[]

Avrupalıların yatırım anlayışı

Yurtdışında yaşayan arkadaşlar cevap verirse sevinirim.
Türkiye'de parası olan genelde faize para yatırıyor veya ev alıyor, sonra bir ev daha sonra bir ev daha diye gidiyor.
Peki avrupa'da yaşayanlar, yatırımlarını nasıl değerlendiriyor?
Gurbetçilerden bahsetmiyorum, onlar zaten Türkiye'den ev alıyorlar. Alman Hans'ın yatırımlarını soruyorum.

Amerika'da yaşayanlar da cevaplarsa sevinirim.

 
Amerika'da benim tanıdığım Amerikalılar mortgage ile ev alıyor. benim tanıdıklarım ama orta sınıf, üst sınıfı bilmiyorum.


  • cedex  (26.09.19 13:24:53) 
almanyada kucuk yatirimci acisindan degerlendirirsem;

ornegin bir alman ailesinin elinde birikmis 100.000 euro var. oncelikle bu aile elindeki bu 100.000 euro yu bir yatirim aracinda degerlendirmek icin baski hissetmez, cunku dusuk enflasyondan dolayi para durdugu yerde cok deger kaybetmez.

turkiyedeki populer yatirim araclari mevduat hesabi, doviz, ev gibi araclar kazancli degildir almanyada. mevduat hesabinda degerlendrimek isterse dusuk veya eksi faizden dolayi kazancli olmaz. mevduat hesabina yatirsa bile bundan cok fazla bir kazanc beklemez.

doviz olarak yatirim da yapmaz, cunku kendi para birimine guvenir. euro karsisinda kisa vadede kazanc saglayacak doviz cinsini kucuk yatirimci pek tespit edemez.

emlak ise almanydada turkiyedeki gibi genelde kazancli degildir. bazi bolgelerde emlak fiyatlari artsa da bu turkiyedeki gibi devamli ve ciddi oranda degildir. emlak fiyatlarinin artacagi bolgeleri tespit etmek de genelde zordur, o nedenle o konuda bilgili kisiler ancak bunu bilebilirler. o nedenle emlak olarak yatirim yapmak da almanlarin ilk aklina gelen yatirim degildir.

benim cevremde gordugum almanlar genelde paralarini emeklilik fonlarinda, bankalarin sundugu fonlarda degerlendiriyorlar. yani kucuk yatirimci icin cok ciddi bir rant ekonomisi yok almanyada. o nedenle eldeki para cogunlukla bankalarin veya sigorta sirketlerinin degerlendirgi sisteme girer.

bunun disinda almanlarda paradan para kazanma kulturu cok yoktur. ellerindeki parayi yine kendi kullanacaklari, ispanya, fransa, italya gibi ulkelerde yazlik alarak degerlendirirler. kendi oturduklari evlere harcalarlar.

zaten almanyada rant ekonomisi olmadigindan gurbetciler parayi almanyada degerlendirmek yerine turkiyede ev, arsa almayi tercih ediyor. eger almanyada is kuramayacaksa paranin almanyada durmasinin pek yarari olmuyor. o nedenle en iyi bildigi ve rant saglayabilecegi turkiyeye gonderiyor parasini. zaten yasadiklari bu bosluktan dolayi da cok kolay dolandiriliyorlar.
  • emrahday  (26.09.19 13:40:24 ~ 13:42:07) 
alman hans hayatını yaşıyor bi yandan da ev mortgageına falan giriyor.


  • viyana kangurusu  (26.09.19 13:41:00) 
abd orta sinif ve orta ust diyelim bir ev icin mortgage, kalani ile de ciddi sekilde 401k yani emeklilik ve saglik plani yapiyorlar, cunku avrupa'daki gibi bir emeklilik sistemi yok, sen parani kenara atmazsan emekli olunca ortada kaliyorsun. buna ciddi kafa yoruyorlar ve yatirim yapiyorlar (akilli olanlar). arti hisse alim satimi yapiyorlar.

avusturya'da ben iki uc ev alan tanimadim, hisse senedi ve bireysel emeklilik diye dusunuyorum daha cok.
  • kassiopeia  (26.09.19 14:09:49) 
Bu kadar avrupalı'yı bulmuşken sorayım.
TR'de özellikle istanbul'da 30'lu yaşları geçmiş, mesleki deneyimi 10 sene ve artı olan kişiler 6-10 bandında net maaş alabiliyorlar.
Avrupa'da gördüğüm kadarıyla euro olarak böyle yüksek maaşlar yok değil mi?
Yani 6 bin euro alan çok kişi var mıdır yoksa onu anca şu şu işi yapanlar alır gibi bir durum var mıdır?
  • liberal  (26.09.19 15:23:30) 
avusturya için konuşmak gerekirse 6 net kazanan arkadaşlarım var ancak adam 55 yaşında ve buradaki büyük bankalardan birinde portföy yönetiyor. daha önce daha iyi paralar kazanmış şu an bulunduğu pozisyon bölümünün en üstü değil ancak 35 yaşlarına doğru 4-5 net kazanmak mümkün. eğer zaten burada yabancı olarak iş arıyorsanız neredeyse 2 net ile başlamak zorundasınız yoksa vize alamazsınız.

ancak burada 6bin kazanmak ile türkiye'de 6 bin kazanmak çok farklı şeyler.

burada 2bin net ile kendi evinizde yaşayıp normal bir şekilde yaşarsınız.

