[]

evde sirke yapanımız var mı?

internette farklı tarifler geçiyor, ben de denemek istiyorum ama hangi tarife bağlı kalacağımı bilemiyorum. sizin önerileriniz, uyguladığınız tarifler neler acaba?




 
Biz annemle yapmıştık. Şimdi ona da sordum. Biz cok yapmak istedigimiz için elma ve suyu fazla tuttuk ama siz az isterseniz elmayi ve suyu yari yariya azaltabilirsiniz.

8 litre suya 1 kilo elmayi yikayip kabuklariyla dogradik. 1 avuç dövülmüş buğday, 1 avuç nohut, 1 avuç tuz, 1 su bardağı elma sirkesi ve 1 limon suyu ekledik.
Tüm bunları büyükçe agzi kapalı bir şişeye koyduk. Cam olmasi makbul ama yoksa plastik de olur. 1 ay boyunca her gun 1 kere tahta kaşıkla karıştırdık. 1 ayin sonunda zaten elmalar eziliyor. Süzüp kullandik.
  • Amaranta ursula  (21.09.19 13:32:03) 
çok teşekkürler! peki buğday ve nohut kuru olarak mı atılıyor içine? haşlamak mı lazım öncesinde? çok enteresan ya, ben ilk kez duyuyorum sirke yapımında bunların kullanıldığı, ne acayip güzel karışımlar :)


  • arvuti  (21.09.19 13:39:16) 
@arvuti
Evet evet ikisini de kuru halde eklemistik. Bu arada suyu az tutacaksaniz eğer koyacaginiz elma sirkesini de o oranda azaltabilirsiniz misal 1 çay bardağı kadar. Tabi cok keskin olsun istemiyorsaniz. Nohut, bulgur, tuz ve limon da azaltmaniza gerek yok zaten cok fazla miktarda degiller.

  • Amaranta ursula  (21.09.19 13:45:29) 
sirke icin gereken 3 sey var, meyve icme suyu ve şeker. hatta meyve yeterince tatliysa seker bile sart olmayabiliyor. eklenen diger her sey sureci hizlandirmak icin gerekli aslinda.

ben yapmadan once cok fazla yazi okudum, video izledim. okudugum seyleri biraraya getirip kendi recetemi olusturdum :) ilk sirkemi nasil yaptigimi anlatayim. 4 orta boy nari iyice yikadiktan sonra dorde bolup kabuklariyla filan oldugu gibi kavanoza koyup ezebildigim kadar ezdim. benim kavanozum 4 litrelikti, narlarin ustune kavanozun ucte ikisini dolduracak kadar icme suyu ekledim. sonra da bir tatli kasigi kadar bal ekledim. agzini bir tulbentle kapattim. kapagini kesinlikle kapatmiyoruz, hava almasi lazim. tulbent olmasinin nedeni icine bocek, toz dusmesin, sirke sinekleri larvalarini icine birakmasin. ilk koydugunda meyve parcalari suyun ustunde yuzuyor olacak. bu suyun ustundeki parcalar dibe cokene kadar her gun iyice karistirdim. kavanozu ise dolabin icinde beklettim yalniz buzdolabi olmayacak. belli bir sicaklik gerekiyormus fermantasyon icin. ben metal kasik kullandim bu karistirmalarda hicbir sorun olmadi. meyveler dibe coktugu zaman karistirma islemini biraktim, bundan sonra ana olmasi gerekiyor zaten. yavas yavas ana olusmaya basliyor. bu sirke olusuyor artik demek. bundan sonra hala tulbentli halde bekletmek istedigin kadar bekletebilirsin. ne kadar beklerse o kadar kaliteli oluyormus. ben bu nar sirkesini 5 ay beklettim suzmeden. ama yillarca bekletildigi de oluyormus.

nohut, bulgur gibi eklemeler sirke anasi olusmasi surecini kisaltmak icin yapiliyor, hicbiri sart degil. bir de benim okudugum yazilarin bir kisminda yapim asamasinda tuz konmali deniyorsa da buyuk kismi tuz fermantasyon islemini engeller ya da durdurur bu nedenle yapim asamasinda konmaz deniyordu. bazilari suzdukten sonra tuz ekleyebilirsiniz diyordu. ama ben yaptiklarima yaparken ya da sonrasinda eklemedim, herhangi bir eksikligini de hissetmedim.

