[]

bordro

Merhaba, çok fazla bilgim yok ama bugün bir arkadaşıma geçen yıl 3 bordro değiştirdiği için vergi dairesinden ceza gelmiş. Beyan eksikliği varmış sanırım. Bilgim bu kadar. Şirket ilgilenmiyor mu bu konularla. Benzer bir şey başına gelen var mı acaba?




 
geçen hafta haberlerde bahsettikleri bu konu işte. iş değiştirenlere ceza falan diye 2-3 gün gündem olmuştu.


  • catch  (13.09.19 12:23:28) 
@catch, teşekkürler, link bakıyorum anlamak için, bulursanız linki editlerseniz cevabı sevinirim. 6 bin tl ceza gelmiş çocuğa, ne ya bu saçmalık..

başlığı da varmış bu arada: eksisozluk.com
  • pisiklet  (13.09.19 12:26:07 ~ 12:28:31) 
yeni bir şey değil, ezelden beri olan bir şey aslında ama pek üstüne gidilmiyordu demek ki.

ücret gelirlerinin beyanı ile ilgili linki buraya bırakayım: www.gib.gov.tr

takıldığınız yer olursa sorabilirsiniz. saçma da değil, şirketin ilgilenmesi gereken bir şey de değil. maalesef ücret gelirini elde eden kimse onun ilgilenmesi ve beyanname vermesi gereken bir durum.

ama şahsi fikrimi sorarsanız saçmalık.
  • kibritsuyu  (13.09.19 12:40:55 ~ 12:43:12) 
@kibritsuyu teşekkürler, bu arada şirketin hiç sorumluluğu yok mu acaba? kim bakıyor bordrosuna da anlıyor bir şeyler?


  • pisiklet  (13.09.19 12:44:51) 
selamlar, şirketin hiç sorumluluğu yok, nasıl maaşının dışında başka bir gelirin olduğunda vergi beyannamesi vermek zorundaysan burda da aynı şekilde. (mesela evin var kira gelirin var gibi)


bu yeni çıktı evet, 2016- 2017 ve 2018 de iş değiştiren kişiler aradaki vergi kaybı için şahsi olarak beyanname vermek zorundalar. ikcıyım, bizim çalışanlara da geldi bu yazılardan, onlar verdiğim bilgiyi aşağıda da paylaşıyorum.


En açıklayıcı olarak aşağıdaki makaleyi buldum, aklındaki soruları cevaplayacaktır.

www.pwc.com.tr

Şu yazının ilk paragrafı da bilgi içeriyor, www.sozcu.com.tr

Ayrıca şu yazıyı da şuraya bırakayım, en detalı açıklamayı burada okudum.

vergialgi.net
  • benaslinda  (13.09.19 12:50:14) 
yeni işe başladığınız şirketin sizi doğru vergi diliminden başlatması için son bordronuzu onlarla paylaşmanız gerekir. Ama KVVK kapsamında şirketlere bu belgeyi veremeyeceğiniz için yine sizin gelir beyanında bulunmanız gerekir.


  • slogan bulamadik  (13.09.19 12:58:18) 
@benaslinda, teşekkürler. maaş dışındaki bir gelir değil ki bu. maaş geliri. sen ik'cı olarak bilgilendirdin mi mesela daha önce böyle bir durum var diye?


  • pisiklet  (13.09.19 12:58:36) 
özet geçeyim. linklerde detaylı bilgiler var.

