[]

İstanbul'da yaşamaya çalışmak delilik değil mi?

Deprem gerçeği varken İstanbul'da yaşamaya çalışmak çok saçma değil mi? Depremden kurtulsak bile her açıdan bitmiş bir şehirle karşı karşıya olacağız ve o şehrin yaralarını sarması yıllar belki on yıllar sürecek. Bütün bunlar ortadayken İstanbul ile ilgili plan yapmak bana çok aptalca geliyor. Ne yapılabilir onu da tam olarak kestiremiyorum, sıkışıp kaldık.




 
İnsanımız deli olmasa bu denli istanbul aşkı olmaz zaten. İstanbul deprem olmasa da orta-alt sınıf için yaşanabilecek bir şehir değil.


  • roket adam  (01.10.19 11:22:49) 
yapılacak bir şey yok iş dünyası İstanbul'da, insanların başka çareleri yok, ayrıca çok insan şikayet eder ama az insan bir şeyler yapar.


  • mysql34  (01.10.19 11:48:16) 
istanbul'da ciddi bir deprem olursa sadece istanbul değil tüm ülke o yaraları sarmaya çalışacak. istanbul'da olan her şey tüm ülkeyi etkiliyor. birçok insan iş imkanı nedeniyle istanbul'da,şehrin keyfini sürdükleri için değil. bir de tabii alışkanlık var, kalkıp başka yerde iş-ev aramak, düzen kurmak insanlara zor geliyor. gerçekten isteyen insan sürekli iş arayışında olmalı, belki meslek değiştirmeyi düşünmeli, daha az para kazanmayı kabul etmeli vs.


  • asteriks  (01.10.19 12:28:27) 
İstanbul'da yaşamayan için, buradaki maddi imkanları anlamak çok zor galiba onu anladım.
Evet giderler çok daha fazla ama inanılmaz bir beyaz yaka nüfusu var buranın, hangisi nereye kaçsın ki?

@asteriks'in dediği gibi herkesin göze alabileceği bir şey değil bu. Her şeyi geçtim, meslek değiştirmek o kadar kolay değil bu saatten sonra. Sen hazırsın diyelim, bakalım seni kim kabul edecek işe?

Denklemin bilinmeyenleri çok yani. Ha dersen ki ölümü bekliyorsunuz, orada da insanın garip bir içgüdüsü var. O musibeti yaşamadan da aksiyon almayacaklar.
  • piremses  (01.10.19 12:35:28) 
Ben seviyorum burada yaşamayı valla. İstanbul gezene tozana gayet güzel şehir. Klaslığı var buranın. Neyse, zaten burası yıkılırsa, hee ben doğanın böyle güzel bir yere kalleşlik yapacağını düşünmüyorum o ayrı :D Hadi yıkıldı diyelim, Türkiye'de zaten hayat durur. İstanbul'un yaralarını sarmasını geç, her yer yara sarmaya başlar. Taaa Erzincandaki adam bile etkilenir bundan.


  • eazy  (01.10.19 12:42:38) 
Bu hep soruluyor ama anlaşılmayan bir şey var bazı iş alanlarının istanbul dışında şansı yok. Ben risk yönetimi alanında çalışıyorum iş meslek değiştirmediğim sürece istanbul dışı iş bulma şansın sıfır. Başka bir şekilde istanbul’dan gideceğiz o ayrı ama kolay bişey değil bu. Başka iş bulsunlar istanbulda yaşamasınlar hayatın gerçekliği ile örtüşmüyor.


  • tuborg yesili  (01.10.19 12:43:30) 
Medya sektöründe çalışanlar nereye gitsin


  • olaylar olaylar  (01.10.19 14:03:33) 
Bu mantığa göre Türkiye'nin %60'ında yaşamak delilik. Malum, tek deprem bölgesi İstanbul değil. En mantıklısı İç Anadolu'da yaşamak o zaman.


  • vhdl  (01.10.19 14:17:34) 
Degil.
Her turlu imkan burada.
Bundan 105 yil sonra olma ihtimali 1 yil sonra olma ihtimalinden farkli olmayan potansiyel bir deprem icin sehri terketmeyi dusunmuyorum.

