[]

bir miras davası sorusu

selam fellas,

annemi 1 ay önce kaybettim. çekirdek bir aileyiz. anne-baba-çocuk şeklinde.

babam henüz annemin vefatının üzerinden 20 gün geçmişken evlenme planları yapmaya başladı ve "ben evlenirsem nerede oturacağım" demeye başladı. ben de dolayısıyla kendisinin sağ olduğu sürece evde yaşayabileceğini ama evleneceği kadın ile evimizde yaşamasını kabul etmedim. bunun yanında evleneceği kadından noter onaylı "mirastan hak talep etmiyorum" diye belge talep edeceğimi söyledim. sonrasında babam da neyimiz var neyimiz yok paylaşalım herkes kendi yoluna dedi.

şimdi;

bizim olan şeylerden sadece ev annemin üzerine. diğer her şey babamın üzerine. büyükbaş hayvan, traktör, binek lüks araç ve tarlalar. bunların hepsini hepimiz çalışarak elde ettik elbette ama hepsi babamın üzerine. benim bunlardan %50 hak talep etmem mümkün mü? yoksa hiç hakkım yok mu?

teşekkürler.

 
baba yaşarken babanın üzerine olan taşınır ya da taşınamazlardan nasıl hak talep edeceksiniz?


  • vladimirdökümov  (17.08.19 16:58:26) 
@vladimirdökümov

haklısın. zaten ondan soruyorum. zira sahip olduğumuz her şeyi birlikte çalışarak elde ettik. annem-babam-ben. ama işte böyle bi dönüşü ne rahmetli annem ne ben tahmin edemezdik asla hiç aramızda senin üzerine olsun benim üzerime olsun gibi bi şey geçmedi. o yüzden de ev haricinde hepsi babamın üzerinde kaldı. dediğim gibi 30 küsür senelik evlilikte bunun hiç lafı geçmedi ama hepimiz emek vererek elde ettik bu varlığı.

şimdi de başka bi kadının gelip bu varlığa konması açıkçası biraz zoruma gidiyor. yani kanunen benim bu mallardan hiçbir şey talep etme hakkım yok mu?
  • rahat ya  (17.08.19 17:03:55) 
hukukcu değilim ve konuyada süper hakim değilim ama o malların sahipliği babaya ait olduğu için sanırım bir hak iddaa etmek pek mümkün olmayacak. neticede "birlikte çalışarak elde ettik" kısmı bir şey çözmeyecektir diye düşünüyorum :/


  • vladimirdökümov  (17.08.19 17:25:16) 
Babanız sağ iken herhangi bir talebiniz olamaz, dilediği şekilde harcar satar. Evlendiği kişi ile boşanırsa evlilikten sonra edinilen mallar için sadece hak talep edebilir şayet vefat ederse mirasçı olur evlendiği kadın. Dolayısıyla babanız evli olarak vefat ederse kendi üzerindeki taşınamaz ve taşınır mallar siz ve evlendiği kadın arasında taksimat yapılır. Noter vs yollardan miras hakkından mahrum bırakmaz. Ancak reddi miras olabilir oda kadın isterse ki sonuçta evlilik ciddi bir olay. Babanizla alım satım yapmaktan başka yol yok, tabi babanız isterse.


  • Fritz-X  (17.08.19 17:30:44) 
Ah ah bilen bilmeyen yorum yapıyor... ölen eşin mirasçıları mal rejiminin tasfiyesini talep edebilir. Miras bölüşümü de kalan mallar üzerinden olur.


  • mabesa  (17.08.19 18:11:21) 
Evleneceği kadınla evlilik sözleşmesi yapsa olmuyor mu?
Ya da istediğin mallar neyse babanla anlaşıp üzerine alsan?

  • marsargo  (17.08.19 19:27:48) 
Baban ne adi bi adammis yahu, ozur dilerim ama cidden asagilik bir davranis. Pis herif.


