Buraları hayata ev almak amacıyla çıkılmış bir serüven gözüyle bakmayan insanlar kiralıyor.
Ayda 25bin lira kirası olan bir yerin normal şartlarda piyasadaki satış fiyatı 6 milyon liradır. Alım gücü sonsuz olmayan, parasını döndürme/değerlendirme kaygısı olan hiçbir kimse de 6 milyon tlyi verip bir ev almayacaktır. Çünkü bizim milletimizdeki genel düşüncenin aksine ev almak, elle tutulur bir yatırım değil. Ev alıp oturmak hiç değil. Ev almanın yatırım kabul edilebileceği tek senaryo bir evin, bir sebepten ötürü normal değerinin altına bir fiyattan satılıyor olması olabilir.
Şöyle düşünelim
6 milyon tl paranız var. Bu evi alıp içine oturabilirsiniz, kiralayıp ayda 25 bin lira verebilirsiniz.
Aldığınız senaryoda 6 milyon tlniz kayboldu ve likit olmayan, gayrimenkul piyasasının gelecekte yapacağı hareketlere göre uzun vadede para kazandıracak bir yatırımınız oldu.
Kiraladığınız senaryoda 6 milyon tlniz hesabınızda duruyor. Aylık kira bedeliniz 25bin tl de, bu paranın %0,4'ü. 6 milyon tl'yi ayda sadece %1 kazandırabilecek bir şekilde değerlendirirseniz, getireceği para 60bin tl. İki buçuk aylık kiranız yani.
Şimdi bu durumda almak mı mantıklı, kiralamak mı?
0