[]

Padişah Abdulhamid'in olayı nedir?

Bu konuda araştırma yapıp kitaplar okumak bana her zaman sıkıcı gelmiştir lakin çevremde Abdülhamid övmenin son zamanlarda oldukça popüler olduğunu görüyorum. Gel gelelim, tam olarak olayının ne olduğunu kimse söylemiyor.

Nedir Abdülhamid'in bu kadar övülmesinin sebebi bilen var mı?


 
meşrutiyet sistemini istemeyen hatta meclis açıldığında en kısa sürede bahanelerle kapatan islamcı bi padişah. bi de atatürkün de bulunduğu hareket ordusu tarafından mağlup edilip zorla sürülen padişahtır diyebiliriz. o yüzden günümüzdeki malum tayfanın atatürkün karşısına konumlandırabileceği bir padişah olduğu için çok severler. ayrıca tam emin olmamakla beraber osmanlı tarihinde en çok toprak kaybı onun döneminde yaşanmıştır.


  • papuayenigine02561  (22.09.19 14:37:08) 
çevren abdülhamid'i övüyorsa bence o çevreyi değiştir. övülmesi gereken en son şey. ha eğer trt dizisi izlersen cihan padişahı olur birden bire. kim nerden, nasıl görmek isterse.


  • scudman1  (22.09.19 14:39:15) 
Mehmet Akif Ersoy kendisinden Yıldız'daki baykuş diye bahsederdi.
O dönemlerde yaşamadığımız için objektif bir yorum yapmak zor.Kendi döneminde yaklaşık 1,5m km2 toprak kaybı yaşanmıştır şuanki Türkiyenin 2 katı kadar.
İslamcı bir padişahtır.İstibdat dönemini yönetti nispeten dengeli bir politika izlemiştir.Gerisine yorum yapmak bana düşmez aslında kimseye düşmez çünkü tarihi konularda objektif olmak için o dönemin içinde bulunmak gerekir.
  • stillalive  (22.09.19 14:42:38) 
Son 3 osmanlı padişahı kardeştir Reşat, Vahdettin, Abdülhamid. Bunu Tr'nin 99%ı bilmez. Osmanlı'nın bayrağını devraldık diyenler var ya, kimi öne çıkaracak, bayrağı kimden devraldık diyecek? Reşatı mı? Vahdettin desen hiç olmaz? o yüzden Abdülhamid öne çıkartılıyor, onun üzerinden efsane yaratılmaya çalışılınıyor


  • speedy  (22.09.19 14:59:06 ~ 15:00:12) 
Abdülhamid'in hiçbir özelliği yok hatta kaybedilen topraklar vs şeklinde bakarsan en başarısız padişah bile diyebiliriz ama pratikte olmasa da teoride son Osmanlı padişahı, o nedenle o janrın Mustafa Kemal'e ikamesi gibi görülüyor.


  • angelus  (22.09.19 15:17:57) 
Çok yerilen tarihi figürleri övme modasının bir yansıması olarak geliyor bana. Ülkeyi anayasalı bir monarşiye dönüştürme, yani demokratikleştirme vaadiyle tahta geçip kendi ilan ettiği anayasayı 31 yıl boyunca askıya aldı. İfade özgürlüğünü sınırladı, istibdat boyunca herkes jurnalcilik faaliyetleri yüzünden paranoyağa bağladı. Buna mukabil birçok devlet kurumunun, okulun, sosyal hizmet kurumunun onun döneminde kurulmuş olması nedeniyle kendisinin çok hayırsever bir padişah olduğu ileri sürülüyor. Tabii ki bunda kendisinin en uzun süre tahtta kalan padişahlardan olmasının da etkisi var. Halk demokrasi isteriz diye isyan edince de "anayasa hiç yürürlükten kalkmamıştı ki..." diyerek anayasayı yeniden uygulamaya soktu. Yani "yanlış anlaşıldı". Şimdi kendisinin olumsuz tarafları göz ardı edilip sadece olumlu yanları cilalanarak Osmanlıcılık yapılıyor.

Bu arada istibdat dönemi hikayeleri çok eğlencelidir, bu konuda kitap okusanız hiç sıkılmazsınız. Bugünü çok anımsatıyor bana.
  • wish i could find a way to disappear  (22.09.19 17:53:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.