  • beriberi  (17.08.19 23:01:30) 
@marsargo

ben zaten öyle söylüyorum. evleneceği kadınla sözleşme yapsın diye ama ona da razı gelmiyor. şöyle ki;

illa evleneceğin kadınla beraber yaşamak istiyorsan mevcut mallardan bi kısmını satıp daire alabilirsin ama bu daireden kadın hak talep etmeyecek diye şart koştum. ne ben senin evine gelirim dedim ne o kadın bizim evimize girsin. bunu da kabul ettiremedim.

sonuç olarak yarı yarıya böleceğiz malları bi yamuk yapmazsa. ondan sonra herkes kendi yoluna.
  • rahat ya  (17.08.19 23:02:30) 
@beriberi

kesinlikle katılıyorum. yani ben evlenmesine asla karşı değilim istediği şahısla evlensin. buna da karşı olmadım hiç ki bunu annemin vefatının 20.gününde söylemesine rağmen anlayışla karşıladım.

fakat tek şartım maddi manevi bizim olan şeylere başkasını ortak etme dedim ve sağ olduğu sürece de onun bakımını erkek halimle bizzat üstleneceğimi söyledim. bakım derken yemek, ütü, çamaşır, bulaşık vs. bunları da kabul ettim. sadece bizim olan şeylere başkasını ortak etme mal mülk de istemiyorum bizim olsun dedim.

ama yok arkadaş. seni yakamdan düşüreceğim, yakamdan düşeceksin diye bağırdı adam bana annem vefat edeli 20 gün olmuşken daha. şaka gibi yemin ederim.
  • rahat ya  (17.08.19 23:05:25) 
@mabesa

hocam bütün hepsi edinilmiş mal. yani babam ile annem evlendiğinde 1 çay kaşıkları dahi yokmuş. babam memur annemse işçiydi. annem babamdan 2 sene önce 99'da emekli oldu babamsa 2001'de. keza sonrasında annem evde iş temizledi, düğme bastı, ben işlettiğimiz kahvede çalıştım vs vs. yani herkes emeğini ve sabrını koydu ortaya. yeri geldi yemekte bi çorba içtik ve aramızda hiçbir zaman o mal senin bu mal benim lafı dahi geçmedi. babam ev ekonomisini yönettiği için her şey onun üstündeydi. o yüzden de annem vefat edene dek kimse mal için ağzını açmadı. annem vefat ettikten sonraki 20.gün bu olay patladı işte. bana da tabir-i caizse kapıyı gösterdi "hakkını veririm herkes yoluna" şeklinde. tabi onun haktan kastı ne kadar ya da %50 mi %25 mi 1/3 mü bilmiyorum. henüz netleştirmedik.
  • rahat ya  (17.08.19 23:09:05) 
benzer durumda babasının mallarına şerh koyduran biliyorum. bence bir avukatla görüş. mal kaçırmadır bu. kahvede çalıştığını, annenin de katkıda bulunduğunu ispat etmen gerekebilir delil toplamalısın. dava açman gerekebilir.

işin kötü tarafı bu olayı yaşayan çok insan var. dul adamlarla evlenmek için üzerine ev yapılmasını şart koşan kadınlar var, adamlar da balıklama atlıyor. biraz da ayıptır demesi yeni bir 250 gram uğruna evlatlarını satıveriyor. büyük konuşmıyım da böyle olacaksa babam anamdan önce gitsin isterim.
  • windows95  (18.08.19 00:24:31 ~ 00:24:51) 
@rahat ya, katılma alacağının hesaplanmasında bir çok kriter var, bu eşler için tabi. Ayrıca mallarda kendi alacağınız varsa onun için de belki ayrı dava düşünülebilir. Ama en güzeli babanın bunları idrak edip onun üzerindeki mallarda da hak iddia edebileceğinizi anlayıp ona göre kendisinin baştan bölüştürmesi. Bunun ötesinde şunu da hesaplayın davaya gidecek olursanız; şu anki evdeki hisse oranınız düşecek çünkü 3/4'ü size kalmış durumda, ev 2002 öncesi değilse o da paylaşıma girer. Aslında baya karışık bu şekilde kısaca anlatamam ama baba hak iddia edebileceğinizi bilsin, gönlümden bu kadar koptu bu kadar veriyorum pozisyonunda olmasın. Umarım davasız çözersiniz.


  • mabesa  (18.08.19 12:01:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.