[]

Deprem sonrasi felaket senaryolari

Arkadaslar gece gece icinizi daraltmak istemiyorum ama butun arkadaslarim ve ailem bıktı deprem sorularimdan. O yuzden size sormak istedim. Buyuk deprem oldu ve bi sekilde hayatta kalabildik diyelim, bizi neler bekler tahminen? Aslinda kisa vadeyi kastediyorum. Ilk 1 hafta mesela.Hastaneler kapasitesinin ustunde dolu olucak muhtemelen, olumcul degil ama yaralandik tedavi gorebilicek miyiz? Deprem cantamiza ulasamadik diyelim, yiycek ve su yardimi yapabilicek mi bize herhangi bir devlet kurumu veya sivil toplum orgutu kizilay belediye vs.

Peki hayatimizi kaybedersek cenazeyi teshis icin ugrasiyolar mi yoksa kepcelerle toplu cukurlara mi gomuyolar? 99 depremi yasamis veya detayli bilenler vardir belki diye yazdim. Soru cok uzun oldugu icin ozur dilerim. Isteyen mesaj da atabilir bu konuda. Tesekkur ederim.


 
Cenaze teshis ve kisiye ozel cenaze islemleri uygulanamiyor bildigim kadariyla, belirlenen alanlara topluca gomuluyoruz.

istanbul'un altyapisi ve deprem hazirligi yetersiz bir megakent olmasi nedeniyle gida, su ve temizlik konularinda cok cok buyuk sorunlar yasanmasi muhtemeldir. Elbette devlet ve yardim kuruluslari yardima kosacaktir fakat nufusun fazlaligi ve enkazlar isi fazlasiyla zorlastiracak, ilk haftalarda depremden sag cikmis olsak dahi temiz su ve gida konusunda sikintilar yasayacagiz. Bu surecte kolluk kuvvetlerinin yeterli varligi gosterememesi durumunda da farkli kaotik durumlar bas gosterebilir. Hatta gordugum kadariyla insanlar simdiden bireysel silahlanmaya basladilar bile.

Ozetle buyuk bir deprem olmasi durumunda istanbul icin cok da iyi senaryolar gorunmuyor maalesef.
  • msb  (02.10.19 00:44:59) 
Ben bu felaket senaryolarina katilmiyorum. Ulkemiz 80-85 milyon ve hala baskentimiz Ankara. Sabahina hava deniz yolu ile bir sekilde sivilden cok kamu gorevlisi ile dolar istanbul. Yurtdisi yardimlar da cabasi. (Istanbulda yasiyorum)


  • lynda.com  (02.10.19 00:49:41) 
Diyelim binalar yıkıldı bu durum gündüz yaşandı ise Marmara ve cevresi ucuz kurtuldu diyebiliriz. Lakin gece depreminde gerçekten savunmasız kaliyoruz. 1. Ordu cb'nin emri ile İstanbul'u kuşatır kesin vur emri verilirse güvenlik bir nebze sağlanır.
İstanbul için en kritik yer Atatürk havalimanı tam biçilmiş kaftan eğer orası acil durum için kullanılırsa vatandaşların yaşama şansını arttırıriz. Türkiye'deki helikopterlerin %80i cb'nin emri ile kullanılması ile hava trafiği doğru yönetilirse acil durumdakiler yakın illerde hatta komşu ülkelerdeki hastanelere iletilebilir. Radyo çok önemli radyodaki yayın tek frekanstan verilirse doğru bilgi tüm Türkiye ye ulaşır. Telsiz kullanımında askeri birimler iletisim ağı için tsk yardımını alırsa problem olmayacaktır.ulkeye en büyük yardım havan gelecek yardımla kurtarabiliriz karadan gelecek yardım için b planı bu olmalı çünkü insanlar İstanbul'u terk etmek isteyecek ve d100 kilitlenecek tır.

  • protrek  (02.10.19 01:06:19) 
  • sutlu nescafe  (02.10.19 03:16:37) 
izmit depreminde hayatta kalanlar için ilk gün olmasa da ikinci gün tonlarca yardım getirmişlerdi. bir mahalleye yığdıkları yiyecek içeçeklerle bir şehir doyardı öyle diyim.

ikinci gün yakın illerden, üçüncü dördüncü gün üzerinde van-kayseri-malatya ve diğer bir sürü il yazan kamyonlar geliyordu.

yıkım çok büyüktü ama kimsenin aç kaldığını, sokakta derbeder olduğunu görmedim.

