[]

Konut fiyatlarındaki anormal dengesizliğin nedeni ne?

Merhaba emlak uzmanları,

Adana'da yıllık 24K kirada oturuyorum, oturduğum ev 5+1 muhtemelen aynı ev İstanbul'da çok daha yüksektir. Benim sorum şu ben oturduğum evi satın almak istesem ev sahibi benden 800K ister (Aynı apartmanın 1. katı 650K istiyor) muhtemelen. Bu da eve ödeyeceğimiz toplam paranın ancak 33 yılda kendini amorti edeceği anlamına geliyor ya da ben yanlış mı hesaplıyorum?

Bundan 5-6 sene önce Ankara'da yaşarken bir ev almak istemiş bankadaki danışmanımla konuşmuştum kredi çekmek için, o da ev almak için doğru bir zaman değil bir evin mevcut kira geliri o evi satın almak için gözden çıkardığın parayı 15'yıldan daha uzun sürede çıkartıyorsa almak mantıklı değil demişti, şimdi baktığımda bu süre 30 yılın da üzerine çıkmış görünüyor bu sizce de biraz garip değil mi? Ne oluyor neler dönüyor da bu emlak fiyatları böyle şişti? Ve önümüzdeki dönemde durum ne olur?

Sanki ev kira ücretleri çok artmıyor ama ev fiyatları her yıl katlanarak artıyor gibi bir sonuç mu çıkıyor bu durumdan?

 
Bahsettiğiniz orana kira çarpanı deniyor. 15 sene öncesine İstanbul için kira çarpanı 11-12 olunca iyi deniyordu. Artık 20'yi geçmiş durumda.

Ben şöyle düşünüyorum, büyük müteahhitler evin satış bedelini kira çarpanı üzerinden belirliyorlar ve bu rakamları çok şişiriyorlardı. Misal kiraların 2500₺ olduğu muhitte, yeni yaptıkları lüks sitedeki evlere 5000₺ kira getirir diyerek 5000x12x12 = 720 bin değer biçiyor. Bu ev ancak 3 bine kiracı buluyor. Kira çarpanı hop 720bin /3bin = 240 ay = 20 yıl oldu.

Yani kiracının eve verdiği değer evi satın alanın (müteahhitin yönlendirmesiyle oluşturduğu) beklentisine uymadı. Şimdi olacak olan, ya yeni ev alacaklar bu kira çarpanlarını kabul edecek ya da bu evleri bu fiyatlara satılamayacak.

www.zingat.com
  • zombi  (25.09.19 18:24:55) 
@zombi, muhteşem tespit için teşekkür ederim, ayrıca haber linki de konuya tam anlamıyla oturdu çok teşekkür ederim.


  • solo  (25.09.19 19:29:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.