[]

Hasar Kayıtlı Araba Neden Alınmaz?

Dostlar selam, 2 sene sonra satacağım bir arabaya ihtiyacım var. Kar etme, yatırım şu bu amacım yok. Olması gerektiği gibi; kullanılan bir ürünün fiyatının düşmesini kabul ediyorum. Yıllar önce anlam 30 bine sıfır Micra almıştı. 35 bine sattığında şok olmuştum.

Neyse

50 bine alacağım. 30 bine satacağım araba arıyorum. Hasar kayıtlı ne demek? Şu an gidiyorsa tamam değil mi işte? Boyalıymış, değişkenlikmiş ne ola ki? Değişenli olsun hem daha iyi. Yepyeni binerim. Kapı değiştiyse, araç yolda giderken kapıyı atıyor mu? Ne demek bunlar gerçekten soruyorum.

Afedersiniz ama 50bine İbiza alınacağına şunu almanın ne sakıncası var?

www.sahibinden.com

Gerçekten soruyorum.

 
nerden baslasam bilemedim ki...

1. araba bir "kar etme araci" degildir, eger klasik, ozel uretim, koleksiyonluk falan bir arac degil ise ki bunlar zaten istisna.
ablanin 30bine aldigin arabayi neden 35bine sattigini Cesario zaten aciklamis. dolayisiyla 50 bine alip 30 bine satarim mantigin dogru, fiyati dusecek eger dolar bu arada 10tl olmaz ise.

2. hasar kayitli kisaca kazali demek. kazali arabayi satmasi daha zordur. mumkun oldugunca hasar kayitsiz arac almakta fayda var. obur taraftan kazali araclarda hasar kaydi gostermedigine de sahit oldum yani kayitsiz araba hasarsiz araba da demek degil. ekspere sokmakta yarar var ama gordugum kadariyla eksperler de dolandirici olmus. guvenilir bir yer bulup gostermek lazim.

3. linkteki audi 326000km yol gitmis, dunyanin cevresi 40.000km, dunyanin cevresini 8 kere dolasmis demek. boyle bir aracin ne cikartacagi belli olmaz. almanlar zaten sikintili araclardir. boyle bir araci alirsan son sahibinin sen olma olasiligi yuksek, elinde patlayabilir. kumar oynarsin kisaca.

4. mumkun oldugunca dusuk km'li, mumkunse hasar kayitsiz bir japon (honda/toyota/mazda) almani oneririm. hem fazla bas agrisi olmaz, satman kolay olur, satarken de fazla zarar etmezsin.
  • cooperr  (30.08.19 07:09:54) 
hasar kayit kazali arac demek. bunlar satarken sorun cikaran seyler. sorun cikarmasinin nedeni de kazali araclari satarken sorun cikmasi. sanirim bu sorunu az cok acikliyor.

su an gidiyorsa tamam olmuyor. yani giderken tamam da cok uzun gidemeyecek durumda olabiliyor. o yuzden guvenilir bir eksper raporuyla alirsaniz hasarli hasarsiz falan cok onemli degil.

dusunceniz dogru. degiseni oldugu zaman yeni oluyor. ama orjinali gibi olmuyor tabii ki. malzemenin kalitesi menseisi falan onemli.

ama en onemlisi motorun ve elektronik aksamin durumu. bunlar hasarli hasarsizdan bagimsiz olarak iyi ve kotu durumda olabilir. hor kullanilmis bir sirket arabasi 150 bin kilometrede pahali sorunlar cikarabilirken bakimlari zamaninda yapilmis yagi suyu degistirilmis 360binde bir audi sizi bir 100-200bin kilometre daha da goturebilir. peki nasil anlayacaksiniz motorun durumunu. eksper raporuyla sanirim.
  • tanaka  (30.08.19 07:53:43) 
ne tür kaza yaptığına göre değişir.


  • catch the arrow  (30.08.19 08:12:55) 
abi ekteki araba 326 bin km ve dsg şanzıman var.

