[]

fotoğraf makinesi tavsiyesi

Merhaba, profesyonellerden, fotoğraf makinelerini bilenlerden tavsiye bekliyorum.

bende canon'un eos m modeli var. istediğim fotoğraf kalitesi ise makineyi aşıyor gibi.


canon'un bendeki makineye uyumlu adaptörünü alabilirim ve daha sonra birçok lensi kullanabilirim. Böyle yaparsam tam profesyonel makinelerin performansını elde edebilir miyim?

ya da 5d bayağı pahalı fakat 6d markt iii alabilirim.

örnek fotoğrafları ekledim. bu fotoğrafı 180x120 cm boyutuna büyüttüğüm zaman eklediğim detaydaki gibi bozuk görüntü çıkıyor.

eksiup.com
eksiup.com

ama detayda bile net bir görüntü arıyorum.

1- 6d ya da benzer kalitede bir şey almalı mıyım? (hangi lensle birlikte)
2- benim foto. makinem iyi lenslerle bu istediğim netliği yakalayabilir mi?


Teşekkürler

 
fotoyu büyütünce netlik aramak megapikselin yüksek olması demek gibi. istediğin lensi tak yine mp i düşük makineden çözünürlük bekleyemezsin.

makine inceleme sitelerinde örnek fotolar oluyor, onlara bakıp hatta diğer makinelerle karşılaştırıp fikir alabilirsin.

ayrıca eğer uygulama sabit ise 180 cm x 120 cm de kalite arıyorsan baskı kalitesine göre hesaplayıp (örneğin 1200 dpi ) en az kaç mp e ihtiyacın olduğunu hesaplayabilirsin. keskinleştirme vs için de belki yine bi uygulama kullanılabilir (photoshop gibi)
  • sttc  (30.09.19 01:57:32) 
180x120 baskıda 18mp = 72dpi oluyor. Aslında uzaktan bakılacak büyük bir baskı için fena değil. Kalkıp onu 300dpi falan yapamazsın çünkü uzaktan bakılacak zaten. (o boyutta 300dpi olması için 300mp fotoğrafa ihtiyacın var ^_^)

bu arada sensör boyutu detayı-keskinliği etkiler. Yani evet fullframe'e geçmek biraz fark ettirir. Orta formata geçsen daha da fazla.

Lens şu açıdan önemli, chromatic abberation veya köşelerin de net olması (kötü lenslerde bulanıktır) gibi konularda iyi lens kenardan kenara iyi görüntü almanı sağlar. Mümkünse prime lens al. (35mm, 50mm, 55mm, 85mmm vs. yapacağın işe göre değişir) Daha basit optik = daha net görüntü. Kaliteli zoom lens bulmak zor veya çok pahalı. Full manuel çalışabilirim dersen Samyang lensleri önerebilirim, fiyatları uygun olduğu için. veya Sigma Art serisi iyidir, Sony makine ile çalışırsan Sony-Zeiss 55mm 1.8 çok keskin bir lensti. Canon'un prime'ları da iyidir tabii.

bu arada RAW çekip işliyorsun değil mi? Örnek verdiğin "bozuk" fotoğraf daha çok jpeg artifact gibi. Raw'da daha noise gibi nokta nokta pikseller görünmeli.

Canon 5DS veya Sony A7R II gibi 48-50mp makinelere yönelebilirsin. Sony iyi fakat Canon'a biraz dikkat etmen lazım, iso başarımı çok iyi değil diyorlardı zaten stüdyo fotoğrafçılığı için yapılmış diye biliyorum. Yani şöyle, aynı sensörü çok piksele bölersen her pikselin aldığı ışık azalır, noise artar. Mesela a7s II sadece 12mp, full frame, bu yüzden çılgın isolarda çok temiz çekebiliyorsun -ama çözünürlük fotoğraf için yeterli değil-, video için kullanıyoruz. Aynı sensörü 48mp'e bölersen de ışıktan yiyorsun.
  • nhk ni youkosu  (30.09.19 02:48:18 ~ 02:54:39) 
@sttc
eos m'in mp'si 18. üzerinde de kendisiyle gelen 18-55 mm lens var.

bahsettiğim 180x120 cm'ye büyütme laptop üzerinde. baskı almıyorum ben ama p.shop üzerinden görüntüyü büyük boyutlara getirip detaylı resim yapıyorum. sadece ekran üzerinden baskısız çalışıyorum yani.

@nhk ni youkosu

yukarıda bahsettiğim gibi baskı almıyorum.

raw la yeni yeni çalışmaya başladım. evet örnekteki görüntü kötü ve raw sız muhtemelen ama demek istediğimi yansıttığı için yolladım.

şimdi raw lı bir görüntü atayım.

eksiup.com
eksiup.com

bu fotoğrafı canon eos m ile manuelde çektim. raw da biraz netleştirdim. görüntüyü 180 cm boyutlarına kadar büyütüp taşın detayına baktığım zaman bu şekilde bir bozulma oluyor. amacım işte o taşı da net görebilmek.

diğer marka makineler biraz kafamı karıştırabilir. Sony A7R'ye baktım. çok iyi görünüyor. Fakat ona lens de almam gerekecek. canon 5d veya ds ise dediğim gibi şu an biraz pahalı.
bunlara yakın fiyata 6d ve iyi bir lens de alınırsa benzer görüntü yakalanabilir mi?
  • a man alone  (30.09.19 11:46:09) 
hacım bir dakika, image size'dan çözünürlüğü mü artırıyorsun? Niye? Yani %100 baktığın 18mp fotoda her piksel okey ve daha üstüne çıkartırsan yapay olarak piksel çoğaltıyor.

Sonuçta baskı mı alınacak? Sen 18mp işle o şekilde ver, onlar bassın bana kalırsa. Bilgisayarda illa yükseltmeni mi istiyorlar (bence anlamsız ama bilmiyorum da)

Bu arada şöyle bir baktım dış mekan işleri için 100dpi falan diyorlar. Zaten yakından baktıysan onların yakından baya kötü ama uzaktan güzel göründüğünü görürsün.

Ama dediğim gibi interlace yapmak sıkıntı, normalde 18mp fotoya %100 baksan o sıkıntı oluşmayacaktır.
  • nhk ni youkosu  (30.09.19 22:03:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.