[]

kitapları rutubetten koruma - kurtarma

taşınma ve yeni evde yer olmaması gibi bildik nedenlerle 2 koli kitabımı arkadaşıma ait dükkanın kullanılmayan bir odasında saklıyordum. 2 yıldır bu şekildeydiler, okuduklarımı koyup okumadıklarımı almaya gittiğimde şu manzarayla karşılaştım: kolilerden birinde kitaplar sağlam (minimal koku-nem) şekildeydi ama altta duran kolide kenarlarda duran kitaplar ıslanmış gibi yumuşamış ve neredeye çöp olmuştu. bir tanesinin içinden mikroskobik boyuttaki hareketli canlılardan biri de çıktı (kitap kurdu mu deniyor, güve midir, bilmiyorum).

birkaç gündür moralim diplerde. kitaplarımı elimde okurken bile ilk aldığım gibi kırışmadan durmasına özen gösteren biriyim. bundan sonrası için ne önerirsiniz? en az 2 yıl daha uygun bir saklama ortamım olmayacak gibi duruyor ve kitapları mümkün mertebe ilk aldığım gibi tutmak istiyorum.

bende şu plastik kutulardan 2 tane var: urun.n11.com

Ayrıca elektronik malzemelerimi saklamak için aldığım 200'e yakın desiccant paket var: i.ebayimg.com

Kitapları gazete kağıdına sarmanın zararlı olduğunu okudum bir yerde, asitli olduğu için. Asitsiz kağıt arasam bulabilir miyim, bilmiyorum. Streç filmle mi sarmalı, veya teksir kağıdı iş görür mü?

Kitapları bir şekilde tek tek sardıktan sonra plastik kasaya doldurup aralarına da desiccant koyacağım bol bol.

Plastik saklama kutuları hava almıyor ve böceğe vs de dayanıklı ama kitapların hava alması gerekli mi, rutubetten zarar görmüş kitaplar sağlam kitapları da bozar mı, onları nasıl "dezenfekte" etmeli, bilmiyorum.

Başka bir duyuruda, il halk kütüphanelerinde UV dezenfekte cihazları olduğundan bahsedilmiş, kullanan oldu mu?

Kitapseverler, deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim :) Şimdiden teşekkürler.

 
Böcekli kurtlu kitapları mutlaka ayırın, izole edin. O kurtlar hızla diğer kitaplara yayılır.

Anadolu Üniversitesi kütüphanesinde var o cihazlardan, ben bir çanta kitabımı götürüp kullanmıştım yıllar önce, il halk kütüphanelerindeki de kullanılıyorsa parça parça götürüp kullanabilirsiniz belki.

Bu konuda benim de sıkıntım var, o yüzden soruyu takip edeceğim. Bir de bir forumda ya da blogda bana kitapları dezenfekte etmekle ilgili uzun uzun bilgi veren biri vardı, onu bulursam ekleyeceğim.
  • kobuzchu kiz  (13.08.19 22:09:13) 
güncelleme: librarything.com ve diğer bazı yabancı sitelerden ve amerikan/ingiliz kütüphanelerinin bilgi sayfalarından başka sağlıklı bilgi bulamadım.

* büyük oranda deneme-yanılma şeklinde ilerleyeceğim. ama streç filmle sarma konusunda; kitaplarda mevcut nem veya böcek (veya yumurtası) varlığı yoksa, filmle sarılınca hava almadığı için zarar görmesini gerektirecek bir durum yok gibi geliyor. nem konusunda desiccant paketleri ve havalandırma, haşerat için de naftalin banyosu yöntemleri var bildiğim. UV banyosu için kitapları kütüphaneye güvenle götürebileceğim bir vasıtam olmadığı için naftalin deniyorum.

* rutubette kalıp böceklenen kitapları salonda masama dizip vantilatörün önüne yerleştirdim, birkaç gün havalandılar. sayfa kenarlarında görülen nokta nokta böcekler artık görülmüyor. bunu artı hanesine yazıyorum :D

* naftalin banyosu: kitapları plastik kutuya koyup yanlarına naftalin bırakıp kapağını kapadım, 1-2 gün öyle kaldılar.

* koku durumunda pek bir değişiklik yok, ama sanırım naftalin kokusu 1/3 - 2/3 oranında nem kokusuna karıştı. aktif kömür denemeyi düşünüyorum.

* bundan sonrasında da, kendimce temiz olduğuna kanaat getirdiğim kitapları paketleme kısmı başlayacak. aynı boydaki kitapları 8-10'lu kümeler yapacağım. Teker teker streçle 1 kat saracağım.

* Bu desteleri de dışından ambalaj kağıdıyla saracağım, böylece desteler birbirine yapışmadan depolanabilir.

not: şurada buzluğa koyarak kitap böceklerini öldürmeden bahsedilmiş, ayrıca yorumalarda defne yaprağı vs önerileri de var :D
www.wikihow.com
  • vizdilva  (18.08.19 19:09:11 ~ 21:38:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.