[]

Olasi deprem sonrasi iletisim

Evet, bir soru da ben soracagim ve sorum daha cok Istanbul'da ailesi ile yasayanlara.

Olasi buyuk deprem sonrasinda ailenizle nasil ve nerede bulusacaksiniz, bunu konustunuz mu, karar verdiniz mi ve bu konuda ne dusunuyorsunuz?

Anadolu yakasinin bir ucunda calisan ben, Avrupa yakasinin bir ucunda ailem diger ucunda kardesimin okulu. Ki herkes farkli yerlerde de olabilir bu daha da kotu ve zor bir durum.

Bunlari dusunmek beni cok korkutuyor. Aklimi yitirebilirim boyle bir durumda sanirim. Ailedeki herkes bir yerlere gittiginde hep konum atsin diyorum dikkate almiyorlar. Dusundukce iyice kotu bir hal aliyor zihnimde. Sizde durum ne?

 
Dolan dolmusun yazdıklarını ciddiye almayın. Muhtemelen dünyayı ben sürdürüyorum kafasında birisi.

Asıl cevabına gelecek olursak, bizim buluşma noktamız 3,5 yaşındaki oglumuzun kreşi. Evimiz,iş yerlerimiz ve çocuğumuz kreşi farklı semtlerde. Diyelim ki ilk ben aldım evimizin yakınlarında bir park var oraya gelip eşimi 12 saat bekleyeceğim. Ya da eşim aldıysa beni sonra bir şekilde babanesine ( başka bir il) ulastirip birbirimizi ölü& diri bulmak için uğraşacağız. Bu senaryoda oglumuza ulasamama ihtimalini hiç konusmadik. İçimiz almadı :(
  • uzun kulaklı yalnız tavşan  (29.09.19 19:51:18) 
Google Maps'teki konum paylaşımı aktif olarak kullanılabilir.

Böyle durumlarda soğuk kanlı olmanız gerekir. Cep telefonları geçen gün deneyimlendiği üzere ciddi sıkıntılar yaşayacak ama Türk Telekom'un yaşadığı sıkıntı tekrarlanmaz gibi, burada demek istediğim birbirini arayamamak çok büyük problem değil, SMS birinci tercih edeceğiniz yöntem olsun, ardından da internet gelsin. SMS'lerde iletildi özelliği de vardı ama yeni nesil telefonlar göstermiyor bu bilgiyi sanırım test ederek öğrenilebilir.

Bunun dışında yanlış deneyimlemediysem, sabit hatlar sıkıntı yaşamadı geçen gün, bu durum için de ankesörlü telefon kartı taşınabilir ve ailenize yakın olan ankesörlü telefonların numaraları öğrenilebilir, böylece birisinin açacağını umarak o bölgedeki bir telefonu aramış olacaksınız.

Bunların dışında ailemin evindeki modeme uzaktan erişebiliyorum, böylece modem açıksa elektrik var-internet var çıkarımı yapılabiliyor, ek olarak bağlı cihazlar listesi de evde kimin olduğu bilgisini veriyor. Tabi modem kesintisiz bir güç kaynağına da bağlı yani elektrik kesilse dahi bir süre açık kalıyor.

Yani şu anda sahip olduğum imkanlarla bunlar yapılabiliyor, üzerine düşülürse yapılabilecek bir çok şey eklenebilir, akıllı ev sistemleri bu imkanı sunar daha çok sanırım.

İletişim firmalarının devamlılık planları nedir bilmiyorum ama büyük çapta bir afette muhtemelen SMS en öncelikli çalışır tutulacak sistemdir, ikincisi internet olacaktır, hız kısıtı konulmasını muhtemel görebilirsiniz, bir diğer taraftan güvenlik ve asparagas haberlerin engellenmesi için bazı sitelere veya sitelerin çoğuna erişimin engellenmesi de beklenebilir bence.
  • atom karincanin torunu  (29.09.19 20:20:14 ~ 20:20:53) 
telsiz almayı düşünüyorum. rölelerle uzak mesafelere ulaşabilmek mümkün.

her mahallede bir iki amatör telsizci bulunmalı. 99'da izmit'de ilk bilgi akışını bu arkadaşlar sağladılar.
  • nop  (29.09.19 21:51:40) 
her kisinin kendi acil durum plani olmali ve onu uygulamali. ciddi bir depremde ne sabit ne de gsm hatlari en az 48 saat calismayacak.

ben amator telsizciyim ve telsizlerim de var ancak bu gene cozum olmuyor ailemde kac kisiye telsiz verebilirim-ehliyet alabilirim. daha onemlisi zor durumda kaldiginda kullanmasini ogretebilirim ?
  • orpheus  (29.09.19 23:01:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.