[]

Emine Karabulut Cinayeti - ilkyardım

Kendimi “ya ben de orada olsaydım” demekten alıkoyamıyorum. Muhtemelen diğer herkes gibi seyirci kalmaktan fazlasını yapamayacaktım. İlkyardım bilgisine sahip olmanın gerekliliği bir kere daha tokat gibi yüzüme çarptı. İlk işim bunu öğrenmek olacak. Nerede ne olacağı bu ülkede hiç belli olmaz.

Peki ya böyle bir olayda yapılması gereken neydi? Kadının boğazı kesiliyor.. Bu olayda ilkyardım bilen birisi kadını kurtarabilir miydi? Nasıl bir müdahalede bulunulmalıydı?


 
2 ehliyetim var 2 farklı ülkeden, dolayısıyla iki sefer ilk yardım eğitimi aldım ama ne kadarı aklında diye sorsan çok azı. Küçükken de ders olarak görüyorduk galiba. Neyse, videoyu izlemedim ama benim bildiğim kadarıyla kanamalı yaralanmalarda yapılması gereken kanayan yere baskı uygulanıp kanamanın geciktirilmesi, en aza indirgenmeye çalışılması. Vücüt ve beyin belli bir kan kaybından sonra kurtarılması zor duruma düşüyor. Boğazda bir kesik derinse ve şu atar/toplardamardan olan şah damara gelirse iş zor. Beyin bir süre kan ve dolayısıyla yeterli oksijen alamayınca beyin ölümü gerçekleşiyor. Yani o andaki duruma göre belki kurtulabilirdi ama felç gibi durumlar olabilirdi. Kesilen yere olan baskı da bir yere kadar, bir an evvel kanın durdurulup kan akışının normale dönmesi lazım.

Ben böyle biliyorum, yanlışım varsa düzeltilir.
  • senolll  (24.08.19 00:54:28) 
(bkz: emine bulut)
(bkz: münevver karabulut)

maalesef ki kaderleri aynı olmuştur.

not: duyuru başlığında emine karabulut yazılmış.
  • eeb  (24.08.19 01:02:55) 
Derhal yatay pozisyona gecirilip kanayan bolgeye tampon uygulanmasi gerekiyor.


  • msb  (24.08.19 01:09:01) 
ilkyardım sertifikasına sahibim. büyük konuşmayayım ama o an müdahalede bulunmayı isterdim. ancak maktulün öldükten sonraki fotoğraflarına bakınca kesiğin çok derin ve uzun olduğunu gördüm.

bu kanamayı tek tamponla durdurmak zor. üzerine birkaç tampon daha uygulamak gerekli gibi duruyor. atardamar yaralanmalarında kan akışı birkaç tampon ile durmuyorsa turnike yöntemi uygulanır ama boğaza turnike uygulamak demek kişiyi nefessiz bırakmak yani boğmak demek olur. kaldı ki tampona baskı uygularken de kişiyi nefessiz bırakma riski var.

ilkyardımın zor olduğu bir vaka. yine de elden gelen yapılır tabii ki.
  • eeb  (24.08.19 01:21:30 ~ 01:22:23) 
ilkyardımın denenmemiş bile olması çok acı. teknik bilgi kadar o ortamda soğukkanlı kalmak diğer insanları yönetebilmek gerekli. bir de saldırganın geri gelme ihtimali var.
her durum buradaki gibi de olmuyor. ilkyardımın yapıldığı kişinin saldırma, ıırma ihtimali bile mevcut. üstüne yasal olarak sözlü izin almadan yapılan ilkyardımda kişinin yaşayacağı aksi durumdan dolayı dava açması suçlu bulunmak bile mümkün. muhtemelen orada bizler gibi sıradan ilkyardım eğitimi almış insan bir şey değiştiremezdi.

  • orpheus  (24.08.19 03:08:19) 
boyun tehlikeli bir bölge, beni ilk aklıma gelen ilk okuldan gördüğümüz soğukda damarların büzüşmeleri, dolayısı ile soğuk (buz) ile boyun bölgesine press yaparak kanamayı azaltmak, ikincisi de kişiyi sakinleştirmeye çalışıp nefes alışını kontrol altında tutmaya çalışmak, az nefes = az kalp atışı = daha az kan kaybı. tabii bu çok zor o sırada bir çok hormon salgılanmış durumda falan.

Böyle bir durumda çoğu kişi (doktor hemşire gibi tecrübeli değilse,) bildiklerini dahi unutur. panik, korku vs. bir sürü duygu ile mücadele etmek zorundadır.

yatay pozisyondan ise emin değilim, dişçi koltuğu gibi bir pozisyon daha doğru olacaktır sanki, kanın yukarı doğru haraketini engellemeye yönelik.

Not: videoyu izlemedim, olay sonrası uzaktan çekilen bir video izledim gördüğüm kadarı ile ambulans gayet hızlı gelmiş.
  • selam  (24.08.19 11:06:15 ~ 11:08:45) 
amaç ambulans gelene kadar kan kaybını minimumda tutmak olmalı. tabi bu esnada ekstra bir zarar vermemek gerekiyor. yatay pozisyon+ tampon. ayaklar havaya kaldırılmalı. oralarda bulunan bez parçası, kıyafet vs ile tampona destek yapılabilir. bence böyle


  • yuvarlanantencereninkapagi  (25.08.19 02:12:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.