[]

emlak sektörü

2 senedir satılık olan daireler binalar görüyorum. adamlar yapmış 20-30 daireli bina, yarısından çoğunu satamamışlar bina baştan aşağı satılık afişlerle dolu. böyle binalardan çok var istanbulda.
bu müteahhitler 2 senedir daire satamadan nasıl duruyor? artık zararına üç beş demeden satması gerekmiyormu? bunlar kara para mı akladı? o kadar para harcamış inşaata satmadan nasıl 2 sene dayanıyor, inşaat da 1 sene sürse, etti 3 sene. bunun finansmanını nasıl yapıyorlar?
paraları çok fazla koymuyor deseniz bile 3 sene çok uzun bir süre bu kadar uzun süre elde tutmak saçma


 
Şu an aklına gelen inşaat firmalarının büyük bir kısmı iflas etmiş durumda ayakta kalan bir iki tane firma var, eldeki malları da Araplara vs satmaya çalışıyorlar ki aslında o anlamda alıcı da buluyorlar. Bir de o binaların büyük bir kısmı dolar 3,5-4 lirayken alınan malzemelerle yapılan binalar, günlük kurdan satış yaptıklarında, özellikle yabancı müşterilere, çok da zarar etmiyorlar ama yeni bina vs de yapamıyorlar tabii.


  • angelus  (18.08.19 23:18:47) 
Küçük mahalle arası müteahhitler zaten battı. İntihar edenler oldu. Bahsettiğiniz büyük müteahhitlere koymaz. Malını denize döken pazarcı gibi düşün. Dinamitler ama sana ucuza vermez. Yarın birgün piyasa normal seyrine kavuşacak. O güne kadar beklemedeler.


  • allah yazdiysa bozsun  (18.08.19 23:20:10) 
@angelus günlük kur ile alakası yok. 2 sene önceki fiyatlar ile tl bazında aynı fiyatlar. dolar bazında artış olmadı ki. araplar da salak değil herhalde piyasayı biliyorlar. 2 sene önceki dolar fiyatı ile almaz hiç bir yabancı.

bu iflas eden firmalar ne yaptı satamadıkları daireleri? bankalar aldı mı ellerinden? çok fazla yok banka sitelerinde satılık daire
  • dafuq  (18.08.19 23:23:05) 
Bankalar anlaşma yoluna gidiyor. Kredileri geri çağırsalar sektörün yüzde 90'ı batardı. Benim duyduğum bir örneğinde banka adama mühlet tanıyor. Satsın da paramızı alalım diye. Sanılanın aksine bankalar mala el koyma meraklısı değildir.


  • the coon  (18.08.19 23:39:57) 
Satamadıkları daireleri bankalar alıyor genelde, iskanı varsa normal değerinden biraz düşüğe alıyorlar. İskan yoksa yarı yarıya düşüyo hemen hemen.


  • izmitcan  (18.08.19 23:48:22) 
bu işi yıllardır yapan müteahhit zararına satış yapmaz ekmek istemiyor su istemiyor kalsın orada. zamanı gelince satılır. bu adamlar senin benim gibi 1 2 ay maaş alamayınca zora girecek adamlar değil. küçük girişimciler battı ya da parasını güç bela kurtarmak için maliyetine sattı evleri.

bi ara deprem zamanı İstanbulun bazı bölgelerinde evler neredeyse yarı yarıya düştü. ama şimdi aynı evleri dünya paraya satıyorlar ve insanlar da aldı. yani bugün satamaz belki ama zamanı gelince satar. piyasalar yavaş yavaş açılıyor gibi zaten.
  • ergenpezeveng  (19.08.19 02:11:20) 
O satılıkların bir çoğunu almak isteseniz de alamazsınız artık, çoğunda birden fazla ipotek var.

Müteahhitlerin borçları sadece bankaya değil ki!

Tek tek binalar üreten mahalli müteahhitler dediğimiz insanların sermayesi asla o binaları yapacak kadar değil, hafriyatı alacak ve demire betona ödeyecek kadar parası olsa yeter.

Çoğu zaman beton alacak para bile olmaz başlarken, hatta demir alacak parası olmayan ama müteahhitlik yapan binlerce insan vardı bildiğim.

Çünkü piyasa "temeli atalım bina yükselmeye başlasın, illa ki kabadan bir kaç tane satar kapora alırız" mantığı ile yürüyordu.

Demire çek, betona çek, sıvacıya, mobilyacıya, çelik kapıcıya, seramiğe vs say say bitmez. Hepsine çekler ileri tarihli kesilir ve verilir, nasılsa bina bitmeye yakın hepsi satılacak!

Satılmayınca patladı bütün çekler, bankaya gelene kadar kaç kişi icra sırasına girmiştir saysan bitmez.

Allah hepsine yardım etsin.
  • John Bloor  (19.08.19 14:57:53) 
@john bloor aynen ben de bütün bunları bildiğim için soruyorum, müteahhitlerin çalışma şeklini biliyorum ve borçlarını ev satarak ödemeleri gerekmezmi onu anlamıyorum.


  • dafuq  (19.08.19 17:58:22) 
İşte öyle salakca bir sistem var ki adam ürettiği daireleri satıp borçlarını da ödeyemiyor maalesef.

Borçlarının karşılığı akdar daire üreten ama satamadığı için patlayan, patladığı için ipotekler konulan, daireler satılmaya başlandığında da ipotek olduğu için daireyi satamayan yığınla adam var.
  • John Bloor  (20.08.19 12:47:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.