[]

İç mekan çekimleri için fuji xf10 nasıl bir makine?

Kullanım alanı iç mekanlardaki detayları yakalamak olduğu için APS-C sensörlü bu makineyi düşündüm. Sizce 3000 lira üstüne çıkmadan bu makineyi mi almalı yoksa bu fiyat aralığında (2000-3000) başka bir makine mi önerirsiniz?

www.fujifilmshop.com


 
Yıllarca Fuji kullandım (x-pro2). Gönlüm full Frame aynasız makinalara kaymayaydı ölene kadar fuji kullanırdım. Binlerce sebebim var.

İç mekan çekimi için makine dışındaki alet edavat da önemli.

Hangi lensleri kullanacağınız mühim. Fuji lens yelpazesiyle de bayağı tatmin edici. Lenslerin fiyatları da aşırı uçuk değil.

İkincisi ışıklandırma. Işıklandırmayı nasıl halledeceğini de alacağınız sonuca etki edecektir.

Tek başına makineye bakıp iç mekan çekimleri için yeterli olup olmayacağını söylemek zor.

Ama crop sensör yüzünden oturup 8mm lensten 8mm performansı alamayacaksınız. Eğer ultrawide çekim yapmazsa ölecek gibi bir durumunuz yoksa makine yeterli olur bence.
  • levpontryagin  (31.08.19 20:44:17) 
@cemiyetinünlüsimas
1 inç sensörlü makinelere odaklanıştım ama bu daha büyük sensörlü olduğu için seçtim.

@levpontryagin
İç mekanlardaki hasarların tespiti için ancak bu makineyi uygun düşündüm. siz ne tavsiye edersiniz?
  • faraton  (31.08.19 21:24:36) 
iç mekan ve hasar tespiti dediğinize göre hareketsiz çekimler yapacaksınız. o yüzden enstanteneyi dilediğinizce uzatabilirsiniz. tripodu koyarsınız, difüz bir ışıkta güzelce çekim yaparsınız. yalnız xf10 için 18.5mm sabit lens diyor, 1.5x cropla 28mm'lik bir lens olacak elinizde. normalde geniş açı sınıfında bir lens ama iç mekan çekimleri için dar kalma ihtimali mevcut. bunun yerine (illa ki fuji olacaksa) x-e2 veya bir önceki modeli olan x-e1 gibi bir makine alıp ucuna da xc 15-45mm f/3.5-5.6 kit lens takabilirsiniz, 22-78mm gibi bir açınız olur. ayrıca lensiniz değişken odaklı olacağı için daha geniş bir kullanım alanı sunacaktır. bunun dışında objektifi değişebildiği için yarın bir gün 50mm lens alayım portre de çekeyim de diyebilirsiniz. xf10'un lensi değişmediği için onda bu şansınız yok. xf10 olsun, x100f olsun bunlar daha çok sokak fotoğrafçılığı için düşünülmüş makineler. hem kompakt (taşıması kolay, fazla dikkat çekmez), hem de lenslerin açısı sokak için ideal açılar. iç mekanda 22mm'ler bile dar kalabiliyor, emlakçılar falan balıkgözü objektif alıyorlar çekimler için.


  • phoarbix  (01.09.19 00:04:31) 
@phoarbix
çok teşekkürler detaylı açıklamalar için.x-e2'ye bakındım ama satışı yok. sizce 1 inch sensorlü canon g7 mark2 alsak, hiç lens değiştirmeyle uğraşmasak nasıl olur? çok aratır mı aps-c sensörü?

www.vatanbilgisayar.com
  • faraton  (01.09.19 13:09:58) 
Artık x-e3 olduğu için x-e2’nin sıfırı yok ama kamera alırken ikinci el almak daha mantıklı olabilir. ben 2 kere fotoğraf makinesi aldım ve ilkini cahillikten, ikincisini de mecburiyetten sıfır aldım ikisinde de pişman oldum. çünkü bir heves alıp neredeyse hiç kullanmadan satan o kadar çok kişi oluyor ki, tertemiz makinalar sıfırından çok uyguna gidebiliyor. bir de uygun fiyata ikinci el aldıysanız ve sizin de hevesiniz kısa sürdüyse bazen hiç zarar etmeden, bazen ise kar ederek satabildiğiniz oluyor. lenslerde hele bu durum daha belirgin. lensler daha çok yatırımlık ürünler, gövdeler eskiyebiliyor ama lense kolay kolay bir şey olmuyor. galiba sadece bir kez sıfır lens aldım. onun dışında sıfır lens almayı hiç düşünmedim, optik ve kozmetik olarak temizse hiç gerek yok. eğer sıfır alırım taksitle öderim gibi bir derdiniz yoksa, nakit ödeyecekseniz ikinci el alın derim.

