[]

Yatırım fonu sorusu

Bir süredir birikim yapmaya çalışıyorum. Yapı kredi üzerinden fon almayı + döviz ile desteklemeyi planlıyorum. Şu anda şöyle bir dağılım yaptım (fonlar yapı kredi portföy fonları);

%20 altın fonu
%20 orta vade borçlanma araçları fonu
%20 yabancı teknoloji sektörü hisse senedi yoğun fon
%20 para piyasası fonu
%20 dolar (fon değil)

kar elde etme amacım var ancak 1. öncelik değil. Reel getirisi %5 üzerinde bir rakama fitim. bes gibi paramın kontrolünün bende olmadığı sistemleri sevmiyorum. doğrudan bist önerisi içinde kapalıyım, devamlı sektör, haber vs takip edemem. fon yöneticilerinin de benim ön görülerimden daha başarılı olacağını düşünüyorum. olumlu/olumsuz yorumlar nedir?

 
Kurduğunuz bir mantıkla hareket ediyorsunuz belli ki. O yüzden yapılacak bir yorum pek fazla yok. Şahsen benim tercih ettiğim veya gelecekte edeceğimi zannettiğim bir yatırım stili değil ama umarım beklentilerinizi karşılar.

Belki hepsini %20 almak yerine, yatırım danışmanınızla iletişim kurup, belli dönemlerde belli ağırlıkları değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Bir de spesifik hisse senetlerinden ziyade, endekse dair beklentilere göre, hisse senedi fonlarını dönem dönem düşünmekte fayda olabilir.
  • cay koy geliyorum  (09.09.19 16:45:24 ~ 16:45:40) 
aslında mantık genel olarak riski dağıtmak. sadece düz dolar/euro alarak ya da vadeli ile paramı değerlendirmek istemiyorum. bes'e tamamen karşıyım dediğim gibi paranın kontrolü bende olmadığı için. bist vs gayet güzel ancak manipülasyona çok açık gibi geliyor bana, o kadar soğukkanlı olmayabilirim. hisse senedi fonlarını düşünmememin sebebi ise bist in değer kaybedeceğine inanıyorum genel olarak. tabii ki bu olmayadabilir. ama dediğiniz gibi hisse senedi yoğun fonların önemi artabilir.

Asıl sormak istediğimde zaten bu sistematik benim kafamda kurduğumdu, ancak sizin fikirlerinizi merak ediyorum. mesela buna nazaran siz nasıl değerlendirirdiniz?
  • evet soyadim gercekten mucuk  (09.09.19 17:05:14) 
paranizin %60'i direk doviz hareketine bagli (altin fonu,yabanci teknoloji fonu ve doviz).Bunun disinda yabanci teknoloji hissleri hem dolara hem Amerikan endekslerine bagli.

Kendi icinde kendinini hedgeleyen bir sepet yapmissiniz.
- Dolar/TL iyi arttiginda diger durumlar sabitse ABD'de resesyon yoksa iyi kazanirsiniz.Ornek Gecen Agustos 2018'deki gibi bizdeki sicrama
-ABD'de resesyon fiyatlamasinda Amerikan endekss duserse altin artiyor genelde.Bu durumda altindan kazanirsiniz ama bu sefer dolar cok artmazsa gram altin istediginiz kadar artmaz,
-teknoloji hisseleri de dolar yada endeksin ikisi de arttiginda tatmin edici kazanc sagliyor.Son 3-4 senede hem amerikan endeksleri hem dolar/TL arttigindan iyi kazandirdilar ancak bence su an teknoloji hisseleri icin iyi zaman degil.Amerikan endeksleri destek olamayacak gibi duruyor

Ben de teknoloji hisselerinde yuklu yakalandim.Cikis yapmak icin uygun zaman bekliyorum.
  • turkuaz  (09.09.19 17:11:00) 
@turkuaz nasıl dağıtmak lazım peki önerin nedir?


  • evet soyadim gercekten mucuk  (09.09.19 17:14:22) 
Söyleyebileceğim tek bir şey var, aktif yönetilen fonlara girme. istatistiksel olarak fon yöneticilerinin %99'u marketi yenemiyor (aldıkları para sonrasında), üstüne türk yöneticiler TL üzerinden kar yüzdesi alıyorlar (hisse dolar bazında değer kaybetse bile tl bazında değer kazandıysa onlar yüzdelerini alıyorlar yani). Eğer hisseleri aktif takip edemem diyorsanız benim önerim akbank'ın veya garantinin direkt yabancı borsa platformları var, oraya girin, üye olun ve low cost etf'leri seçin (fidelity ve vanguard tech index'leri öneririm tech fund için).

Fon yöneticilerine para kaptırmayın boşuna.
  • noluyo yaa  (09.09.19 17:33:44) 
-Eger Amerikan endekslerinde dusus beklemiyorsaniz teknoloji fonunda kalabilirsiniz

-Ben Amerikan endekslerinde artis beklemedigim icin global resesyona likitte girmeyi dusunuyorum.

-Global resesyon gelene kadar bence Turk hisse senetleri kucuk bir ralli yapacak.O ralliyi de kacirmamaya calisirim buyuk ihtimal.Ancak Turk hisse bazli fonlarda uzun sure pozisyon tasimam.Bunlar vur kac tipi hareketler olur

Burada dogru yada yanlis yok.Onemli olan sizin piyasayla ilgili beklentiniz ne ? Farkli beklentilerde farkli fonlar is yapar
  • turkuaz  (09.09.19 18:10:42) 
Simdi bu yatirimi ben trader mantigi ile yapmiyorum, o yuzden bu resesyon 10 sene surmeyecek diye tahmin ediyorum. Ben duzenli fon alimi yapip ornegin 5 sene sonunda parami degerlendirmeyi planliyorum. Fon kaydirma degistirme yapmak icinde cok buyuk bir durum olmazsa max senede 1 belki baska bir fon ekleme cikarma yapabilirim. Uzun vadeli her turlu amerikanin yeniden yukselise gececegini dusunuyorum.

@noluyo yaa aktif yonetilen fon ne demek tam olarak?
  • evet soyadim gercekten mucuk  (09.09.19 18:57:01) 
@evet soyadim gercekten mucuk, geç oldu biraz ama aktif yönetilen fon adından da anlaşıldığı gibi aktif olarak şirket alım satımı yapıp marketi yenmeye çalışan fonlardır. Kötü kısmı bunlar yönetim payı alır ve üzerine yaptığı her hareketten aracı kuruma komisyon yedirir. Kısacası masrafı çoktur ve getirdiği kar %99 masrafını karşılamaz.

Eğer uzun vadeli yatırım yapacaksanız, hele ki teknoloji sektörüne yatırım yapıcam ben ya diyorsanız pasif olarak yönetilen fonlara yönelin. Bunlar da yönetilir ama şirket değişimi çok daha azdır, dolayısıyla komisyon ve yönetim masrafı çok çok düşüktür. Teknoloji için 2 örnek verdim bu fonlar için.

Gidip garantide bi fon yöneticisine durduk yere para kaptırmayın dedim.
  • noluyo yaa  (14.09.19 13:20:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.