burada ve sosyal medyada yazan arkadaşların yaşı biraz küçük sanırım. olacak şeyleri oyunlarda gördükleriyle ya da filmlerde gördükleriyle çok ilintiliyorlar. depremden sonra yapılacakları yazanlar var burda, sanırsın john wick 4'ü çekiyor. olay basit, depremde evinde ya da her nerdeysen orda kalıyorsun (zaten istesen de çıkamazsın), deprem biter de dışarı çıkabilirsen de etrafına yardım ediyorsun. sonrasına sonra bakarsın zaten. ac susuz kalmazsın yani korkma.

istanbul için zorlayıcı tek şey iletişim kesileceği için yakınlara ulaşmak ve dezenformatif bilgiler olur. (ergenin biri illa ki yok sultanahmet yıkılmış vs. diye ortalığı velveleye verecektir).

cenaze için tören yok, toplu olarak büyük çukurlara gömüyorlardı.cenaze namazları gıyablarında kılınıyordu sanırım.
  • brkylmz  (02.10.19 09:29:10 ~ 09:37:49) 
99 depreminde 9 yaşındaydım tvds
e gördüğüm toplu olarak büyük çukurlara insanları gömmelerini asla unutmayacağım. Sanırım ortam saha kaotik olacak o dönem bile diyarbakırda yaşadığımız halde gecenin üçünde marmarada olan depremin sarsıntısıyla uyanmak, o birkaç gün elektriklerin sürekli kesilmesi, tv başında olan biteni anlamaya çalışmak bir de o anı yaşayan insanların ne hissettiğini aNlamak gerçekten zordu.

  • eylul  (02.10.19 10:18:33) 
Muhtemelen ulaşım, haberleşme vs. bir çok altyapı çökecek. Şanlıysanız, eviniz ayakta ise bir şekilde yaşayacaksınız. Yardımların ulaşması haftaları bulacak.

Sonra "bu işin fıtratında bu var. Olur böyle şeyler, 1800 küsur depreminde şurda da şu kadar insan öldü" denecek ve şehir enkazı temizlenecek. Açılacak alanlar, yandaş müteahhitler tarafından paylaşılacak. Şehrin enkazında birileri rahat gezsin diye, deprem parasından 15-20 helikopter alınacak.


.
  • kartallar yuksek ucar  (02.10.19 10:41:57) 
Alıntıdır:


1999 depreminde izmit, yalova ve adapazarı gibi istanbula nazaran daha küçük şehirler zarar gördü. istanbulun hastaneleri, ambulansları, arama kurtarma ekipleri, iş makinaları o şehirlere akın etti. istanbul sağlam kalmıştı, çok büyük bir şehirdi, çok az zarar görmüştü ve o küçük şehirlere çok yakındı. fakat istanbulda deprem olduğunda, zaten normal bir günde tıkalı olan istanbul trafiğinin nasıl olacağını siz düşününün. o zaman boludan nasıl ambulans ve iş makinası istanbula ulaşacak. atıyorum öyle bir deprem olduğunda zaten istanbul itfayesinde çalışan itfayecilerin çoğu kendi dertlerine düştüğü için işe gitmeyecekler. herkes yakınına, akrabasına ulaşmaya çalışacak. şehre kara yoluyla giriş çıkış imkansız olacak.

devlet kurumları arasında bu gibi felaketlerde en büyük görevi şimdiye kadar hep türk silahlı kuvvetleri üstlenmiştir. hava, kara ve deniz birlikleri türk silahlı kuvvetleri içerisinde çok kordinelidir. görev tanımları bellidir. kim ne yapacak bilir. kimsenin o gün işe gelmeme şansı yoktur. ama devletin malesef diğer kurumları arasında böyle bir koordine yoktur. buna tıkanan trafiği, göçen viyadükleri, patlayan doğal gaz hatlarını, göçen binalardan sızan doğal gaz yüzünden çıkan yangınları ve zehirlenen depremzedeleri, deprem olduğu için görevinin başına gelemeyen itfaiyeciyi, ambulans şoförünü, doktoru, hemşireyi, sivil savunma memurlarını eklersek tam bir kaos ortamı olacağını görebiliriz. ama en kötüsü dediğim gibi çevre illerden gelen yardımların, çevre illerde kullanılacak hastanelerin istanbulu kurtarmak için çok yetersiz kalacağı gerçeğidir.
  • msb  (02.10.19 11:30:21) 
izmit'te turkiyenin dort yanindan gelen tek sey yardim degildi, hirsizlar, gaspcilar gelmisti kilometrelerce oteden.

Istanbul zaten karisik sehir, 20 yilda daha da karisti nufus. fakirlik, issizlik artti. insanlarin suc islese bile yanina kar kalabilecegi fikri yerlesti. silahlanma da artti haliyle. cunku adelete, polise, hukuka guven yok. cok buyuk kaos olacak. daha cok hirsiz, gaspci daha buyuk istahla saldiracak bu sefer.
  • jimicik  (02.10.19 12:21:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.