yapim asamasinda sirke eklemek de yine sureci hizlandirmakta etkili oluyor ama bu sirkenin dogal, ev yapimi filan olmasi lazim, marketten alinan sirkeyle olmuyormus. ben hic denemedim sirke eklemeyi. yalniz nardan sonra yaptigim kara uzum sirkelerine ilk yaptigim sirkede olusan anayi eklemistim. ilk sirkede ana olusmasi yaklasik 1-1,5 ay kadar surmustu ama sonraki sirkelerde ana yaklasik 10 gunde olusmustu. tabi mevsimin ilkbahardan yaza donmesinin de bunda etkisi olmus olabilir, hava isindikca surec hizlaniyordur belki, bunu karsilastiramiyorum baska anasiz sirke kurmadigim icin.

benim tecrubeler bu kadar, klima gelen her seyi yazmaya calistim, sorun olursa yine yardimci olabilirim :) kolay gelsin.
  • in vino veritas  (21.09.19 23:30:25) 
in vino veritas, çok teşekkürler! ben de bal, su ve meyveyle ilerlemeye karar verdim. oluşan anayı ne yaptınız peki? bir sonraki denemenizde kullandığınıza göre sakladınız diye anlıyorum. bir de içinde kurtçuk falan oluşmuyor değil mi? :( bir yerde bu sirkenin oluşmaya başladığının işareti diye okumuştum ama wtf??!! :(((

bir de tadını beğendiniz mi?? ay çok heyecanlı!
  • arvuti  (22.09.19 11:58:53) 
rica ederim :) aslinda ilk nari yaparken 4 litrelik kavanozun yaninda 1 litrelik kucuk bir kavanoz ve 1 nar daha yapmistim. onu merak ettigim icin yaptiktan 2 ay sonra actim, ondan cikan anayi kara uzumlere (2 kavanoz onlar da) koymustum hic bos saklamadim yani anayi. yalniz 5 ay beklettigim kavanozu ve 3 aydir beklettigim kara uzumleri de dun suzdum. cikan analari bir kavanoza koyup ustunu gececek kadar yaptigim sirkeyle doldurup buzdolabina koydum. okudugum yerlerde bu sekilde yapilmasi gerektigi soyleniyordu. su anda cok fazla sirke oldugundan uzun bir sure yapmayi dusunmuyorum ama yapacak olursam buzdolabindaki anayi kullanmayi dusunuyorum. bakalim nasil olacak :)

sirkenin ustundeki kurtcuklar konusunu ben de okudum. ama dedigim gibi o sirke sinekleri sirkeye ulasabilirse oluyor anladigim kadariyla. sirke sinekleri de sirkeye geldiginden sinekler ortaya ciktiysa sirkelesme baslamistir deniyordu. ama ilk yaptigim sirkelerde sinek olmadan sirke oldu, kara uzumleri ise tam yaz basinda yaptigimdan sanirim sicak hava nedeniyle sinekler geldi ama dedigim gibi, tulbent oldugu zaman sirkenin icine yavrularini birakamadigindan kurtcuk filan olmuyor :)

dun tum sirkeleri suzdum dedigim gibi, hepsini ayri ayri tattim, gercekten cok lezzetli geldi bana kendim yaptim diye soylemiyorum ama :))) eglenceli bir ugras, hem saglikli da :) umarim basarili olursun yapabildigini gorunce hevesleniyor insan :)
  • in vino veritas  (22.09.19 13:21:25 ~ 13:28:18) 
ben de şimdi yaptıııım!! çok heyecanlıyım! şeytan ayrıntıda gizlidir derler ya :D, günde kaç kez karıştırmıştınız?


  • arvuti  (22.09.19 15:38:52) 
tebrikler :) gunde 1 yeterli oluyor taneler dibe cokene kadar her gun.


  • in vino veritas  (22.09.19 17:13:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.