[]

Diksiyonum bozuk. Ne yapabilirim?

Merhaba arkadaşlar,

Bu başlıkta çok canımı sıkan bir sorunumdan bahsedeceğim ve eğer olur da bu yazıyı okumak için durumunuz olmazsa özet aşağıdadır.

Çocukluğumdan beri başıma musallat olan bir diksiyon bozukluğum var. Dilden kaynaklanan bir sorun bildiğiniz üzere. 5-6 yaşlarımda dilim dışarıdaydı. Ailem bu yüzden beni o zamanlar hastaneye çok götürdü. Doktorlar sorunun düzeleceğini, dilimin zamanla içeri gireceğini söyledi. Dedikleri gibi de dilim içeri girdi. Ama sorun tam olarak düzelmedi. O zamandan bu yana devam eden bir konuşma bozukluğum var, pelteklik gibi.

Bu sorun kimseye bahsetmesem de canımı çok ama çok sıkıyor. Biliyorum ayıp bir şey değil ama bahsetmek istemiyorum işte. O kadar çok canımı sıkıyor. Buradaki anonimlik olmasa burada da size bahsetmezdim. Tanımadığım insanlarla konuştuğumda bana " Sen engelli misin?" diye soruyorlar. İş görüşmelerinde falan da çok karşılaşıyorum bu soruyla. Hatta bu yüzden iş bulamadığımı falan düşünüyorum. Çünkü " Diksiyonu düzgün" şartının olmadığı bir iş ilanı yok. Engelli raporum olup olmadığını soruyorlar. Artık o kadar alıştım ki bu soruya " Konuşma sorunumdan bahsediyorsanız engelli değilim. Küçüklükten beri var bu sorun." diyorum. İnsanlar bu soruyu sorduklarında acaba " Beni zihinsel engelli falan sanıyorlar mıdır acaba?" diye düşünmeden edemiyorum.

Bazen kendimi kaybedip çok hızlı konuştuğumda falan iyice ortaya çıkıyor bu durum. Kimseyle konuşmak istemiyorum artık. Sanki ağzımın içinden konuşuyormuşum gibi konuşuyorum. Ses tonumdan da konuşmamdan da nefret ediyorum. Bazen kaydettiğim telefon görüşmelerimi dinlemem gerektiğinde kendi sesimi duyunca içimde öyle tiksinti oluşuyor ki karşımda benim gibi konuşan biri olsa yemin ederim tüm gücümle boğazına sarılmak isterim. Ben kendimden nefret edersem başkaları neden sevsin ki beni? Zaten insanların da beni ciddiye aldığını düşünmüyorum. Bazen lanetlendiğimi düşünüyorum.

Bu sorun iyice kafamı bozmaya başladı. Yani şu an elimde olsa ses tonumu, değiştirmek, konuşma sorunumu ortadan kaldırmak için ameliyat olurum o derece. Kulak, burun, boğaz doktoruna gittim. Biraz bozukluk var ama çok büyük bir şey değil dedi. Ama bana göre çok büyük bir sorun ve çözülmesi gerekiyor.

Çevrenizde bu tarz sorunu olup da çözebilen birileri oldu mu? Çözdülerse nasıl çözdüler? Bir de bu diksiyon dersleri, konuşma terapileri falan işe yarar mı? Bu konuda bilginiz ve önerileriniz varsa yazarsanız çok sevinirim. Teşekkür ederim.

Özet: Küçüklüğümden beri var olan ve beni kara kara düşündüren konuşma bozukluğumu ortadan kaldırmak için ne yapabilirim?

 
hocam öncelikle başkalarının ne düşündüğü sizin moralinizi bozmasın. sizi tanıyanlar zaten sizinle konuştukca bunun önemli bir konu olmadığını bilincinde olacaktır. iş hayatı da buna dahil.. size bir örnek vereyim. çalıştığım işyerinde telefona ben bakıyordum. sesim telefonda kız gibi çıkıyormuş. hatta kızı da geç trans birey gibi ses çıkıyormuş. samimi arkadaşlarım öyle söylüyordu. piçler. :) neyse bir gün işyerinde telefon çaldı baktım. konuştuk. 10 dk sonra tekrar araması için kapattık telefonu. neyse ben de yerimden kalktım gittim. adam o sırada ofisi arayıp 10 dk önce bir bayanla konustum diye ofisi birbirine katmış :)) ofise geldim baktım herkes bu muhabbeti konuşuyor. dedim ki yahu o adamla ben konuştum dedim. gülmeler şakalar falan.. yani boşver takma. seni bilen biliyor. başkası istediğini desin.