1) bu arabamın motorunun ömrü ne kadardır sence? doalyısıyla ne kadar arıza çıkarır başına? 2-3 ayda bir kez sanayiye gitmen gerekir.
2) dsg şanzıman sıfırken bile sıkıntılı, 326 bindeki arabanın şanzımanının sorunsuz gitmesi mümkün değil, eline alırsan şanzımanı tamiri minimum 10 bin lira.
3) 4500 hasar kaydı hiç sıkıntı değil, ama bu sadece görünen kısmıdır. örneğin araba takla atmış olabilir veya ciddi bir kazaya karışmış olabilir. pert olmuş da toplanmış olabilir. iki farklı araba toplanıp bir araba haline gelmiş dahi olabilir. önden ciddi bir darbe aldıysa masraf olmasın diye yürüyen aksamı çıkma parçalar ile yaptırıldıysa sanayide hasar kaydı da görünmemiş olabilir.

yani sonuç olarak ben bu arabayı almazdım.

değişen parça konusunda da haklısın, eğer kapı tampon bagaj gibi parçalarsa sorun değil, ama kaput değiştiyse kuvvetle muhtemel motor bloğu da hasar görmüştür. veya ön çamurluklar. ya da tavanda boya/değişen varsa takla atmış demektir. bunlar arabanın kalitesini ve algısını düşüren şeyler.
  • emfuzi  (30.08.19 08:37:39) 
Bal gibi de alınır, yeter ki anormal ve sıkıntı çıkaracak bir kazası olmuş olmasın.

Alırken hasarına göre ucuz alırsınız, satarken de hasarına göre ucuz satarsınız.

Atıyorum hasarsız, boyasız x model araba 100 bin lira iken, bir kapı sacı değiştiyse 2-3 bin lira ucuz olur 2. eli. Bir kapı bir çamurluk değiştiyse 4-5 bin, üstüne değişmeyen ama 2-3 parça farklı zamanlarda boyası varsa 6-7 bin tl ucuzlar 2. elde.

Rakamları hep sallıyorum tabi ki, önemli olan önden büyük bir kaza olmaması. Çok basit kazalarda kaput değişmek zorunda bile kalınabiliyor, kaza fotoğrafları varsa ve fiyat buna değerse kaput değişmiş araç da alınır.

Alınmaması gereken, aslında uzak durulması gereken "ağır hasarlı" yani pert araçlarıdır, ki onların bile piyasası var alıp binip satarsın.

Linkteki aracın km çok yüksek, esnaf olsan sanayici olsan belki alınır uğraşılır. Ama sıkıntı çıkardığında bıktırır ve ekonomik olarrak zorlayabilir.

Ha belki de çok temizdir bi 300 bin km daha yapacak, bilemeyiz. Motora kolay kolay bir şey olmaz, şanzıman riskli.

Ama yanlış hatırlamıyorsam şanzıman DSG değil, tam otomatik olmalı.
  • John Bloor  (30.08.19 10:32:50) 
eğer airbag'i varsa aracın kaza anında açmış olma ihtimali çok yüksek, airbag'lerde çok pahalı olduğu için varmış gibi gösteren hileler yapıyorlar, airbag var diye alıyorsun ama aslında yok.

kapısını değişmiş diyorsun ama kapıyı taşıyan direkler yamulmuş olabilir, düzgün tutmaz, izolasyon sorunu çıkar, çocuğun olur arkaya pusetle koyarsın kaza anında allah korusun açılır falan.

alt şase yamulmuş/çatlamış olabilir kaynatmışlardır ama kaynak dandikdir, bir çat diye kırılır yolda bırakır insanı.

güvenlik açısından önemli, mesela ben kuzenin kazalı aracını alırım, çünkü her kazasını biliyorum, nasıl yaptığını dolayısı ile yürüründe, şasesinde sorun varmı yokmu onu da biliyorum, alır içim rahat kullanırım ama el malına o derecede güvenmem.
  • selam  (30.08.19 13:17:37) 
"Değişenli olsun hem daha iyi"
"Kapı değiştiyse, araç yolda giderken kapıyı atıyor mu?"

Hayir işte, oyle degil o is. Bu değişen, hasar, kaza mevzulari farkli anlasiliyor.
Kimse degisen tampona kapiya takintili degil. Kimse boyaya da takintili degil. Boyandi diye arabanin perfoansinin falan düşmeyecegini de herkes biliyor.
Burasi Almanya falan degil, Turkiye sartlari gercegi var.

Bir arabanin orasi burasi degistiginde tedirginlik yaratan sey değişen kaporta parçası degil. "Bu araba nasıl bir kaza gecirdi" mevzusu akla geliyor. Ve nasil bir onarım sureci geçirdi sorusu. Cunku tekrar ediyorum burasi Türkiye.
Boya takintisi hasar takintisi denen seyler ici bos takintilar degil, Türkiye sartlarinin dogurdugu takintilar. Arac ciddi bir kaza yapıyor, mekanigi hasat oluyor, gelişigüzel bir onarım yapilip sadece surasiyla burasi surtmeden dolayi degisti diye satilmaya calisiliyor.

