[]

ayda net 100bin kazansanız 2 çalışanınıza ne kadar maaş verirdiniz?

hayali bir sorudan ziyade gördüğüm ve açıkçası üzüldüğüm bir durum üzerinden yorum yapmanızı isteyecem.

bir akrabamız var genç yaşlarında.teknoloji üzerine ithalat yapıyor ve çok küçük sayılacak bir şirketi var. 2 çalışanı var aylık yaklaşık 100k net kazandığını varsayalım (çok daha fazlada düz 100k diyelim). çalışanlar aylık 3000tl kazanıyor. bir kaç defa şirkete gittim elemanların işi açıkçası çok zor değil. günde belirli sayıda olan alıcılarla telefon görüşmesi stok takibi yurtdışıyla mailleşme ıvır zıvır. 10 saat çalışıyorlar tamam zor değil ama şirketi bu 2 eleman çeviriyor tamamen ve aylık net 100k bırakıyorlar. açıkçası çok üzüldüğüm ve biraz vicdansızlık olarak gördüm bu durumu ya.

akrabamız genç ve samimi olduğu için biraz bu durumdan bahsedip maaşları az değil mi ya falan dedim. adam bütün işi kendisinin kurduğunu hem türkiyeden hem yurtdışından alıcı-satıcıyı kendisinin bulduğunu falan bahsetti. bir de bu iş için lazım olan 4-5 lisansın tamamını da kendisi almış. şimdi bakınca evet çoğu şeyi kendisi halletmiş o elemanlar olmasa belki kendisi çok zorlanacak ama tek başına da yürütebilir bu işi. ama olaya duygusal bakınca hiç doğru gelmiyor.

geçen mesela mart ayında çin,tayvan,singapur turuna çıkmış eşiyle beraber tam 2 ay gelmemişti. yine çok fazlasıydı ama o aralar 200k kazandığını varsayarsak 2 ay boyunca her şeyi halleden elemanlar toplamda 6'şar bin kazanırken tatilde ve hiç bir şey yapmayan adam 188k kazanmış oldu.

bu durum bana hiç adilde gelmiyor doğru da gelmiyor. düşünüyorum da ben olsam mesela ve böyle 2 aylık geziye gidip dönmüş bana 188k kazandırmış olan elemanlara 15'er bin lira verirdim heralde diyorum en azından. ben mi sorunluyum acaba anlamadım ki bakınca herkes ama herkes işi bu şekilde yürütüyor.

ne düşünüyorsunuz çok merak ediyorum. bu durumda ne maaş verirdiniz siz mesela? bu işler hep böyle mi olmalı?

 
hocam soru şu bence:
bu 2 çalışan kolayca yeri doldurulabilir kişiler mi?

yani bunlar işten ayrılsa bunların yerine gelecek ortalama bir kişi ufak bir eğitim aldıktan sonra aynı işi yapabilir mi?
  • fatihkkk  (07.09.19 16:39:57) 
stok takibi, telefon görüşmesi vs yapıp 3k kazanmaları gayet yeterli. niye çok kazanan hissesini bölüşmek zorunda olsun?


  • lucky strike  (07.09.19 16:40:35) 
3 bin cidden azmış. ama ne kadar verileceği yapılan işe bağlı. işleri basit de olsa 10 saat çalışıyorlarmış, en kötü 5 bin almaları lazım yani.


  • tabirimekruh  (07.09.19 16:41:50) 
Genel olarak aylık ciro daha yüksek olsa dahi az para veren şirketler var. İyi ki asgari ücret vermiyormuş. Nereye iş görüşmesine gitsem sabah 8 akşam 7 haftanın 6 hünü asgari ücret deniyor.


  • sorusor  (07.09.19 16:42:11) 
2 çalışanın yeri kolayca doldurulabilir cinsten. güvenilir eleman bulduktan sonra bir kaç haftada her şey halledilir gibi.

evet iş kolay dediğiniz gibi ama bizzat şirket sahibi de gelse aynı işleri yapacak. ama her şeyi bu elemanlar çekip çevirdiği için takıldım aslında biraz.
  • avatar is back  (07.09.19 16:45:24) 
fatihkkk +1.

Analitik zeka,bilgi, tecrube, lisan gerektiriyor mu bu is? Gerektirmiyorsa 3K fazla bile patronun ne kazandığının bu denklemde hiç bir önemi yok.

Her 10 saat çalışan 5k maaş alsaydı burası Norveç olurdu zaten şuan.
  • Mcfly  (07.09.19 16:46:32 ~ 16:47:44) 
Ford'un, McDonalds'ın yaptığı buydu işte kolayca değiştirilebilir ucuz iş gücü. Kapitalist sistemin (işi kurana) avantajı bu. Çalışan için kötü tabii.

Yurtdışıyla görüşme yapıyorlarsa dil için ekstra bir şey verirdim ben. Ama 100k kazanıyor diye 3k veremez daha yüksek vermeli diyemeyiz. İşe bakar.

