[]

Çam ağacı zararlı mı?

görüntüsünü en sevdiğim ağaçtı. yaşlılık hayalim yüzlerce çam ağacımın olduğu bir araziydi. şöyle bir şey gördüm bir öğretmen sayfasında:

"Çam ağacı dikmeyin...

Gazeteci ve televizyoncu ünlü Gülgün Feyman Budak, tüm Türkiye’ye çam ağacı yerine zeytin ağacı dikin çağrısı yaptı. Gülgün Feyman Budak, “Çam ağacı ABD’nin Türkiye’ye bir tuzağıdır “ dedi.

Gülgün Feyman Budak, açıklamalarına şöyle devam etti, “Marshall yardımlarıyla Ege ve Akdeniz bölgemizdeki milyonlarca zeytin ağacımız kökünden sökülerek gemilerle Avrupaya götürüldü.
ABD bize bu ağaçların yerine milyonlarca kavak ve çam(çıra) fidanı verdi. Kavak ağacı memlekette alerjik hastalıklar başlattı. Çam ağacı ise bildiğimiz yağlı çıra idi. Dağlarımıza ovalarımıza her yere diktik. Hiçbir işe yaramayan bu ağaç, ülkemizin dağına bayırına dikilen saatli bomba oldular.
Bu ağaçlar yandığı zaman kozalakları patlayarak yanar halde 200 metre uzağa fırlamakta oradaki çam ağaçlarını da tutuşturmaktadır. Bugüne kadar kimi gördüysem yetkili yetkisiz, beyinli beyinsiz herkese anlattım. "ABD, bizim gibi "haini bol" ülkelerin coğrafyasını çam (ÇIRA) ormanlarıyla dolduruyor, içimizdeki hainlerin sayesinde bir kibrit çakmasıyla 100 savaş uçağının verdiği zararı veriyorlar.
Şimdi soruyorum size devletimiz bu çam ağaçlarının yerine zeytin, ceviz, badem, incir, sakız ağacı dikse hem bu ağaçlar kolay kolay yanmaz hem de köylümüze bir gelir olur” ifadelerini kullandı.

Alıntı."

dikmeyelim mi?

 
çam ağacı ney arkadaş, hiç bi fonksiyonu , özelliği olmayan son derece gereksiz bir ağaç ve evet çıra gibi çok yanıcı ve kozalakları da 200 metre uçup yangınları yayıyor.

ben şahsen meyvası yenmeyen hiç bir ağacı dikmezdim bu saatten sonra. niye dikeyim ki? kime ne faydası olcak? meyva ağacı eksen, meyvasını yersin, yemezen reçelini içkisini yaparsın, oda mı olmadı konu komşuya dağıtırsın, çocuklar gelir toplar yer, hiç bişey olmasa börtü böcek kuş yer. yine ekosisteme çam ağacından çok daha faydalı olur.
  • Fodera  (20.09.19 21:47:00 ~ 21:49:07) 
bu tip teoriler iyi niyetle paylaşılsa bile bana '' bunlar amariganın oyunları'' sığlığında fikirler gibi geliyor. doğrudur yanlıştır onu bilemem ama '' işte ben dış güçlerin oyununu bozdummm'' tipi açıklamalar destekli olmalı yoksa belli bir azınlığa hitap ediyor gibi oluyor.. ayrıca ben çam ağacının kokusunu, fıstığını, soymuğunu seviyorum. zorunda mıyım zeytin dikmek ya da başka meyve dikmek sanki çok geliri varmış gibi. konu uzun tartışılabilir..


  • heidi'nin dedesi  (20.09.19 22:05:09 ~ 22:08:47) 
facebook teyzesi olarak yaşamına devam etmesi gereken "Gazeteci ve televizyoncu ünlü Gülgün Feyman Budak" ın bu konudaki fikirlerini neden umursayalım?
14-15 satır yazı her satırı ayrı saçmalık.

  • denek hayatım  (20.09.19 22:10:05 ~ 22:22:26) 
okudugum en saçma şey.


  • gameofannen  (20.09.19 23:14:25) 
bak güzel kardeşim lafım sana değil o metni yazana: ülke'deki tüm çaml ormalarının dikilerek oluşturulduğunu zanneden gerzeğe. alplerin devamın da yer alan dağ silsilerinde bu çam ormanları doğal vejetasyondur ve öyle iki tane ebleğin dikerek yapabileceği bir şey değildir.

bunu yazan sırf ameriga demek için yazmış bence. madem biz geldik oyuna alplerin etrafındaki yerleşik ülkeler nasil geldi bu oyuna?

yanan ormanın yerine de ağaç dikmeye gerek yoktur. kendi tohumundan kendisi 3-5 sene içinde yeniden büyüyecektir. kozalağı uzağa atarkende aslında bir nevi savunma mekanizması çalıştırmaktadır. bir de evet bizim açımızdan (görsel olarak) olumsuz olsa da kendi yanan orman aslında gençleşmektedir. evrimsel süreçte çamlar şuan zaten yok olma eğilimdedir.

her toprakta her ağaç yetişmez. genel bir bilgi ile onu dikin bunu dikmeyin demek genel olarak hatalıdır. diktiğiniz ağacın (ormana döneceği gerçeği ile-yoksa bahçeye dikilen tek tük ağaçları demiyorum) bölgeye etkisini bilimsel bir çalışma yapmadan kestirmeniz zordur. sizin bir ağaç gibi gördüğünüz çam ağacı aslında bünyesinde minik bir çok organizma besler.
  • helenart  (20.09.19 23:52:51) 
çamı da kavağı da severim. çam hakkında zaten gerekli cevaplar verilmiş. kavak hakkında da ben bir şey söyleyeyim; hayatımın 1 yılını ığdır'da geçirdim. şehirde kavak dışında ağaç yok gibi bir şeydi. kavakları denklemden silince koca şehir + ilçeleri çölden farksız oluyor. zeytin falan yetiştirebileceğin bir iklim de yok. gülgün feyman bol keseden atıp tutacağına bir botanikçiyle falan ropörtaj yapsaydı işini yapmış derdik.


  • sinek kral  (21.09.19 02:30:18) 
Çam çok faydalı değil evet. Çam ağacı olan bir yerde yerlere bakarsan hiçbir yeşillik göremezsin mesela, yaprakları sürekli dökülür ve içindeki azottan dolayı toprağı öldürür, orada bişey yetişmez. Çam ormanı, alp dağları tarzı bir manzarada güzel durur da Türkiye'de olmaz bence de. Sürekli etrafında kuru yaprak ve kozalak olması da olası bir yangında çıra görevi görüyor tabi


  • mirafiori  (21.09.19 11:45:31) 
Meyve ağacı bakımsız bir işe yaramaz hocam, dağa taşa zeytin ceviz dikip kendi haline bıraksanız alacağınız meyve çok az olur, öyle bir ek gelir yaratmaz. İlla orman yapılacaksa kestane güzel olur mesela, ama o da yavaş büyüyor.

Çam ağacı dikilmesi bir seçenek değil, zorunluluk. O kadar az bakım isteyen ve 4 mevsim yeşil kalan başka bir ağaç yok. Üstelik görece hızlı da büyüyor, bi halta yaramadığı için de kimse gelip kesmiyor zaten. Çam ormanlarından tiksinirim ama ülkenin iklimi ormana çok uygun değil, Akdeniz, Ege, İç Anadolu adam gibi yağış almıyor, başka napıcaksın?
  • plutongezegendegilmi  (21.09.19 11:59:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.