"normalde boyayan arabanin boyasi yeni oldugu icin degeri artmasi lazim, bizde degeri dusuyor" diye salak salak argumanlar dolaşıyor ortalikta. (yukarıdaki cevaplari okumadim, bunun gibi cumleler varsa onlara istinaden degil genel olarak konuşuyorum).
Senin dedigin ideal sartlarda gecerli arkadas, teoride mantikli ama piyasa gerçeği var. Herkesin birbirine bir seyler itelemeye calistigi bir 2.el piyasasi var ulkede. Aracin kazasini hasarini gizleyip cizik vardi boyattim diye itelemeye çalışanın haddi hesabı yok. Yarin bir gun yolda kalman isten bile degil sozum ona ciziklerden dolayi boyayilmis arabayla.
Kimsenin takintisi kaportadaki o boya ile degil, millet o kadar gerizekali degil. Tavan haric her tarafi boyali bir arac çiziklerden daha ciddi bir sorun yasamistir ornegin.
Kapi, tampon ve camurluk degistiyse degismistir, bunlar yolda giderken vidasi dusup yerinden cikmaz evet, ama olay o degil. Bunlar neden degisti, nasil bir kaza yasadi, o kazada baska ne hasarlar aldi, bu hasar sonucu mekanik kisimda neler değişti, nasil parcalarla degistirildi, onarilan mekanik aksam nasil onarildi gibi gibi. Turkiye sartlarinda bunlarin hepsi risk faktoru. Dolayısı boya takintisi hasar takintisi gibi seyler hakli takintilar. Piyasa sartlarinin sebep olduğu takintilar. Ovropodo boyolo orobonon foyoto ortoyor diyorlar da burasi Avrupa degil, buradaki piyasa Avrupa piyasasi degil, buradaki satici Avrupadaki satici degil, buradaki esnaf Avrupa esnafi degil, buradaki is ahlaki Avrupa'daki is ahlaki degil, buradaki boyali aracla Avrupa'daki boyali arac ayni degil.

Bakin, servise gittiginde motora bakan usta "kardes bunun isi bitmis, ben simdi buna boyle boyle yapacam ama gecici olarak isini gorur, sen bunu bir an once elden cikarmaya bak" diyebildigi bir ulkede yasiyoruz. Bu her yerde olan gayet de dogal karsilanan bir durum. Yani adam sana acik acik diyor ki bu iflah olmaz, hayvan gibi masraf cikartir, sen bunu birine itele onun elinde patlasın, ikimizin de tanimadigi birinin elinde patlasin bize bisey olmasin. Birilerine kusurlu mali iteleyip zarara ugratmak gayet yaygin ve dogal bu ulkede. Ve oluyor da. Insanlar riske girmek istemiyor. Adam 2-3 kaporta parçası degismis baska sikintisi yok denen aracin icinden ne cikacagini bilmiyor, kaporta nasil bir kaza sonucu olusmus, olay kaporta hasarindab ote bir sey mi, bastan savma yapilip ucuza maledilip bir an once elden cikarmak üzere gecici cozumler uretilmis sikintli mekanigi mi var, bunlari bilmiyor. Goturup baktiracagi eksoterizin her turlu kusuru görebileceğinin de garantisi yok, dolayılisyla hasarli arac isine yanasip riske girip kafasini agritmak istemiyor. "Yaa gotur baktir temizse al" mantigi kadar basit de degil olay. Arabadan anlayan adam bakmasi gereken yere kendi bakiyor ya da baktiriyor, anlamayan da goturdugu yerdeki ustanın agzina bakiyor. Oyle gotureyim aracin neyi var neyi yok kesin olarak ortaya ciksin diye net bir durum yok.
Ya biraz riske girmeye razı olacaksin ya da biraz dusuk model ya da alt sinif temiz bir arac alip kafan rahat takilacaksin. Risk almaya meyilli olmayan yapıdaki insan tercihini ona gore yapiyor. Iste 50bine sunu alabilecekken gidip de bunu almalarinin sebebi bu insanlarin.

He bana sorsan ben kaporta hasari almis arac alabilirim. Ama ben risk almayi seçiyorum. Viddi bir alisveris yaparken bir risk degerlendirmesi yaparım, uygun gorursem risk almayi seçerim. Ona gore hesabım kitabim vardir, alinabilecek bir risktir falan.

