[]

Araba sürmeye yeni başlamak

Başıma gelen 2-3 şeyden bahsetmek istiyorum

1) lastiklerin havasını hep 32 yapardım bir gün bi petrol istasyonuna girdim 32 yoktu 0'dan 10'a kadardı bar değerleri. Ben de ayarı 3,2 ye getirdim lastikleri şişirdim. Herhalde 0'dan 10' kadar ise muhtemelen 10 ile çarpacak diye düşündüm. 3,2 yani 32 oluyor diye düşündüm. Sonra bindim ilerliyorum ama araba sağa sola çekiyo düz yolda zor gidiyo. Bir de 4 şeritli trafikteyim geri de dönemem. Ben de 60km/s hızı geçmedim bikaç km ötedeki petrole girdim. Orda 32 ye getirdim ayarı baktım ki benim lastiklerin havası 45 :) sizin d e başınıza böyle bir şey geldi mi?

2) yolda bazen güvercinler kaçmıyor fren yapmak zorunda kalıyorum. Siz kornaya mı basıyorsunuz Kornaya bastığınızda uçamayan güvercinler de çıktı karşıma. Bir defasında arkamdan araç geliyordu ani fren yapamadım güvercine tam dibimdeyken uçmaya kalktı kaputa çarptı muhtemelen öldü

3) şehirlerarası yolda iki ilçe arasında çok işlek olmayan bir yolda 90 km/s hızla gidiyordum. Sağından gidiyordum yolun. Yol böyle çakıllıydı muhtemelen asfalt mı yenileyecekler nedir taşlı yol ama çok taşlı değil hız yapılabiliyor yani 120 filan da yapılır. Beni sollayan iki araç önümü toz yaptı. Bi an önümü göremedim, ben de fren yaptım. Fren yapınca hafif ortaladım yolu ama bilinçli bir şekilde ortalamadım. O an ben yolu ortalar ortalamaz toz bulutu kalktı ve oracıkta hemen sağımda bir iş makinesi belirdi, forklit büyüklüğünde küçük bi dozer gibi bişey traktör den biraz küçük. Sağ şeritten gidiyormuş yavş yavaş belki 20-30km/s hızla. Belki de tozu yapan oydu hatta muhtemelen oydu. Yani ben sağ şeritten gitmeye devam etsem önümü görmediğim için ona çarpacak ölecek miydim? Nasıl bir iş bu yahu inanın hiçbir şey anlamadım başınıza böyle bir şey geldi mi

 
32 psi 3.2bar dedigin ve 10 psi 1 bar a esit degil yani düşüncen tamamen yanlış birimlere dikkat et
Son yazdiginda maalesef dikkatli olmasinin başka çözüm yok

  • basond  (05.09.19 22:06:27) 
Aynı şeyleri yazacaktım.
Biri psi diğeri bar. Orada da birim değiştirme düğmesi vardı kesin, hava saatinin üzerinde.

Diğer konular ise elbette herkesin başına geliyor. Dikkat etmek lazım.
  • kisa  (05.09.19 22:12:04) 
seninki nasıldı bilemiyorum tabi ama genelde birim değiştirmek için bir tuşu oluyor ya da cihazın gövdesinin üstünde yazılı olarak bulunuyor hangi tür tekere hangi miktarda hava basılacağı. en kötü açıp google'dan da birimleri çevirebilirsin. 3,2=32 diye düşünmek çok saçma.

kaçmıştır o büyük ihtimalle ama kaçmayanlar da oluyor evet. yapacak bir şey yok belli bir hızda akan trafikte frene asılmak daha kötü sonuçlar doğurur.

sonuncuda bahsettiğin olay gibi onlarca farklı örnek verilebilir. sürekli tetikte olmak gerekiyor başka bir yolu yordamı yok.
  • hadsafhada  (05.09.19 22:13:27) 
1i anlatmış herkes zaten.

2de eğer arkandan gelen araçlardan-süratinden ve karşı şeritten yüzde yüz emin değilsen ani hareketler yapma (ani fren, ani manevra vs.) sonuçları daha kötü olabilir. özellikle kuşlar bir şekilde kendilerini kurtarıyorlar. o kadar da panik yapma.

3 ise çoğu kişinin başına gelebilecek bir durum. ben kötü şoförüm diye düşünme. ama bir dahakine çok daha dikkatli ol. sadece kendi şeridinin veya önündeki aracın farkında olmak yeterli olmuyor. önündeki aracın bir ya da görebiliyorsan iki önündeki aracı da takip edeceksin ki o fren yaptığında sana yeteri kadar zaman kalsın fren yapmak için. ya da arkadan makas ata ata gelen bi aracı gözünün bi ucuyla takip edeceksin ki ona göre önlemini alabilesin. bu saydıklarım tecrübeyle gelişen şeyler zaten. manyak gibi aynaları izlemeye gerek yok. geçmiş olsun.
  • brkylmz  (05.09.19 23:02:19) 
3. soru için bilmediğin yollarda hele tempolu gidiyorsan yolu doğru okuman lazım yani arada aracın önünden yolun devamına görebilidiğin kadar uzağa hızlıca göz atman yararına olur. Anlattığın durumdaki gibi baktın ileride ağır giden vasıta var veya yol çalışması da olabilir. Hemen aynalardan arkayı keser araç yoksa şerit değiştirir veya onların geçmesini beklersin o sırada belki ayağını gazdan çekersin, vites küçültürsün sollama için vs. Kullandıkça bunları otomatik olarak yapacaksın. Aynalarını düzgün ayarlamak ve kullanmak mühim yoksa arkanı tam göremezsin. Arada aynaları da kontrol etmen gerekiyorki saçma sapan hareketlerle ilerleyen, yarışan veya senin atlattığın gibi durumlara karşı tedbir alabilesin.


  • reactionic  (05.09.19 23:19:50 ~ 23:20:36) 
1.soruya ek olarak şunu söyleyebilirim. Lastiğin tam 32 olduğundan emin olduğun anda ayağınla kontrol et ve ne kadar şiştiğini hissetmeye çalış. En azından bir daha başına gelirse 45 olduğunu anlamasan bile çok şişirdiğini anlarsın.

2- kuşlar genelde kendini kurtarıyor. Çarpacak gibi oluyor ama daha hiç çarpmadım ben. Ek olarak köpek filan çıkarsa aracı kırma Bi yere. Çarpma gerekiyorsa çarp.

3- yolda giderken özellikle de hızlı isen bakabildin kadar ileri bak bazen. Bazen çok ilerde göreceğin minik şey hayatını kurtarır.
  • valarmurgulis  (06.09.19 00:43:24) 
3'ün çaresi 5 metre ilerini değil 100-200-300 metre ilerini gözlemek. 90'la gidiyorsun. saniyede 25 metre eder bu. 10 saniye ilerisini gözetle hep. araba kullanmayı iyi bilmiyorsan da taşlı yolda 90'la gitme.


  • alperz  (06.09.19 08:14:41) 
1. hep 32 yapmak doğru değil. aracının ön kapı içerisinde araç için olması gereken bar / psi değerleri yazar. 1 bar kabaca 14,5 psi eder, ki 32 psi için yaklaşık 2,2 bar yeterli olacaktır. 3,2 bar 46 psi eder.


  • altinci nesil caylak  (06.09.19 10:12:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.