Bu mantikla Turkiye'yi terk etmen lazim direkt. Turkiye deprem bolgesi.

Sen istanbulda deprem beklerken 3 yil sonra Izmir'de siddetli deprem olur ona yakalnirsin mesela. Izmir'de buyuk bir deprem beklenmiyor olabilir, olduktan sonra ogreniriz onu. Gozler Izmir'den gecen fay hatlarina cevrilir, ona gore yorumlar yapilir, tahminler yurutulur. Golcuk'te de deprem beklentisinden soz edilmiyordu 99'dan once, ama oldu. Istanbul deprem bolgesi iken Son 20 yilda istanbul cevresinde 2 buyuk deprem oldu. Ayrica Van'da oldu.
Deprem ongorulebilir bir sey degi. Hava tahmini gibi olsaydi o zaman sehri terkederdim.

Ayrica bu mantikla tasit da kullanmamak lazim. Trafik kazasinda olme ihtimalini matematiksel olarak hesapladiginda depremden daha korkman gereken bir sey oldug ortaya cikiyor.
Matematik boyle soyluyor.

Delilik degil benim icin IStanbul'da yasamak.
  • stavro  (01.10.19 14:28:37 ~ 14:38:19) 
delilik. Türkiyede yaşamak ayrı bir delilik. insanlar neden türkiyeden gitmiyorlarsa istanbuldan da o yüzden gitmiyorlar.

iş, güç için insanlar istanbulda. gerçi nüfus bir 10 milyon azalsa o zaman yaşancak şehir olur da..tabi bir de deprem muhabbeti.

@eazy istanbulun klaslığı yok.

hayatın heyecanı meyecanı yok.
  • Kutup Ayısı  (01.10.19 14:36:06 ~ 14:37:32) 
çok da deli damgası yiyecek bir durum göremiyorum. önceki cevaplarda da dendiği gibi bazı sektörlerin kalbi burası. örneğin reklam/medya sektöründe gidersin ankara veya izmir'de de belki iş bulursun ama ne yaptığın iş seni tatmin eder ne maaşın.

deprem konusuna gelince de tsunami ya da hortum tehlikesi olan yerlerde bile insanlar hayatlarına bir şekilde devam ediyor. demek ki insan böyle bir varlık. başına bir şey gelmedikçe sırtını belki şansa belki başka bir şeye dayayıp hayatına öleceğini düşünmeden devam ediyor. ama bu uçağa binerken bile geçerli bence. sürekli risk alıyoruz. ve bir şekilde devam ediyoruz.
  • muslugubozukhayrat  (01.10.19 14:59:09) 
Ben Istanbul'da yaşıyorum doğma büyüme. İnsanlar buradaki iş imkanlarını abartıyor, inanılmaz bir işsizlik var Istanbul'da. Boş boş dolaşan milyonlarca insan var. Evet maaşlar bi tık daha yüksek ankara ve izmir'e göre ancak masraflar on tık daha yüksek. Metrobüste falan sürüneceğime gider küçük bir şehrin kralı olurum daha iyi. Beyaz yakalı yanılgıları bunlar, başka şehre gitmeyi kendi gururuna yedirememe tripleri. Böyle yaşamayı insanlar nasıl kendine yedirebiliyor hayret ediyorum. Ayda yılda bir konsere tiyatroya gidecek diye insan sabah akşam metrobüste yaşar mı yav.

Reklam medya sektörü denmiş, mesela Izmir'de Arkas holding'in hiç mi işi yok reklamcılık üzerine? Ya da sallıyorum Kayseri'de Boydak Bolding'in herhangi bir reklam departmanı yok mu? Gecemi gündüzümü Arkas'a girmeye harcasam, kapısında yatsam yine istanbul'Da metrobüs çilesi çekmekten daha kolaya gelir, kariyer açısından da daha mantıklı olur.
  • roket adam  (01.10.19 15:24:09 ~ 15:27:57) 
Ayrica surekli Istanbul depreminin kritigi yapilmasinin onemli bir nedeni de metropol olmasi, ulkenin en kalabalik sehri olmasi, ulkenin merkezi olmasi.
Onumuzdeki 50 yil icinde IStanbul'da yikici bir sarsinti olmayip ulkenin cesitli yerlerinde 6-7 tane dogal afet kategorisine girecek siddette deprem olmasi gayet de ihtimal dahilinde. Boyle bir durumda bile Istanbul depremi konusulmaya devam edilecek.
Insanlar karsinia bir deprem haritasi konulunca olayi hava tahmini gibi turarli ve net tahminler uzerinden yorum yapilabiliyormus gibi algiliyor.

