[]

24 saatten fazla yaşam

şurada (dünyanın 24 saatte dönmesi saçmalığı) goygoyu yapılmış ama benim anlamak istediğim şey şu,

insanoğlu sonuçta 24 saate gece-gündüze göre gününü sürdürüyor, güneş batınca uyuyor güneş doğunca uyanıyor vs.

eğer bu süre 24 saat gündüz 24 saat gece şeklinde olsaydı ona göre evrilir miydik canlılar olarak yani şu anki uyuma ve uyanık olma hallerimiz doğanın bir sonucu mu?

 
Evet evrilirdik. Doğaya adapte olamayanlar elendi geriye biz kaldık.


  • diffarentiationation  (19.08.19 03:14:34) 
Evet.
Yukarıdaki cevap çok doğru. Hızlıca okunup. Gecilmemesi gerek.

  • kisa  (19.08.19 05:45:05) 
Biyolojik saat ve onu yöneten bir molekül var en basit tek hücrelide bile. Adını unuttum lakin o molekül ilk cevapta dediği gibi şartlara bağlı adapte olmamızın bir sonucu.


  • kaledekiyalnizlik  (19.08.19 09:00:50) 
Ona evrilirdik derken evrim haydi evriliyoruz şeklinde işlemiyor; ama o yaşama uygun olanlar genlerini aktarırdı. Adapte olan hayatta kalır.


  • marsargo  (19.08.19 10:03:28) 
Kuzeyde yaşayan insanlar (izlanda, grönland falan) yazları 2-3 saat, kışları ise 19-20 saat uyuyacak şekilde evrildi mi, ona da bakmak lazım.

evet, evrimin temelinde adaptasyon var. uyum sağlayamayanın nesli tükenir (doğal seleksiyon). ancak tek parametreli değerlendirmek doğru olmaz.

geceleri uyuyup, gündüzleri uyanık kalmak evrimle doığrudan bağdaştırılmamalı bence. vücudun bu saatlere adapte olması evrimsel bir şey değil. adaptasyon dediğimiz şey nesiller süren, yüz binlerce yılı bulan değişimler. ama uyku düzeni dediğimiz şey haftalık değişimlerle de olabiliyor. bir hafta gündüz, bir hafta gece vardiyasında çalışan insanlar haftalık evrim geçirmiyor sonuçta ve bu saatlere adapte olabiliyorlar.

24 saate gece, 24 saat gündüz senaryosunun gerçek olduğunu varsayarsak; evet bir şekilde adapte olurduk, ama bu adaptasyon evrimleşme başlığı altına mı girerdi ondan emin değilim.

soru şöyle olsaydı durum daha farklı olurdu: Havadaki %21'lik oksijen oranı %35 olsaydı nasıl olurdu?

burada kesin olarak insanların solunum sistemlerinin farklı şekilde evrimleşeceğini söyleyebilirdik. ama uyku düzeni için fiziksel bir adaptasyon olur mu? bilemiyorum.

not: %35 oksijen olsaydı belki de bizim neslimiz tükenecek, solunum sistemi bu oranda oksijenle daha düzgün çalışan bir tür neslini sürdürecekti. bunu da bilemeyiz tabii ki.
  • himmet dayi  (19.08.19 11:53:23 ~ 11:56:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.