[]

Tanıdığınız çocukların içinde

Günün büyük bölümünü tablet ya da telefonla geçirmeyen çocuk var mı? Nasıl vakit geçiriyorlar? Ailelerinin eğitim seviyesi nasıl?

Teşekkürler.


 
5 yaşındaki yeğenim var, tableti neredeyse bi kaç günde bir, sadece youtube dan çizgi film izlemek için açıyor diyebilirim. Hiçbir zaman tablet tutkunu olmadı, telefonu hiç eline almıyor, ablam ve eşi öyle sert yasaklar filan da koymadı, sadece sürekli çocukla birlikte bişey yapacak biri oldu etrafında, örneğin babası varken parkta bahçede top oynuyorlar, annesi ile dışarı çıkıyorlar, cafe sinema vs., ben sürekli kutu oyunları, puzzle, oyuncak ya da etkinlik yapan kişiyim. farkında olmadan böyle bir düzen oluştu. çocuk sıkıldıkça diğerlerine geçiyor. gündüz zaten yuvada arkadaşlarıyla. anne baba üniversite mezunu. bir de evde tablet ya da tlf la sürekli vakit geçiren büyükler olmayınca çocuk da o kadar tablete düşkün olmuyor sanırım.


  • hypathia  (08.08.19 11:19:15) 
Var. Kuzenimin oğlu. Anne baba lisans mezunu. Anne okul öncesi öğretmeni, babanın kendi işi var ama aynı zamanda konservatuar öğrencisi.
Çocuk merak bile etmiyor telefonu ya. Çok ilginç.

  • irene  (08.08.19 11:20:02) 
Var. Günde birkaç saat YouTube’dan çizgi film vs izliyorlar. Televizyon izleme durumlarını bilmiyorum ama onlarda kaldığımda fark ettim açmayı bilmiyorlar.
Anneleri çalışmıyor genellikle birlikte oyun oynuyorlar.
Yaşları birbirine yakın iki küçük kız anneleri yanlarında değilken de beraber vakit geçiriyorlar bu yüzden biraz şanslılar.
Anne üniversite baba lise mezunu.
  • mutekebbir  (08.08.19 11:26:28) 
Müdürün çocuğu yeni aldıkları yavru köpeğini elinde telefon varken seviyor oynuyor çoğu zaman.


  • hasmetizm 2046  (08.08.19 11:38:07) 
ablamın kızı. 4 yaşına yaklaştı. evde tabletleri yok zaten. tv’leri de yok. kız doğduğundan beri, hatta o doğmadan önce de durum böyleydi. anne baba lisans mezunu, biri odtü biri ytü. ikisi de çok tv ve ekranla alakaları olmayan insanlardı, çocukta da bu alışkanlık oluşmadı doğal olarak.

evde bir laptop var, yeğenimin de günde 1-2 bölüm hani şu 5-10 dakikalık falan olan çizgifilmlerden izleme hakkı var. bunu biliyor ve izlemek istediğinde söylüyor, açıyor izliyor. bazen bir tane daha izlemek istiyor, izin veriyorlar. onu da izledikten sonra hemen kapatıyor :)

bazen ailecek oturup film geceleri yapıyorlar. miyazaki’nin totoro çizgifilmini repliklerini ezbere bilecek kadar çok izlemişler :D

telefon konusunda ise çok hassas. ortalıkta bir telefon gördüğü gibi hemen alıp bir yerlere kaldırıyor. telefonu ihtiyacımız dışında kullanırsak zararlı ışınları bize zarar verir demişler, çok endişeleniyor bir şey olacak diye. biz telefonu elimize alınca da bize kızıyor zararlı diye :) zaten annesi babası da telefona çok düşen insanlar değiller öyle sosyal medya vs. aktif kullanmıyorlar.

edit. günün büyük bölümünü yuvada geçiriyor. yuvaya başlamadan önce de annem onlarda kalıyordu ve sık sık dışarı parka çıkarıyordu yeğenimi. ya da onunla evde oynuyordu, beraber yemek yapıyorlardı, yeğenimin mahallede oturan arkadaşlarını çağırıyorlardı ya da onlara misafirliğe gidiyorlardı falan. annemin çocuklarla arasının çok iyi olması ve çok iyi anlaşması büyük etkili oldu bence.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (08.08.19 11:46:47 ~ 11:49:59) 
benim çocuğum. birimiz boğaziçi, birimiz itü. kendisinin ilgisi, merakı var ama biz vermiyoruz.


  • kenarortay  (08.08.19 11:48:05 ~ 11:48:25) 
Yeğenlerim var. Oyuncaklarla oynayıp, parkta falan gezerek vakit geçiriyorlar. Yani gerçi bir tanesi daha bebek, o daha çok uyuyup ağlamakla geçiriyor zamanını.
Ebeveynlerin ikisi de yüksek lisans.

  • cay koy geliyorum  (08.08.19 13:38:55) 
Kırsalda yaşayan arkadaşım var. Oğlu ormanda, dağda bitki, böcek peşinde, bölgedeki çocuk ve yetişkinlerle oynayarak, denk geldiği etkinliklere katılarak vakit geçiriyor. Resim yapıyor, ormanda yürüyüş, kedi köpekle, kendi oyuncaklarıyla oynuyor, mantar, kekik, ceviz vb. topluyor. Akşamları pc oyunu oynadığını biliyorum. Bazen elinde telefon da oluyo ama bağımlı değil neyse ki. Anası babası ayri. Babasını zaten bilmiyorum da anasının tahsil durumunu da hic sormadim.


  • beetlejuice  (08.08.19 15:23:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.