Lakin, işi benimsesinler isyan etmesinler diye yıl sonu ekstra bir para/ödül verirdim eğer legalse. İtalya'da 13.maaşı veriyorlarmış mesela, tatil için. O tür şeyler olabilir.

edit: bir şeyi akıl eden ve risk alan, çalışandan fazla kazanıyor bu her yerde aynı. Büyük risk = büyük kazanç.
  • nhk ni youkosu  (07.09.19 16:48:46 ~ 16:50:13) 
hocam olaya vicdanı yönden bakıyorsak ve adalet duygumuz güçlüyse belki şöyle bir açıklamayla tatmin olabiliriz.

olması gereken şey, bu arkadaşlara daha fazla maaş bağlanması değil.

olması gereken şey, patronun daha fazla vergi vererek bu arkadaşların çocuklarının devlet okullarında daha iyi eğitim almasını dolaylı olarak sağlaması.

daha fazla vergi vererek devlet aracılığıyla bu çalışanların hayatını kolaylaştırması.

ve hatta belki de bu arkadaşların az maaşlı olması iyi bile. vasıfsızlığın desteklenmemesi açısından söylüyorum.

tam anlatamadım ama anlamışsındır.

yani pratikte olmasa da idealinde bu vicdani yaklaşıma cevap devlet-vergi vs sistemi olmalı.
  • fatihkkk  (07.09.19 16:49:39) 
Bu konuya "vicdan" gibi şeyleri karıştırmanın bir alemi yok.
Her şey olduğu gibi istihdam da bir arz-talep işidir. Orada çalışan arkadaşların donanımları 5bin, 10bin lira kazanabilecekleri işlerin dengi olsa zaten orada çalışmazlardı. Bir çalışanın maaşını belirleyen faktör, çalıştığı işletmenin ne kadar ciro veya kar yaptığı değil, o çalışanın donanımı ve iş tanımıdır.
Bu 2 kişinin çalıştığı pozisyonda bir işi arz eden işveren akrabanız, talep ile 3bin lira noktasında buluşuyorsa, değeri o demektir.
  • cay koy geliyorum  (07.09.19 16:58:11) 
Bu iki insan her halükarda bu işi götürüyor soru sormadan, patrona yük olmadan. Patron 2 ay gözü kapalı tatile gidebiliyorsa onların gönlünü biraz daha hoş etmeli diye düşünüyorum. Fazla mesai ücretlerini düzgün ödemeli, izin haklarını kullandırmalı. Yılda 1 kez ikramiye vermeli. Böyle yaparsa işçiler başka bir yere gitmeyi düşünmezler olağanüstü bi durum olmadıkça. Ve tabi ki 3 bin maaş az bu şartlar altında. Patron işçisinin kıymetini bilmeli.


  • megalomaniac  (07.09.19 17:10:57) 
Bizim şirketin ciro 1 milyar euro. Kar 200 milyon euro en az.

300 kişiyiz, biz kaç alalım mesela?
  • valentinov  (07.09.19 17:26:13) 
Asgari ücret


  • Delay Fuze  (07.09.19 17:57:41) 
yapılan işe karşılık 3k çok. asgari verir geçerdim. ne kadar naif ve iş bilmez insanlarsınız. ticaret nedir, iş nasıl kurulur ve idame ettirilir zerre bilginiz yok. ama laf söylemeye gelince roman yazarsınız. ayrıca o iki eleman bu rakamı beğenmiyorsa işi bu zamana kadar bırakırdı di mi? zorla tutmuyor herhalde patronu onları. ayrıca saçma tespitin koç, sabancı vb içinde geçerli.


  • scudman1  (07.09.19 19:48:06) 
Maasi bilmem de prim izin vs konularda kolaylik saglardim
Yil sonu 1 maas prim iyi olurdu

Onun disinda bir adaletsiz durum var ise ülkede teşebbüs hurriyeti mevcut , benzer bir iş kurmayi denerdim gibi geliyor bana yoksa şüphen mi var.
  • technicalte  (07.09.19 20:05:50) 
gayet adil. o adam zamanında risk almış yatırım yapmış ve muhtemelen senin dışarıdan göremediğin o ticareti yapan kişinin de sır olarak tuttupu detaylar vardır.


  • orpheus  (07.09.19 20:30:56) 
Böyle düşünüyorsanız asla patron olamazsınız.


  • neymis  (07.09.19 20:38:34) 
bana 188k kazandirdilarsa 2 ayda 2 kisi .

188/2 = 94k kisi basi.
94/2 = 47k ay basi.

47/4 = 11.750tl civari burut verilebilir. yurtdisi kafasi bu, bunun altinda aliyorsan seni kucaga oturtmuslar demek.

tabii bu calisanin bakis acisi, patron her zaman dusuk vermek ister, doganin kanunu bu.
  • cooperr  (07.09.19 20:40:37 ~ 20:45:09) 
Valla yine vicdanliymis sizin arkadaş başkası olsa asgariyi bile layık görmezdi.
Para ne kadar çok gelirse gözü doymazlik artıyor.

  • kirmizipilotkalem  (07.09.19 22:06:24) 
Hocam sonuna kadar haklisiniz, buradaki arkadaslar patronlukla vicdansizligi ve ahlaksizligi karistiriyorlar.

Is ne kadar vasifsiz olursa olsun ben sirtimi yastladigim insanlara yeterince deger vermezsem, kendimi de o derece degersiz hissederim. Onlar mutsuz olursa ben de calistigim isten keyif alamam.

Bu sebeple en kötü 5000 lira olmak kayidiyla vasif ve nitelige göre 10000'e kadar cikardim ben olsam.

Burada arkadaslar sizi is bilmezlikle, patronluktan haberiniz olmamakla itham etseler de, kendileri asgari ücretle calistirdiklari adamla yüksek ihtimalle ayni yerlerinde sayiyorlardir. Asgari ücretle calisan adamdan isini sevmesini, onu gelistirip ilerletmesini bekleyemezsiniz.

Ha aksi örnekleri mevcuttur, deger bilmez güvenilmez calisanlariniz vardir onlar ayri konular.
  • bosver nicki  (08.09.19 14:31:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.