[]

Çalışan mı yoksa çalışmayan kadınla mı evlenmek isterdiniz?

Kadınların iş gücüne katılımı hiç artmamış 30 senede. 1989'da %31, şimdi %30. Acaba erkekler mi engel oluyor yoksa başka bir sıkıntı mı var? Ben şahsen kendi çevremde karımın çalışmasına izin vermem diyen erkek görmedim ama özellikle çalışan kadınla evlenmek isteyen çok gördüm.




 
Merhaba,
Bu bilginin kaynağı nedir acaba? Global bir veri mi yoksa belirli bir bölgeye ya da millete mi ait?

  • kisa  (21.09.19 07:54:18) 
@ kisa

Türkiye, kaynak TÜİK...
  • rldofiui  (21.09.19 08:36:04) 
bende senin bekarken eşimin çalışması taraftariyfim. evlendim eşim çalışıyor. ama senin benim gibi düşünen insan sayısı türkiye gelenine vurursan baya azdır


  • all girls dream  (21.09.19 09:00:44) 
kendi ayakları üzerinde durmak, çalışma hayatına katılmak isteyen bir kitlenin yanında evinin hanımı olmak isteyen daha büyük bir kitle var.
diğer yandan başka faktörler de var. çocuklara bakmak, eğitim seviyesinin adam gibi iş bulmaya yetmemesi gibi.

  • orijinal nick bulamadim  (21.09.19 09:20:22 ~ 09:20:35) 
Bu arada ben de izin vermem diyen erkek görmedim.
Müsait zamanda bu istatistiğe bakacağım, henüz imkan olmadı.

  • kisa  (21.09.19 09:23:32) 
Benim için farketmez, hatta gelirimi 2 katına çıkarabilirsem yakın gelecekte istemem bile de, ilginç bir şekilde çalışmayan kadınlar kocaları istemediği için değil, kendileri istemedikleri için çalışmıyorlar zaten.

Hayatım şu klasik track: büyükşehirde doğum, iyi anadolu lisesi, iyi üniversite, sonra da plaza. Bu çevreye rağmen kendi isteğiyle çalışmayan bir sürü kadın arkadaşım var. Tamam para az falan ama evde olmak güzel bişey sonuçta, bir erkek olarak benim bırak okulun bitmesini, okul devam ederken bile çalışmama lüksüm yoktu. Kadınların var, babaları anlayış gösteriyor.

Bir de kadın akrabalar var, maddi durumları kötü, kocaları çalışmalarına karşı da değil, bazen iş geliyor öyle onlara soruyorum siz çalışır mısınız diye. Normalde konuşurken parasızlıktan falan şikayet ediyorlar da işe gelince hep bir bahane bulup istemiyorlar, ki bazı işler çok kötü de değil.

Yanisi, ev var, adam (koca/baba) az bişey de olsa harçlık veriyorken kimse kendini 9-10 saat bir yere bağlamak istemiyor. Durum bu benim gördüğüm.
  • plutongezegendegilmi  (21.09.19 09:25:40) 
maddi durumumum iyi olsa eşimin çalışmasını istemezdim. kendisi çalışmak isterse bir şey deme hakkım yok elbette ancak ihtiyacın olmadığı bir durumda neden sabah 8 akşam 5 mesaisini yaşasın ki bir insan, param olsa ben de çalışmazdım yani :)


  • burya  (21.09.19 09:28:16) 
çalışan kadınla evlenmek isterim. ama o kadın, isterse çalışmayabilir.

yani baştan "ben çalışmam" diyen biriyle evlenmek istemem.
  • tabudeviren  (21.09.19 10:57:41) 
Kendi ayağını bacağını geçtim evde oturan kadın erkek herkesin 3 aya kafayı yediğini düşünüyorum. O nedenle kafayı yememiş kadın tercihimdir.


  • allah yazdiysa bozsun  (21.09.19 11:57:59) 
Erkekler engel falan olmuyor, bu dogal bir sonuc. Ben engel olan erkek falan gormedim.
Kadinlar ayni isi ayni sekilde yapip daha az maas aliyor deniyor hatta, bu mantikla isverenlerin ozellikle kadin tercih etmesi lazim, cok daha karli degil mi?

Erkeklerin toplanip bir kadinlari calistirmayalim diye bir karar aldigini falan dusunmuyorum. Kadinlari calistirmayan bir cinsiyet, bir canli turu veya dunya disi bir guc falan yok. Is gucune katilan kadin sayisi az ise as gucune katilan kadin sayisi az oldugu icindir.

Cok basit bir mantikla, calismak zorunda olmayan kadinlar varken calismak zorunda olmayan erkek yok gibi bir sey. Kadinlarin is gucune daha az katiliyor olmasi da dogal bir sonuc. Bunun dogum yapani var, evlenip kocasinin yanina tasinip isi birakani var, var da var.


