyle kalfa kafasiyla altindan kalkman mumkun degil. 65cm kazik bana pek birsey ifade etmiyor, derinlik de cok onemli. ayrica bina sadece temelden olusmuyor, bilesenlerde sadece biri temel. orta doguda ayaga dusmus olsada aslinda yapi muhendisligi komplex bir hadise. sikintinin bir kismi ne kadar ciddi hatalar yaparsan yap betornarme sisteminin bir sekilde ayakta durmayi becerebilmesi, yanlislari kolay ortebildigin bir sistem. taaki sallanana kadar.


  • cooperr  (03.10.19 00:32:05) 
amac normaldeki zeminin tasima gucu kapasitesini arttirmak: bu kimi zaman temeli aslinda saglam kayaya ulasana kadar uzatma yoluyla kimi zaman da saglam kayaya ulasmadan kaziklar etrafinda surtunme kuvveti olusturarak istenen bir dayananim olusturma.

forekazik cidden pahali bir uygulama, dogru duzgun yaptilarsa sorun olmaz ama atiyorum 10 metre olmasi gereken yere 4 metre yapip giden de var. 45 katli binada bu riski alacak adam var midir pek sanmam. burada kazigin capi her kolona bir adet kazik dusuyor mu gibi kabaca seyler bilmek lazim. esenyurt hatirladigim kadariyla zemin acisindan mukemmel degil ek olarak 45 katli yapi yapip da forekazik kullanilmadigini ben bilmiyorum bu kadar yuksek olup da forekazik olmayan cok cok az yapi vardir.
eger yapilirken dogru duzgun yapildiysa hic korkmayin zaten yapi da buyuk yuksek katli sanmiyorum ki hatalari es gecsinler.
balkar demis bir arkadas, evet balkar proje asamasinda turkiyede benim icin en iyisidir cunku irfan amca dedigim sahis icinde bulunur. kendisi sayesinde bugun bu alanda bilgisayarlari kullaniyoruz insaat alaninda cigir acmistir. cozemeyecegi proje yoktur yillaaaar yillar once gecemedigimiz bi aciklik vardi beceremiyorduk statikci olarak irfan amcaya gittik, verin bakalim cozulemeyen bina yoktur dedi. ve halletti ruhsati da aldik. ha normalde 3 lira fiyat cekilen seye 7 lira alir ama yapar. ha balkar midir onu cozen sammiyorum. tabii uygulamasi da bir o kadar onemli.
genel anlamda o bina diger binalara nazaran daha yuksek ihtimalllerle daha dikkat edilerek yapilmistir diye tahmin ediyorum. depremi epey hissedersiniz bu binanin saglam olmadigindan degil hatta o yukseklikte bir bina salinim yapmazsa sonuclari kotu olur, depremde bir sey olacagini kolay kolay sanmam allahinn izniyle. bu arada ben bunlari betonarme diye anlatiyorum belki de yapi celiktir. celikse hic korkmayin celigin tek dusmani isidir yangin cikmadigi surece hicbir halt olmaz o binaya.
  • turbo sadık  (03.10.19 03:25:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.