[]

Türkiye'de kütüphane açmak

Merhabalar,
Türkiye'de -muhtemelen Bilecik'te- bir havacılık kütüphanesi açmak istiyorum. havacılık kitapları pahalı olduğu için takdir edersiniz ki ortak bir havuz kurup oradan gelen parayla bunları yapmak istiyorum.
bu çok uzun vadeli bir plan fakat sizlere danışmak istediğim konu şu; gofundme, Patreon, kickstarter gibi bir sitede profil oluşturup yavaş yavaş para, dolayısıyla kitap toplamaya başlamalı mıyım yoksa Türkiye'de işlerin normalleşmesi için biraz daha beklemeli miyim?

Türkiye'de ikamet etmiyorum fakat kütüphaneyi bir şekilde Türkiye'de açmak istiyorum. Arsa fiyatlarına falan baktım, pahalı değilmiş çok. Bir kütüphane ve şehirdışından gelecek öğrenciler için ufak bir konaklama yeri yapılabilir. Kütüphanenin arkasına bir garaj kurup ileride belki eğitim atölyeleri / yaz kampları bile düzenlenebilir.

Her neyse konuyu çok uzattım. Uzun lafın kısası kütüphane dekorasyonu, ışık, sıcaklık-nem dengesi, kütüphanenin temizliği bakımı vs işleri için bu bütçeyi şimdiden mi toplamaya başlasam yoksa beklesem mi? 2 gün sonra uçmak haram diye kütüphaneyi kundaklamasınlar.

Saygılar, sevgiler

 
Bilecik'e havacılık kütüphanesi açmak ne kadar mantıklı bilemedim hocam. Öğrenciler ders çalışmak için gelir o kadar. Büyükşehir değil, nüfusu cok az. Belki normal bir kutuphane açmak daha işlevsel olur.


  • black holes in the sky  (19.09.19 20:41:30) 
Öğrenciler için açmayı düşünüyorum zaten. Normal kütüphanede kendime çok güvenemem doğrusu. Kitapların sınıflandırılması, bakımları vs. ne yapsam az yaptığımı hissederim. Tematik düşünmemin sebebi de ileride diğer insanlara ilham vermek.
İTÜ, ODTÜ, ESTÜ'de havacılık okuyan bir öğrenci buraya geldiğinde aradığı çoğu şeyi bulmalı ya en azından da nereden bulabileceğini öğrenmeli.

Bilecik diye düşünmemin sebebi, 3 büyük şehrin ortasında (3-4 saat) ve Eskişehir'e de ortalama 1 saat uzaklıkta olması. Gerekirse günlük 2 sefer kaldırırız Eskişehir Merkez-Kütüphane şeklinde. Durumu olmayan çocuklar da sabah gelir, akşam gider. Gelen insanlar Bilecik'in yerlisine de para kazandırır az da olsa.

3 büyük şehir bence doydu artık. O yüzden insanların ilk aklına gelmeyen fakat sonra düşününce mantıklı gelebilecek yerleri seçmeye çalışıyorum.

Teşekkürler yorum için bu arada.
  • fxinturevi  (19.09.19 20:52:01) 
kısaca, yasal dolandırıcılık yapacağım, üç beş siz de bişiler atarsınız, mı diyorsunuz?

üniversiteler bu yüzden üniversite, kendi kütüphaneleri var, kendi anlaşmaları var,
örnek veriyorum istanbul üniversitesi tıp fakültesi, dünya üzerindeki neredeyse tüm yayınlara erişimi var öğrencilerin. milyon tller harcanıyor bu yayınlara üniversite olarak ulaşmak ve kullanmak için. üstelik öğrenciler, bu kütüphaneye evden online ulaşabiliyor vs.

eğer böyle bir anlaşması yoksa yani öğrenci dünya çapında bir yayına üniversitesi ile ulaşamıyorsa zaten orası apartman üniversitesidir, muhtemele bi halt olmaz mezun olunca da.

ek olarak: havacılık, uzay, uçak fakültesinde bu kitaplar yoksa zaten yine kapat o fakülteyi, yazmasın fazla
  • masseter  (19.09.19 21:37:44 ~ 21:43:12) 
"yasal dolandırıcılık yapacağım, üç beş siz de bişiler atarsınız, mı diyorsunuz?"

Bilmiyorum bu fikre nereden kapıldınız ama hayır öyle bir şey demiyorum. Kütüphane üzerinden dolandırıcılık yapma fikri anca sizin aklınıza gelir heralde. Belli ki sizin gibilere hitap etmiyorum, neyse ki. İnternet işte böyle karşısındakini tanımadan sallama cesareti veriyor insana. Kusura bakmayın ama hem vizyonsuz, hem de ucuzsunuz.
  • fxinturevi  (19.09.19 21:47:18) 
hocam bilecek'in kendine hayrı yok ne havacılık kütüphanesi. şehrin alay konusu olursun. desen ki etimesgut'a açmak istiyorum falan anlarım da bilecik ne alaka. istediğin kadar niş olsun kimse bilecik'e gitmez iki kitap için.
ayrıca büyükşehirlerde doyan bir şey yok. millet sabah namazına kalkar gibi kütüphaneye gidiyor.

  • denek hayatım  (19.09.19 22:00:31 ~ 20.09.19 01:07:00) 
düzgün bi danışmanlık firmasıyla oturup bunları konuşabilirsin.


  • rusd  (19.09.19 23:48:00) 
soruyu ben tam anlamadım. soru "bu bütçeyi şimdiden mi toplamaya başlasam yoksa beklesem mi?" ise toplayın tabi niye bekleyesiniz. kütüphane olmazsa başka bir proje, yatırım vb olur ya da en kötü ihtimal yersiniz parayı. yok bilecik'te havacılık kütüphanesi açayım mı diye soruyorsanız onun cevabı belli zaten. bilecik'in havacılıkla bir bağı falan olsa yine belki düşünülür de çevre şehirlerden gelirler, eskişehir'den araç kaldırırız falan bunlar türkiye hakkında hiçbir fikri olmayan birinin söyleyeceği şeyler. havacılığın sırrını da verseniz öss, dgs, kpss gibi sınavlara hazırlananlar gelir o kütüphaneye en fazla.

açılışı da kafanızda şöyle canlandırabilirsiniz: alkislarlayasiyorum.com
  • hadsafhada  (20.09.19 00:58:58 ~ 01:03:16) 
Biriktirin baska yatirim yapin, en kotu yersiniz falan... Nasil kafalar bunlar anlamadim.
Ne icin para topluyorsam onu yapacagim. Yapamayacak olursam da herkese email atip muhtemelen hayvanlar icin harcarim, onay vermeyen olursa da tek tek geri yollarim parayi.

Benim yeterince param var zaten, sadece insanlarla hep birlikte bir seyler yapmak icin bu yolu dusundum. Yoksa tek basima da acarim birkac milyona. Boyle bir konuda insanlarin guvenini sarsmak dolandiricilik degil, terbiyesizlik olur zaten.

Her neyse, tesekkur ederim yorumlar icin o halde.
  • fxinturevi  (20.09.19 16:20:32) 
soyle yapsaniz, binayi kendi paranizla yapin. koltuk, masa, kitaplik alin doseyin. kitapligin icini doldurmayin.
sonra insanlara haber verin, ben boyle bir kutuphane yaptim, icini de siz doldurun diye.
kim ne kitap gondermisse koyarlar artik kitapliga. muhtemelen dolar orasi.
  • Leonardo~Da~Vinci  (20.09.19 17:27:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.