[]

Galeriden alınan aracın arızalı çıkması

Arkadaşlar merhaba. Kardeşim İstanbul'daki bir oto galeriden otomatik vitesli bir araç aldı. Aracı aldıktan bir gün sonra araç ekranın şanzıman arızası yazısını görüp tamirciye götürdü. Tamirci şanzımanın korumasını kaldırdıktan sonra şanzıman kutusunda bir çatlak olduğunu ve bu çatlağın silikonla kapatıldığını belirledi. Silikonun ısınmasıyla birlikte gevşemesiyle de yağ kaçağı oluyordu. Galeri sahibi sahibinden.com'da verdiği ilanda böyle bir arızadan bahsetmemişti, sözlü olarak da bahsetmedi. Kardeşim aslında aracı aldığı gün satış işleminden önce aracı bir ekspertize de götürdü. Ekspertiz şanzımanda yağ kaçağı var diye raporda belirtmiş fakat derinlemesine bir inceleme yapmamış. Kardeşim de ilk kez araç alan ve araç alım satımında tecrübesiz biri olduğu için şanzımanı daha kapsamlı bir şekilde inceletmeyi düşünememiş.

Galeri sahibi ile irtibat kurulduğunda kendisinin aracı takasta aldığını, bu durumu bilmediğini ve aracı satın alan kişiyle görüşülmesi gerektiğini belirtmiştir.

Satın alma işleminin üzerinden yaklaşık bir ay geçti. Kardeşimin yasal olarak galeri sahibinen talep edebileceği bir hak var mı? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

 
detaylara çok hakim değilim ama geçtiğimiz yıl galeriden alınan 2. el araçlar için garanti sağlayan bir yönetmelik çıkarmıştı. örnek yargı kararlar falan vardır mutlaka göz atın.

www.memurlar.net
  • hadsafhada  (15.08.19 13:31:15 ~ 13:32:43) 
@hadsafhada
8 yaş üstü araçlar garanti kapsamı dışındaymış, kardeşimin aldığı araç 2005 model.

  • tiny toon  (15.08.19 13:37:15) 
size soylemediyse kusurli satis oluyor. insallah noterde degeri kadar gosterilmistir.
bbiraz suruyor davalar.
buradan diger arkadaslara soyleyelim. aractaki ksuurlar satin alirken, noterde isletin ki yazilan harici sikinti cikarsa davayi kazaniyorsunuz. ve satisi yaparken degerinden az gostermeyin noterde daha az para vergi olarak gitmesin diye. resmiyete gore para geri odeniyor cunku. kac para gosterirseniz o kadar geri alirsiniz.
takas makas sizi baglamaz siz galeriden aldiniz kurnazlik yapip isin icinden siyriliyor.
davalar uzun suruyor ama alirsiniz bence. ama adam size sikintisi var demediyse

edit, bence galericinin size soylemedigini ispat ederseniz parayi alirsiniz. expertiz sizi baglar galericiyi degil ha expertiz yalan konussaydi expertiz de suclu olurdu ona da ayri dava acabilirdiniz. avukat degilim arkadsdlar daha iyi bilir telefonla ses kaydi haberi olmadan almak mahkemede delili bilmem. ama delil oluuorsa telefonda konusurken sen bana soylemedin dediginizde ben de bilmiyordum derse zaten kanittir. expertize sokup sokmamaniz ona uyup uymamaniz galeriyici baglamaz buna eminim. galerici kusurlu mal sa ta maz. bitti. galerici size su sikintilari var diyecek. bakin tekrar soyluyorum diyecek. ha expertize galerici goturmustur. raporu galerici vermistir. o zaman galerici hakli. ama expertize siz goturduyseniz. galeri ile alakasi yoksa siz haklisiniz. olay burada galericinin size elinde bir raporla arabanin sikintisi var dememis olmasi.
sijinti su mahkemede galerici bana demedi. bunj ispat etmeniz.
  • dionisis  (15.08.19 13:39:37 ~ 16:12:05) 
Maalesef.

Satıcı hiçbir şey söylemek zorunda değil. Ekspertiz de yağ kaçağı var demiş.

O anda müdahale edilmesi gerekirdi duruma. Galeri “aldığımda bana böyle bişey söylemediler” demiş ve çıkmış işin içinden.

Yağ kaçağı da ciddi bir mevzudur, ekspertiz en azından uyarmalıydı alıcıyı.
  • super kahraman olsaydim baba olurdum  (15.08.19 14:15:50) 
ekspertize sokup almışsınız aracı, yasal olarak bir şey elde edebileceğinizi sanmıyorum. pek mümkün değil ama galerici ile konuşubilirsiniz geri alması konusunda.


  • nuisance  (15.08.19 15:12:58) 
malesef hic bir sey yapamazsiniz, klasik galerici.
galerici arabayi 10bin azina geri alir en fazla

  • try again fail again fail better  (15.08.19 15:51:51) 
galeriden araba alınmaz kardeşim. geçmiş olsun, üstüne soğuk su içersiniz anca :(


  • '  (15.08.19 16:07:42) 
Halledebilirseniz galeri ile çözmeye çalışın.

Hele adamın dediği gibi "satan adamla görüşmek lazım" noktası imkansız.

Tamamen galericinin başından kovması.

Ekspertizde pek parça sökülmez. Yani koruyucu kaldırıp altına bakmaz yağ kaçağı dışarıdan gözle görülmüyorsa. O yüzden ekspertizden bir şey çıkartamazsınız.

Galericiyi ifşa etmek bir yöntem. İşi araba alıp satmak olan birinin yağ kaçağının kaynağını es geçip hiç bakmamış olmasına pek inanasım gelmiyor.
  • burfak  (15.08.19 16:33:13) 
Yapılabilecekler

1) Galericinin 3-5 aşağısına alırım teklifini değerlendirmek. (Senden alır başkasına çakar)
2) Sağlam bir avukatla aracı geri iade etmek.

Avukat yoluna gidersen kazanma ihtimalin yüksek ama bilirkişi cart curt derken bir bakmışsın 1 senedir uğraşıyorsun ve araç hala sende. Kullansan bir türlü, yatırsan bir türlü.

Edeceğin avukatlık masrafını da göz önünde bulundurursan, en iyi seçenek galerici çakalına sakalını atıp arabayı geri vermek.

Galeriden araba A-LIN-MAZ. Ekspertizde böyle ciddi bir sorun varsa hadi eyvallah der geçersin, araba mı yok. Bu çakalların en büyük kozu böyle iştahlı alıcı bulup her şeyi aceleye getirmek. Geçmiş olsun.
  • kimlanbu  (15.08.19 16:48:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.