attığınız makineyi pek bilmiyorum. kompakt bir alet, çoğu iş için yeter gibi duruyor ama iç mekan çekimlerinde detayları göstermek açısından sensör ufak kalabilir. çünkü sensör ufaldıkça detay kaybı olur. belki internette paylaşılan fotoğraflarda bu belli olmaz ama büyük ekranda veya baskı almanız gerektiğinde bu farkı görürsünüz, oysa instagram’da iphone’la çekilmiş, hasselblad’la çekilmiş çoğunlukla anlaşılmaz bile. mümkün olduğunca sensörü büyük bir model tercih etmekte fayda var ama attığınız bu model de bütün cep telefonlarından daha çok detay sunacaktır bir gerçek. ancak ben olsam x-e2’yi tercih ederdim. tek lensiniz olursa lens tak çıkar yapmak zorunda değilsiniz sonuçta. ayrıca lensi değiştirilmeyen modellerin de zamanla ciddi değer kaybettiğini söylemek lazım olur da satmak isterseniz.
  • phoarbix  (01.09.19 14:37:40) 
yalnız x-e2 önerme sebebim hem sizin fuji bir makine sormuş olmanız hem de 2000-3000 bandından bahsetmeniz. yoksa o fiyatlara başka marka ve modellere de bakabilirsiniz. sony olur, olympus olur vs.


  • phoarbix  (01.09.19 14:48:01) 
@phoarbix
Farklı marka da olabilir, fuji ilk göze çarpan isim olduğu için düşündüm. fuji işi biraz sıkıntılı gibi. Artık başka markalara bakmak gerekecek, siz olsanız başka markada hangi model alırdınız?

  • faraton  (01.09.19 16:44:38) 
Fuji için genelde söylenen şey hak ettiğinin üzerinde fiyatlara sahip makineler olmasıdır. 6500 liralık prestij aleti X100F gibi bir modelin bile gövde kalitesi tatmin edici değil mesela. Alıp kullanmadım Fujishop'larda inceleme fırsatı bulduğum kadarıyla konuşuyorum.

Ben Micro Four Thirds sistem kullandığım için tavsiyem nesnel olmayabilir ama ben olsam ikinci el bir Olympus PEN E-P5 alırdım. Sensörü APS-C'den daha ufak ama gövde ve lensler de daha ufak, kompakt makineler gibi. E-P5 de vizörsüz, ufak, yetenekli ve yakışıklı bir gövde. Hatta gayet iyi durumda görünen bir ikinci eli var görüyorum bayadır:

www.sahibinden.com

Bunun yanına da lens olarak 12-32mm veya 12-50mm gibi modelleri düşünürdüm. 14-42mm EZ lens de olabilir ama 2mm'lik (tam karede 4mm) açı dezavantajı olur, yalnız ötekilerden daha ucuza bulunabilen bir lens. 12-50mm bu üçü arasında net olarak en iyi lens (neme toza karşı dayanıklı, aralığı geniş, makro modu var) ama boyut olarak uzunca biraz, fiyatı da ötekilerden biraz daha pahalı. Bütçeye göre sırasıyla şu üçünden bir tanesini alırdım lens olarak da:

www.sahibinden.com

www.sahibinden.com

www.sahibinden.com
  • phoarbix  (01.09.19 17:12:58 ~ 17:18:49) 
@phoarbix

çok teşekkür ederim, zaman ayırıp değerli cevaplar verdiniz. Sanırım ikinci el daha mantıklı gibi. Sıfır makinelerin fiyatı uçmuş gitmiş..
  • faraton  (01.09.19 17:47:22) 
rica ederim. fotoğraf makineleri hakkında en doğru sözlerden biri bence şu “en iyi makine yanındaki makinedir”. çünkü fotoğrafın özü an’ı kovalamak, eğer o an gelip size rastladığında makineniz yanınızda yoksa evde oturan Sony’nin de, Leica’nın da bir anlamı olmaz. yanınızda devamlı taşıyabiliyor olduktan sonra makinenin ne olduğu önemsiz bence.


  • phoarbix  (01.09.19 18:28:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.