6 bin ile çok lüks yaşarsınız.

sağlık ulaşım gibi masraflar zaten yok. kirada tek başınıza kalsanız 6 ile çok iyi bir yerde güzel bir eve 1200-1300 euro verirsiniz. gerisiyle de istediğini yaparsın.
  • viyana kangurusu  (26.09.19 15:33:13) 
@viyana kangurusu teşekkürler,
Ben de tam bunu soruyorum, yani nasıl yaşanılacagı konusu değil de ne kadar maaş kazanılacağı konusu. 55 yaşında 6bin kazanıyor ama bu kişi veya ortalama bir emslek sahibi, bir mühendis diyelim, 30+ yaşında 6 bin kazanması çok olağan değil diye düşünüyorum. Doğru mudur? Alan var mıdır illa ama ortalamayı düşünürsek 6bin maaş alan çok yoktur diye düşünüyorum.

  • liberal  (26.09.19 15:36:09) 
avusturya için konuşmak gerekirse ortalama 6k maaş o yaştaki bi insan için net olarak pek olan bir şey değil. kazanılabilir ama ortalama o değil.

yıllık yaklaşık 150k brüt kazanmak gerekiyor burada aylık 6k kazanabilmek için.

çok karşılaşılan bir durum değil ortalama bir iş için.
  • viyana kangurusu  (26.09.19 15:47:33) 
Burada henüz fikir sahibi olacak kadar uzun süre kalmadım ama yorum olarak sorduğunuz soruya cevap verebilirim. Kuzey Avrupa'da yaşıyorum. 30'larında bir mühendisin net 6k kazanması eğer kurucusu olduğu bir şirkette üst düzey pozisyonu yoksa ya da CTO değilse pek mümkün değil. Danışmanlık yapanlar için mümkün ama işin doğası gereği daha fazla kazanmaları normal.

Bir de, bence burada kaçırılan ana nokta şu: O kadar kazanmanın bir esprisi yok :) Burada tek seferlik masraflar (yatak, koltuk, masa, sandalye, mutfak eşyaları vs.) ve kira haricinde hiçbir şeye para vermiyorum. Maaşımın 3'te 1'inden azı kiraya gidiyor. Aylık zorunlu verdiğim en yüksek meblağ 59 euroluk toplu taşıma ücreti. İstersem onu da ödemek yerine 20-25 dakikada evden işe yürüyerek gidebilirim. Gym, bisiklet ve öğle yemeği gibi şeyleri zaten şirket karşılıyor. Eğer çok alkol veya kola tüketmiyorsanız tek kişinin aylık market masrafı 300-350 euroyu geçmez.

Türkiye'deki son birkaç yılımda yurtdışındaki şirketlerle çalışan bir mühendistim. Şimdiki hayat kalitemle önceki arasında dağlar kadar fark var. Bunlar sadece maddi konular. Manevi açıdan aradaki fark daha da fazla.
  • bruce mclaren  (26.09.19 16:25:21) 
Berlinde 6000 net yıllık yaklaşık 150.000 brüt yapar ki bu ciddi bir rakam. Ancak uzman doktorlar, ya da üst düzey yoneticiler bu rakamı Maas olarak kazanabilir. Elbette istisnalar vardır ama genel durum bu.

Tabi berlinde 6000 euro ile istanbulda 6000 tl cok farklı satın alma gücüne sahip.

berlinde aylık gelirin 3000 euro ise bahçeli müstakil bir evde oturup, gayet üst segmentte bir araba sahibi olabilirsin. Ayni yasam kalitesini saglaman icin istanbulda en az aylık 20.000 tl kazanman gerekir.

Berlinde bir magazada satis elemani olarak calisan birinin eline aylık yaklaşık 1500 tl gecer. bir ailede ciltlerden her biri bir magazada satis elemani olarak calisiyor ise yaklaşık evlerine 3000 euro geçer ki bu rakamla bahçeli müstakil evde kalıp, iyi bir arabaya binebilir. Her sene turkiyede tatil yapabilirler
  • emrahday  (26.09.19 16:40:33 ~ 16:46:21) 
Teşekkürler arkadaşlar,

Böylece avrupadaki 1 euroyu türkiye'deki bir tl olarak düşün mantıgının ne kadar saçma olduğunu teyit etmiş olduk.
  • liberal  (27.09.19 09:21:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.