şirket sorumluluğunu yerine getiriyor. ücretten gelir vergisi kesip devlete ödüyor. ama bu gelir vergisi, basamaklı bir tarifeye göre hesaplanıyor. %15'ten başlıyor, sene içinde AYNI İŞYERİNDEN aldığın ücretler toplanıyor, bu toplam bir basamağı geçtikten sonra artık %15 değil, %20'den hesaplanmaya başlıyor. öteki basamağı da geçerse %27 oluyor vs.

işyeri değiştirdin, yeni işyerinde bu rakam yine sıfırdan başladı ve yine %15 olarak hesaplanıyor. ne oldu? işyeri değiştirmeseydin %27 vergi ödeyecekken, değiştirdin diye %15'e düştü. devlet vergi kaybetti.

devlet de diyor ki "yıl içinde birden fazla işverenden ücret aldıysan, ilk işverenden aldığını kenara bırak, o tamam. ama sonraki işverenlerden aldığın ücretlerin toplamı yine o basamağı geçiyorsa kendin beyanname ver, vergisini de kendin öde"

özetle durum bu.

@slogan bulamadik: bu konuda kanunda net bir hüküm yazmasa da, yeni işyerinde matrahın sıfırdan başlayacağına dair özelgeler (maliye'nin bildirdiği ve yasal olarak hüküm ifade eden görüşler) var. muhtemelen ücret gelirinin beyan edileceği öngörüsü ile "sıfırdan başlamalıdır" diye görüş bildirmiş maliye. yani diyor ki "sen sıfırdan başlat, dilimi geçiyorsa zaten beyanname verecek". o yüzden kümülatif matrahı yeni işyerine bildirmek de çözüm değil, devlet beyanname bekliyor.

ha olsa olsa şunu önerebilirim. belki yeni işyerine girerken kümülatif matrahı vermişsinizdir. böyle bir durum varsa bu durumu açıklayarak "zaten yeni işyerinde sıfırdan başlamadık, o yüzden beyanname vermedim" diyebilirsiniz.
  • kibritsuyu  (13.09.19 12:59:39 ~ 13:41:30) 
bilgilendirmedim çünkü devlet önceden bu paranın peşine düşmüyordu ama artık düşüyor.

artan geliri olduğu taktirde beyanname vermek kişinin sorumluluğu olduğu için İK olarak beni bağlamıyor.du. artık yazıyı alan bana geldiği için bilgilendiriyorum :)
  • benaslinda  (13.09.19 13:08:47) 
herkese çok teşekkürler, bir çalışanı olan minicik bir şirket sahibi olan bendenizin yapacağı bir şey var mı acaba? son olarak bunu da sorayım bari :)


  • pisiklet  (13.09.19 13:25:45) 
şirket sahibinin yapacağı hiç bir şey yok, işverenin sorumluluğunda değil bu konu. içiniz rahat olsun.


  • benaslinda  (13.09.19 13:27:04) 
Peki araya kaynak yapmak istiyorum.

Böyle bir durum olsa e-devlette gözüküyor mu?
  • canbonomobenseno  (13.09.19 17:16:36) 
gözükmyor.
bu sabah gidip beyanımı verdim bir maaşımdan fazla borç hesapladılar.

@benaslinda neden şirketin sorumuluğu yok ki? net maaş üstünden çalışıyorsan aslında tamamen şirketin sorumluluğunda olmalı bence

brüt maaşı bana verse ben onun üzerinden vergimi eksik versem benim sorumluluğumda olmasını anlarım
  • €xpolerer  (13.09.19 19:56:16) 
yeni bir işyerine girdiğinizde eski şirketinizde son ayrıldığınızda oluşan kümüle gelir vergisinin yeni işyerine bildirilmesi zorunluluğu 2003- 2004 gibi kalktı, o tarihten önce yeni işveren sana diyordu ki önceden kaç para kazandığını bana söylemen lazım ki ben vergini ona göre hesaplayayım.

ama dediğim gibi bu yaklaşık 10 yıl önce kalktı, çalışanın önceki gelirleri işvereni bağlamıyor, dolayısıyla kümüle gelir verginden bireysel olarak sen sorumlusun.

he aslında devletin yaptığı sineğin yağını çıkartmak ama o başka bir duyurunun cevabı olabilir :)
  • benaslinda  (13.09.19 20:37:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.