[]

dunyadaki bilim'e yuzde yuz guvenmemiz ne kadar dogru?

evrende bir toz zerresi kadarken tum problemlerimizi bu dunyaya ozgu buluslarimizla, tip, psikoloji, felsefe vs..aciklamak ne kadar dogru?

sanki tum evrene hakim olsak su an dogru bildiklerimizin buyuk kisminin yanlis yada farkli olacagini gorecekmisiz gibime geliyor.

metafizik etkilerinden bahsediyorum. mesela adamin biri burclari bulmus. bunun gibi daha yuzlerce metafizik sey olamaz mi?

ne dersiniz?

 
bilimin en güzel yanı bu işte, yeni buluşlar ile kendisini doğrulayabilmesi.


  • emfuzi  (16.08.19 10:20:46) 
bilim şu an ki hali bulunan şeylerin şu ana kadar bulunan kanıtları fakat bu kanıtların bazıları zamanla değişti. bazıları sabit. bu kanıtların bazıları yine değişecek bazılarının sabit kalma ihtimali var.
Bilime güvenilmesi nedeni yerinde saymaması yeni şeyleri içinde eritip, ya yeni bir şey bulma ya da olanı geliştirme. Tabi şu da var bilim yapıyorum diyip bilerek yanlış bilgi verenler. bu kısmı ayırt etmeyi bilmek gerek.

  • hitsumo  (16.08.19 10:23:52) 
bir alan dahilindeki bilgileri 3'e ayrıabiliriz
known kwown
known unknown
unknown unknown

sizin sorunuz unknown unknown kısmının ne kadar geniş olabileceği ve bugünle çelişip çelişmeyeceği yönünde anladığım kadarıyla

elbette çelişebilir, bundan 7000 sene önce akıl hastalarının kafa tasları delinip kafalarının içindeki kötü ruhları dışarı atmaya çalışıyoruduk images.everydayhealth.com

belki binlerce sene sonra mevcut modern tıp tedavileri başkaları için korkunç gelecek

bilim birikerek, deneyerek ve ispatlarla ilerleyen bir disiplin: insanlık olarak, sistematik bir şekilde bu noktaya kadar öğrendik ve ilerliyoruz

bilimin çözdüğünü sandığı ama yine bilim tarafından yıkılan konular/alanlar da var; yanlış ve/veya farklı olanları bu şekilde hizaya getiriyoruz

son olarak burçların bilimsel bir dayanağı yok, zırva
  • superb  (16.08.19 10:30:11) 
Mevcut şartlar altında günümüz bilimine güvenmek zorundayız. ama bilim öyle sonsuz bir değişime ve yeniliğe açık ki bu sebeple hiçbir şey için kesin , kanun, yasa diyemiyoruz.

örneğin 17. yüzyıldan önce hakim olan aristo fizği 17. yüzyıla kadar kepler, galilei, kopernik tarafından bir çok değişime düzeltmeye uğramış.

17. yy da sahneye newton çıkmış asıl doğrular bunlar diyerek, hatta bunun yasa kanun olmuş.

ama bunun üzerinden daha 150 yıl bile geçmeden bu sefer sahneye einstain çıkıyor ve newton fiziği hız attıkça geçerliliğini kaybediyor diyor. Zaman mutlak değildir diyor.

sonrasında kuantum fiziği doğuyor ve bu seferde einstain in bazı tezleri çürüyor.

bunların hepsi hepi topu 2500-3000 yılda olanlar. evren zamanına göre bu rakam komik bir rakam aslında
  • janavarorion  (16.08.19 10:30:58) 
Metafizik diyince ben ufaktan siritmaya basliyorum acikasi.

Ben baska konudan bahsedecegim. Bilime zaten %100 guvenemezsin, bilim carpitilabiliyor. Bugun geldigimiz noktada political correctnes ugruna bilim kirletiliyor, carpitiliyor, gercekler perdeleniyor. Bilim bagimsiz degil, ozerk degil dunyanin hicbir yerinde. Dolayisiyla hicbir zaman %100 guvenilir degil. Hicbir zaman da olmadi.
Elde olanla yetinecegiz, yapacak bir sey yok.
  • stavro  (16.08.19 11:32:04) 
bilimin olayı zaten güvenmemek. güvenmeyeceksin ki yeni şeyler bulabilesin. yaptığımız sadece öyle kabul etmek.


  • mehmed resad  (16.08.19 12:12:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.