Kendi gozlemlerime bakarak konusursam; esimi calistirmam diyen erkek bir elin parmaklarini gecmez cevremde gordugum. Buna karsilik esinin calismamasindan sikayet eden cok gordum.

Basliktaki soruya gelince, orta sinif icin tek kisi calismak sikinti bu zamanda. Calisan kadin daha mantikli bence. Zaten calismayan kadin bosluktan kafayi yer, dedikodu ve instagram uzmani olur evde.
  • stavro  (21.09.19 12:55:07 ~ 12:57:25) 
Kesinlikle çalışması gerektiğini düşünüyorum, belki çocuk olduktan sonra bırakabilir. Tüm gün evde oturan bir insan ne görebilir, ne getirebilir, çocuğu geniş bir vizyonla nasıl yetiştirebilir ki? İnsanın bir hayat beklentisi, bir kariyer planı olması lazım. Standart türk kadını moduna dönmeye çok yatkın bizimkiler, sonra saçma sapan kadın programları + abuk subuk diziler yoluyla 40 yaşında delirmiş olarak hayatlarına devam ediyorlar, yetiştirdikleri çocuk da bok gibi oluyor.


  • roket adam  (21.09.19 16:21:38) 
Kesinlikle çalışması gerektiğini düşünüyorum, belki çocuk olduktan sonra bırakabilir. Tüm gün evde oturan bir insan ne görebilir, ne getirebilir, çocuğu geniş bir vizyonla nasıl yetiştirebilir ki? İnsanın bir hayat beklentisi, bir kariyer planı olması lazım. Standart türk kadını moduna dönmeye çok yatkın bizimkiler, sonra saçma sapan kadın programları + abuk subuk diziler yoluyla 40 yaşında delirmiş olarak hayatlarına devam ediyorlar, yetiştirdikleri çocuk da bok gibi oluyor.


  • roket adam  (21.09.19 16:21:39) 
sebebi boşver de %30 gayet iyi oran değil mi

kadınların erkeklerden farklı olarak çalışmamayı tercih etme lüksleri var. bu durumda 50-50 olması zaten beklenemez ki

kadınların çoğu kendisi istemiyor çalışmayı. ben olsam ben de istemem. her gün trafik,iş yogunlugu,stres yaşamaktansa otururum evde, koca parası ile alışveriş yaparım oh ne güzel
  • dafuq  (21.09.19 19:32:06) 
Kadın kişisi olarak cevap vereyim.
Eğitimli olsun olmasın eğer uç derecede kıskanç ya da uç derecede muhafazakar değilse erkek karısının çalışmasını ve ev ekonomisine katkıda bulunmasını istiyor. Çünkü hayat zor, paylaşınca bile zor. Öte yandan kadın iş bulma açısından erkeğe göre daha dezavantajlı. İşyeri genç kadını işe almadan önce "öff, evlenir de bu, evlendikten sonra çalışmaya devam eder mi acaba? Bir sene sonra çocuk, çocuktan sonra işten çıkar mı acaba? Hem iş hem çocuk performansı da düşer bunun" diyerek zaten kafadan eliyor. Elemediyse de daha düşük ücrete çalıştırıyor.
Bir de karısının çalışmasına izin veren yüce gönüllü erkek "hayat müşterek" derken evdeki çamaşır, bulaşık, ütü, temizlik ve yemek yapımı gibi gündelik işlere "kadının işi" diyerek elini sürmüyor, tabii karşılığında kırk yılın başında iki çivi çakacaksa yarım gün off yoruldum diye koltukta geçiriliyor. Kadın birkaç sene dayanıyor bir de üzerine çocuk doğunca hakikaten "kayış kopuyor".
Erkek engel mi oldu kadının çalışmasına, görünüşte hayır ama bizim de bir taşıma kapasitemiz var.
Neredeyse 25 senedir çalışıyorum. Eşim hakikaten yardımcı olur evle ilgili. Ama "yardımcı olur", organizasyon sorumluluğu illa ki bende oluyor maalesef. Çocuklar için ailemin, temizlik için de haftada bir gelen temizlikçinin yardımı olmasaydı çoktan teslim bayrağını çekmiştim.
  • SiyamkedisiZorro  (23.09.19 09:21:08) 
ben çalışıyorsam, o da çalışsın. çalışmayan kadın sıkılır bir süre sonra. size bulaşıp durur. gereksiz gerginliklere neden olur. senkron tutturmak zorlaşır vs. iki kişi de çalışsın ve birbirlerine ayıracak zamanları fazla olmasın. böylece daha değerli bir birliktelik olur o.


  • matrix  (29.09.19 00:26:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.