Aslinda bu hasarli mevzusunda asil msvzu agir hasarli/pert. Milletin asil uzak durduğu da bunlar zaten. Ki bunda da haklilar. Adamin teki cikiyor "yaav benim kaynim agir hasar kayitli araba aldi 2 yildie biniyor canavar gibi, ne demek agir hasarlı alınmaz" gibi bir argumanla geliyor. Bu adama sormak lazım kaynin belki sansli, peki toplamda kac agir hasarli arac alicisiyla konustun, bunlari oranladiginda kaci magdur kaci memnun?
Agir hasarli dediğin zaten sigorta firmasının bunu onarmak astari yuzunden pahalıya gelir diyip arac sahibine aracin bedelini odeyip arabayi da kazali olarak efsanafa sattigi araclar. Bu araçları alan adamlar da kar etme peşinde. Yani birileri minimum masraf yaparak maksimum fiyata satmaya çalışıyor bu arabaları, bunlar bu sekilde piyasaya giriyor.

Bir kez daha tekrar etmekte fayda var, burasi Türkiye. Mantik kurarken ona gore kurmak lazim.
  • stavro  (30.08.19 13:52:59) 
Verdigin ornege baktim simdi. Ben arabadan pek anlayan biri degilim, ama mantik kurarak konusuyorum.

50bine ibiza yerine bunu almanin soyle bir sakincasi var:

1-bu araba 300bini gecmis bir sefer. Her turlu ihtimale hazırlıkli olacan.
2-bu km lerde otomatik sanziman riski katlıyor. O sanzimanda bir sorun ciksa ocagina incir agaci diker.
3- arac audi a4. Bu araci servise her soktugunda opecekler. Bir kazasi ya da arizasi olup parcs değişimi falan oldugunda islak islak okkali opecekler.
4- yuksek km, sorun cikarmaya meyilli dsg sanziman, cok tutulmayan model. Tum bunlari hesaba kattiginda istediginde elden cikarmasi da epey sancili olacak.
Su anda aklima gelenler bunlar.
  • stavro  (30.08.19 14:03:46) 
şu an gidiyorsa tamam değil. yarın da gitmesi gerekiyor, satana kadar gitmesi gerekiyor. daha yeni ve hasar kayıtsız araç alırsanız karşılaşacağınız sürprizlerin sayısını en aza indirirsiniz.
memleketimizde araç ne kadar çok kilometre yaptıysa o kadar kötü bakılmış demektir maalesef. kötü bakılan/bakılmayan araç da önünde sonunda bir yerden patlar.

hasar kaydı mevzuunda kısmen haklı kısmen haksızsınız, eğer aracın güvenliğine zarar vermeyecek şekilde onarımı düzgün yapıldıysa çopunlukla kullanıcıya sıkıntı çıkartmaz, ama ülkede işini hakkıyla yapan vatandaş zor bulunduğu için bu da düşük bir ihtimal oluyor.
linkteki araç dizel otomatik için yüksek bir kilometrede, hele dsg gibi sorun çıkartmaya teşne bir şanzıman daha da korkutuyor. audi olduğu için bakımları da parçası da o fiyata abailbeceğiniz diğer herhangi bir araçtan daha pahalı olacak, anlayan usta/servis veya bulmak da zor olacak.
(bu arada aklınızda bulunsun, parçası değişince her zaman orijinali ile değişmiş demek olmuyor, muadil kullanımı çok fazla, ve kalite çoğu zaman orijinalin yanından bile geçmiyor. benim için hasarın tek sorunu aracın güvenliğinin riske edilmiş olabileceği, tek endişem bu olurdu. araç yapısal olarak hala sağlamsa benim için sorun değil.
  • gkhncnzdgn  (30.08.19 16:36:33) 
Cevaplar icin tesekkur ediyorum.

Tum cevaplarin ozunde Ulan bu satiyorsa bi ibneligi vardir. mantigi yatiyor galiba. Ama ben iyi tarafindan bakmak istiyorum. Memlekette iphone xs max almak icin iphone x'ini satan adamlar da vardir yahu.

Kaza sonrasi degisen parcalar veya yapilan islemler bir sekilde belli olmuyor mu? Demek ki bakimlari yetkili serviste falan yapilan araclara yonelmek lazim.
  • nickini vermek istemeyen uye  (31.08.19 04:08:39) 
tam olarak sorunuzun karşılığı değil, ancak araç kritik yerlerden hasar aldıktan sonra onarılsa da orijinali gibi olmayacak. şu kanalın videolarını beğeniyorum, tavsiye ederim:
www.youtube.com

  • gkhncnzdgn  (19.09.19 18:04:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.