[]

öfke kontrol problemi - çözüm önerileri

neler yaptınız? başarılı oldunuz mu?
grup/bireysel terapilere katıldınız mı?

istanbul'da iyi grup terapisi sunan kurum var mı?

 
Psikolog ile nedenleri anlamaya çalıştım, ayrıca öfkemi yönelttiğim insanlar bana kesin sınır koydular (bu şekilde olması halinde tüm ilişkilerinin keseceklerine yönelik)

Şunlar kafamı açtı:

Bazı öfkelendiğimiz davranışlar aslında 5 yaşında çocuk davranışları, istediği olmayınca sinirlenmek, ağlamak, egonun hep kendine dönük olması gibi. Aslında neden öfkelendiğinizi olgun bir insan yönüyle değerlendirmeye çalışın. Yani içinizdeki 5 yaşındaki çocuk sesi (şunu yapmadılar, benim istediğim gibi olmalı, trip atarsam yaparlar gibi) mı diye sorun kendinize.

Haksızlık ve adalet kavramları önemli ama dünyanın o kadar adil bir yer olmadığından da hareketle haksızlığa uğradığınız durumlarda öfkenizi gerekli olanlara yöneltin. Yani her gün trafikte delice sinirlenmek yerine, maaş artışı yapmayan işyerinde neler yapılabileceğini düşünmek gibi. Gerektiğnide sizi sinirlendiren ortam ve kişilerle hiç ortak noktanız yoksa onlardan uzaklaşın ve ilişkiyi kesin.

-Aynı öfkenizi örneğin sizden daha üst konumda olan birine de gösterebilir miydiniz onu düşünün? Karısını dövüp öldüren erkekler mesela gidip patronunu, ona borcu olan birini vb. vb. öldürmez. Öfke kendinizden aşağı gördüğünüz kişilere karşı yönelir genellikle. Çevrenizdeki tüm insanlarla eşit ilişkiler kurmaya çalışın ve onların yalnızca sizin kriterlerinize uyduğu için "yeterli" insan olmadığını anlayın. Her insanın takdir edilesi yönleri oluyor, sizin de hatalarınız var. İnsan bir bütün. Eğer gerçekten yine kızdığınız vb. insan varsa, takmayın, uzaklaşın.

-Eşiniz, yakın arkadaşınız vs ile konuyu konuşup, onlara öfkeniz yöneldiğinde mutlaka özür dileyin (ilk özür pişmanlıktan sonra gelir ama davranış tekrar eder) onlara tedavi olacağınızı anlatın. Ancak onların da sınırlar koyması gerektiğini ve bu sınırları kabul edeceğinizi belirtin. Yukarıda yazdığım gibi itibar örneğin bir sınırdır ve o sınırı geçemeyeceğiniz için çok sinirlendiğiniz ve size kazık atan dükkan sahibine aşırı öfkeyle yaklaşmazsınız (yaklaşsanız da o kişi değişmeyecek, siz huzursuz olacaksınız, daha uygulanabilir yöntemler bulun, yine uzaklaşın, daha genel çözümler için başka insanlarla bir araya gelin)

-Desen Yayınlarından çıkan resimli kitap Öfke'yi edinebilirsiniz. Farklı şekillerde düşünmek iyi geliyor. www.tudem.com

-Youtube'da birçok psikolog yayınlar yapıyor, onları karıştırabilirsiniz.

-İyi Hissetmek kitabına da bakabilirsiniz. www.dr.com.tr

-Son olarak herkese öfkelenip başkalarına zarar verirseniz, ölene kadar tek başınıza televizyon başında oturursunuz ya da sürekli sizden aşağı gördüğünüz kişilerle eşitsiz ilişkiler kurarak sağlıklı ve mutlu bir ilişki, doyurucu bir hayat süremezsiniz. Siz de superior değilsiniz unutmayın:)
  • kaset  (11.09.19 01:50:43 ~ 12.09.19 14:56:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.