[]

kapora hangi durumlarda iade edilir?

aracımı perşembe günü itibari ile 137.500 tl ile satışa koydum.

cumartesi günü ankara'dan alıcı bir abi aradı.araçla ilgili pazarlık yaptı son fiyatım 135 dedim.

1 saat sonra bu abi'nin oğlu aradı.biraz daha indirim yapmamız durumunda araçla ilgilendiklerini söylediler.yoğun pazarlık sonucu aracı 134 bin'e indim.

hemen kapora yollamak istediklerini söyledi alıcı arkadaş.ben ise expertiz raporu'nu gönderiyim size okuyup öyle gelin dedim boşu boşuna ordan buraya hem masraf hem de vakit kaybı yapmayın.

tekrardan aradılar iban gönderin kapora yollucağız dediler.bende kapora yollamanıza gerek yok benim sözüm sözdür dedim.pazartesi bekliyorum.

öyle şey olmaz dediler kapora yollayalım sahibinden.com ilanına opsiyonlandı diye yazın dediler.

tamam dedim ama çok yüksek bir kapora yollamayın 200 tl gibi sembolik bir rakam gönderin bari dedim.(aracı gelip görüp beğenmemenizin durumunda paranızı da iade ederim dedim)

insanların geneli hafta sonu izinli olduğundan dolayı aracı gelip görmek istedi.ben ise kapora alındı diye arayanları ve aracı görmek isteyenleri geri çevirdim.

bu arkadaş pazar günü akşama doğru beni arayıp biz gelemicez babamın seyahat durumu çıktı dedi.tamam dedim olur öyle şeyler.(belli ki almaktan vazgeçtiler ve ya daha uygun bir araç buldular.)

bugun de babası aradı 200 tl kaporamızı geri istiyoruz diye benim sağlık sorunlarım var o yüzden gelemiyoruz vs... hikaye anlattı.

peşine oğlu aradı kaporamızı geri verin diye.tabiki de hayır dedim.mahkeme yolları açık gidin mahkeme'ye dedim.sen benim kim olduğumu biliyormusun vs laflar etti.

200 tl'nin peşine düşüyorsanız mercedes'e binmeyin zaten.siz o aracın kalitesinde bir insan değilsiniz.

(git:www.sahibinden.com )

 
bilinenin aksine kaparo geri verilir. kaparo rezervasyon parası değildir. senin işten önceki hazırlık masraflarını karşılaman için verilir. avans gibi...


  • alperz  (09.09.19 18:39:36) 
Bu durumda kapora geri verilmez. Siz haklısınız.


  • cay koy geliyorum  (09.09.19 18:40:07 ~ 18:40:16) 
kapora ben bu şeye kesin olarak talibim başka her ne türlü teklif gelirse reddet demektir. yani aslında gelecek diğer tekliflerin reddedilmesi için ödenen bir ücrettir. siz kaporayı aldığınız andan itibaren birisi çıkıp ben bu arabaya 140 bin veriyorum bana ver dese bile veremezsiniz. kaypak biriyseniz verirsiniz ama yazısız kurallarda kapora veren şahıs işini garantiye almış malı ve fiyatı sabitlemiş siz de buna razı gelmişsiniz demektir. dolayısıyla kapora verme fiili amacına ulaşmış ve siz gelen diğer müşterileri reddetmişsiniz. şu durumda kaporayı geri vermeniz dürümcüye gidip 10 tl ye tavuk dürüm yiyen adamın 5 saat sonra ben yine acıktım yediğimin bi anlamı kalmadı 10 liramı ver demesi gibi bişeydir.


  • error522  (09.09.19 19:04:21) 
@alperz benim bildiğim avans ya da depozito bu işler içindir.
Kapora ürün bizimdir diye rezerve etmek için verilen, satıcının rezerve kişi alana kadar başkalarına satıştan vazgeçmesini, o arada bekleme süresinde oluşacak zararlarını tazmin etmek için verilen bedeldir. Ürünü alamazsan Kapora yanar.

Bu kadar iyi niyete rağmen ısrarla Kapora teklif edip sonra alışverişten cayıyorlarsa Kapora iade edilmez.
  • balik kraker  (09.09.19 19:07:21) 
Mobil edit:TDK bile güvenmelik olarak adlandırmış.


kapora
isim, hukuk, (kapo'ra), İtalyanca caparra
Güvenmelik.
  • balik kraker  (09.09.19 19:08:51) 
Çok iyi cevap vermişsin. Aradıklarında açma bile. Böyle insanlarla uğraşmaya değmez.


  • valarmurgulis  (09.09.19 19:09:02) 
dava açsalar kazanırlar, hukuken kaporaya el koyma gibi bir hakkınız yok.


  • signore  (09.09.19 20:03:48) 
benim bildiğim kapora verilirse öncelik ona gider. yani aslında ayırtma işlemidir ön ödeme gibi bir şeydir. ticaretim de böyledir. aracı alırsan kalan paranı ödersin almaz isen kaporan da yanar.
hukuki boyutu nedir bilmiyorum.

  • turbo sadık  (09.09.19 20:09:33) 
Kendi aracınızı satmak için kapora alıp, farklı bir araç satın almak için kapora vermiş olsaydınız.
Satin almak istediğiniz, o araçta benim olsaydı, ben size iade etmezdim. Büyük ihtimalle ihtiyaç sahiplerine ya da bir kuruma yardım/bağış yapardım.

  • lemon cake  (10.09.19 02:48:47 ~ 02:50:56) 
Piyasada genelde "cayma bedeli" ile kapora karıştırılıyor, bir ara uzun uzun araştırmıştım ama balık hafızalı olduğumdan ayrıntıları hatırlamıyorum.

Siz en güzeli iade edin, zaten banka yoluyla yapılan ödemenin karşılığında bir hizmet ve mal vermediğiniz için kanunen de geri vermek zorunda olmanız lazım.

Yıllardır kendim ve yakınlarım için araba alırım, satarım. Hiç bir zaman kapora almadım da vermedim de.

Herhangi bir üretim süreci olmayan mal ve ürünler için kapora kadar saçma bir şey olamaz.

Kardeşim benim malım burda, bugün gelemiyorsan yarın çık gel. Yarına kadar başkasına söz vermem (arayanlara da ertesi gün tekrar görüşelim derim) ama yarından sonra biri gelir alırsa kısmet.

Almak istediğimde de aynısı "yarın gelir ekpertiz yapar kısmetse alırız, kaporaya gerek yok yarın biz gelene kadar başkası alırsa onun kısmetidir."
  • John Bloor  (10.09.19 08:35:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.