[]

İş hukukundan anlayan arkadaşlar bakabilirler mi?

Merhaba,

Önümüzdeki hafta bedelli askerlik sebebiyle işten ayrılacağım. Fakat kıdem tazminatı ile ilgili yasanın belirsiz olduğuna dayanarak işyerim tazminat ödememekte diretiyor ve beni kibarca hukuki yola yönlendiriyor.
Ben de askerlik sebebiyle fesih belgemi sunarak askerlik sonrası işe gelmeyeceğimi sözlü olarak beyan ettim.
Ama askerlik sonrası işe tekrar dönebilirim, şuan yaptığım şey biraz blöf gibi. Verdiğim dilekçeyi işleme almazlarsa askerlik dönüşü işyerinde kalıp biraz top çevirmeyi düşünüyorum.
Sorum ise şu;

Benim sözlü beyanımla ben askerden gelene kadar askerlik harici başka bir sgk koduyla işten çıkışımı yapabilirler mi? Yaparlarsa hangi sebep ve sgk koduyla çıkarabilirler?
Yoksa ben askerden gelene kadar beklemek zorunda mı kalacaklar.
Ayrıca benim mail ya da whatsapp yazışmaları üzerinden askerlik sonrası işe gelmeyeceğimi beyan etmem benim için bir sorun oluşturur mu?

Askerden döndüğümde tazminatsız bir şekilde işten atıldığımı görmek istemiyorum kısaca :)

Teşekkürler şimdiden cevap veren arkadaşlara.

 
Öncelikle, bedelli ya da da bedelsiz, askere gidiyorsan tazminat hak ediyorsun. Çakallık yapıp vermezlerse dava açarak alırsın.

Askerlik sebebiyle istifa ediyorum diyip sevk belgeni ek yaptığın dilekçeni veriyorsun işverene. Sonra seni nasıl çıkarıyorsa çıkarsın.

Devamsızlıktan çıkarırsa kendi ayağına sıkmış olur. Seni zorda bırakacak durum şu olur. Çıkışını yapmaz ücretsiz izinli gösterir, gelince başka sebepten çıkarır. Haklı sebebe yol açacak bir şey yapmadıysan yine dava açma hakkın olur ama bulacakları bahaneye göre işin uzun ya da kısa sürer. Zarardan kar etmek için bu yolla çıkarıp arabulucu vasıtasıyla tazminatından daha az bir meblağa ikna etmeye çalışabilirler.

Her ne olursa olsun bu yola avukatla gireceksin, o yüzden en baştan daha gitmeden bir tane bul, onun yönlendirmesiyle gir. Ama her halükarda sen haklısın(işle alakalı söylemediğin bir kusurun yoksa).

Tekrar edelim, bedelli sebepli de olsa askere giden tazminat hak ediyor. Uğraşırsanız alırsınız.
  • Bruce  (13.09.19 20:26:46) 
ik cıyım.

bedelli askerlik ile ilgili yasa oldukça net, bedelli askerlik sebeiyle kıdem tazminatı hak edişi olmaz.

siz askere gitmeden sizden ya bedelli askerlik için ücretsiz izin kağıdı ya da istifa dilekçesi isterler.
hadi vermediniz diyelim, askerlik belgenizi verdiğiniz için 21 gün ücretsiz izinli sayılırsınız, sonrasında da 3 gün üst üste gitmediğiniz taktirde iş kanunun ilgili maddesi uyarınca işveren haklı fesih yapar.
  • benaslinda  (13.09.19 20:29:02) 
asal.msb.gov.tr

şuradaki son soruda diyor ki, ücretsiz izinli sayılır. kıdem alır vs. demiyor.
  • benaslinda  (13.09.19 20:32:54) 
Bedelli askerlik yasasında bedelli yapan tazminat alamaz diye bir şey yok. Olan Yasada askerlik sebebi ile istifa tazminat hakkı doğurur diyor. Sonradan gelen yönetmelik ücretsiz izin kullanılır diyor ama bedelli giden tazminat alamaz demiyor. Hiçbir kanunda yasada maddede bentte zartta zurtta bedelli askerlik yapılırsa tazminat hak edilmez yazmıyor.

Ben de ik'cıyım, bedelli için ben tazminatımı aldım. Alan başka insanlar da tanıyorum. Biraz avukat araştırırsan bulursun.
  • Bruce  (13.09.19 21:03:54 ~ 21:05:02) 
Benim asıl sorum; “askerlik sebebiyle işten ayrılıyorum, dönüşte de davamı açıyorum, daha da davosa gelmem” dedim diyelim, hatta bunu mail ile ilettim.
Bu durumda ben askerden dönene kadar beni haksız bir gerekçeyle kendileri tazminatsız işten çıkartabilirler mi?
Tek sorum bu :)
  • niteliksiz beyingucu  (13.09.19 23:09:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.