Hatta, kalabaliktan trafikten bilmemenden bikmissindir zaten yasamak istemiyorsundur bu sehirde orasi ayri ama, "deprem olacak" diye isini gucunu evini barkini tum duzenini birakip bu sehri terketmek delilik aksine bana gore.
  • stavro  (01.10.19 15:33:56 ~ 15:34:58) 
@roket adam, türkiye genelinde işsizlik var bu sadece istanbul için geçerli değil ki. küçük bir şehirdeki bir holdingi hedefleyebilirsin elbette ama o işyerinden memnun kalmadığın aşamada alternatiflerin ister istemez tıkanır. (ki bence çoğu insanın da korkusu bu) küçük şehirde yaşamam ya da yaşayamam demiyorum sadece gerçekçi bakıyorum. keşke kendimi daha güvende hissedeceğim şartlar oluşsa ve gitsem. fakat bence şu anki türkiye ikliminde bazı sektörler için hayat istanbul'dakinden kolay değil.

kısacası, pılımı pırtımı toplayıp reklam/medya sektöründe çalışmak için küçük bir şehre gitmektense buradaki şartlarımı iyileştirmek çok daha rasyonel geliyor. konu da depremden saptı baya ama oldu artık.
  • muslugubozukhayrat  (01.10.19 16:20:03) 
@stavro, Gölcük ve Düzce depremleri en azından 92'den beri bekleniyormuş. Hatta Gölcük depreminin eli kulağında olduğunu söyleyen son çalışma 97'de yayımlanmış. Emin olunmayan şey Gölcük'ten sonra Düzce'nin mi Marmara'nın mı önce kırılacağıymış.

Bazı meslekler için mümkün olmayabilir ama kalifiye çalışan sıkıntısının epey yüksek olduğunu hesaba katınca uzaktan İstanbul'daki şirketinize çalışmak gayet mümkün. Çoğu ofis canlısı işini Slack, Skype, Hangouts, Google Docs vb. ile çok rahat yapabilir. Hatta alacakları maaş azalacağından şirketlerin işine bile gelir.

Ekstrem bir örnek olacak ama sırf çalışanlarının askerlik sorunu nedeniyle Kıbrıs'ta ofis açan şirketler biliyorum :)
  • bruce mclaren  (01.10.19 17:08:06 ~ 17:09:58) 
@bruce mclaren
O dediginiz cok cok kisitli bir is alani icin mumkun. Sirketin kendi ofisinde degil de uzak ofisten hangouts ile maille bilmemneyle isini yurutebilecegin cok az kolu var calisan insanlarin genelini dusununce.

Diger soylediginiz icin kaynak var mi? Yanlis anlasilmasin salliyorsunuz demiyorum, kaynak varsa incelemek icin soruyorum.
  • stavro  (01.10.19 17:37:47) 
@stavro, ben de son 1 haftada bölgedeki depremlerle alakalı okuduklarımdan ve izlediklerimden öğrendim. Hatta yorumumu atarken bulup ekleyecektim ama ne yazık ki direkt kaynağını hatırlayamadım şimdi. Bulursam mesaj atarım.

Zamanının çoğunu şantiyede geçiren bir inşaat mühendisi veya esnaf için uzaktan çalışmak mümkün olmaz tabii ama standart bir plaza canlısının (şirket dışı personelle yüz yüze ilişki kurmasına gerek olmayan her pozisyon) uzaktan çalışamaması için bir sebep düşünemedim.
  • bruce mclaren  (01.10.19 18:24:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.