  • catch  (06.08.19 17:52:00 ~ 17:53:09) 
Bir doktorun dediğiyle yetinmemelisin bence, görünüşe bakılırsa gerçekten çok rahatsız oluyosun. Önce aile hekimine gidip onun tavsiyesine göre başka doktorlara görünebilirsin. Tüm doktorlar bir problem olmadığını söylerse belki de gerçekten konuşmanda ciddi bi problem yoktur ve sen abartıyosundur, ozaman diksiyon derslerine başlarsın veya terapiste gidersin. Düzelir elbette neden düzelmesin ki?
Konuşmandan rahatsız olduğunu herkese anlatmak zorunda da değilsin bu konuda kendini sıkma, sen sadece doktorlara ve bu konuda sana yardım edebilecek kişilere anlat yeter.
Engelli diyenlerin de ben taa....
  • megalomaniac  (06.08.19 17:53:34) 
Reyiz, üzülme, vardır çaresi hafif dilini kesip mm bir ayar yaptirsan, yada diline antrenman yapsan guclendirsen ne bileyim ağzının içinde yuvarlamak suretiyle sağa sola kademeli şekilde antrenman yapsan, kitabi sesli şekilde okuyup kademeli şekilde kaydedip dinlesen çünkü başkalarının oldu demesinden ziyade senin tamamdir bu iş demem daha güzel olur kanımca


  • protrek  (06.08.19 17:55:00 ~ 17:57:00) 
bence konusma terapilerini deneyebilirsin. öncelikle iyi referansi olan bir yerleri arastir. sonucta kekeme olan insanlarin bile konusmalarini iyi oranda düzeltebilen merkezler var. arkadasim gitmisti oradan biliyorum. su anda kekeme oldugu bile hic anlasilmiyor, yeni tanistigi kisiler hic fark etmiyor.
o nedenle bence dogru calisma ile senin de konusmanda düzelme saglanir. gec de olacagini düsünmüyorum cünkü benim arkadasim da 20 yasindan sonra gitti.

bir de gidip orada bu isin uzmani olan insanlardan yorum alabilirsin.
bu bir hastalik ya da bir doktor icin düsük seviyede bir bozukluk olabilir ama belli ki seni cok rahatsiz ediyor ve özgüvenini etkileyecek belki de etkiliyor zaten. o nedenle bu iste uzman sana yardimci olabilecek insanlarin yorumunu destegini alman iyi olabilir.
  • kaputt  (06.08.19 17:59:43) 
@ catch Güzel düşünceleriniz ve desteğiniz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi başkalarının ne düşündüğünü takmamak gerek, haklısınız. Ama insan bazen takılıp kalıyor yani. Zaten bu sorunum da dediğiniz gibi tanıdığım insanlarla konuşurken pek ortaya çıkmıyor. Önceki işlerimde de sorun olmadı. Ama bazen sorun edince büyüyüp gidiyor.

Yaşadığınız trajikomik olaya gelirsek de bir komedi olmuş sizin için. Benim de sesim eskiden kadın sesi gibi geliyordu telefonla konuşurken.Tanımadığım birisiyle konuşurken " Abla" diyorlardı kocaman adamlar.Bozuntuya vermiyordum tabi. Komiğime de gitmiyordu değil hani :)

@ megalomaniac Evet, gerçekten çok rahatsız oluyorum ama doktora gitmekten o kadar sıkıldım ki içimden gitmek gelmiyor. Bir de benim için önemli olan bir sorunu doktor önemli görmeyebiliyor. O konuda kafam karışık biraz. Sanırım dediğin gibi önce farklı farklı doktorlara görünerek bir yol haritası çizmek doğru olacaktır. Konuşmamdan rahatsız olduğumu zaten kimseye bahsetmiyorum, hatta ilk defa burada bahsettim :) Yani etrafımdakilerle bu konu hakkında hiç konuşmam. Engelli demeleri de dediğiniz üzere küfredilecek kadar var ama kimseye de bir şey diyemiyorsun. Çünkü biri söylemese diğeri söylüyor yani, tek kişiyle kalmıyor bu söyleyenler. Aynı muhabbeti açan insan sayısı çoğalınca adamlar gördüğünü söylüyor diyorsun ama bu onların patavatsız olduğu gerçeğini değiştirmez tabi. Teşekkür ederim cevabınız için.

@ protrek Daha önceden çok kafama takmadığım için söylediğin tarzda antrenmanlar yapmayı düşünmemiştim ama artık daha fazla sorun ettiğim için bu önerdiğin yöntemleri deneyeceğim. Dediğin gibi gidişatı en çok benim takip etmem daha doğru, çünkü başkasının koyacağı kıstas benim için yeterli olmayabilir. Cevabın için teşekkür ederim.

@ kaputt Aslında ben de konuşma terapilerinin daha sonuç verici olacağını düşünüyorum.
Çünkü dediğiniz gibi doktorlar önemli görmeyebiliyor ya da hasta muayene etmekten usanıp sallamayabiliyor. Ama terapistler falan çalışma prensipleri gereği daha sonuç odaklı ve verimli oluyor. Bu arada arkadaşınız adına da sevindim. O da rahat bir nefes almıştır artık. Çünkü kekemelik benim sorunumdan da kötü bir şey bana göre. Cevabınız için teşekkür ederim.
  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (06.08.19 19:14:24) 
Konuyla alakasi yok ama ben de icimi dokmek istedim.
Kpss ile bir devlet kurumuna atandim.
O siralar 45 kiloydum.
Erkegim ve boyum 174.
Ise baslama kagitlarini teslim etmeye gittigimde orda bi kadin bana yuzde kac engellisin diye sormustu.
O kadar cok moralim bozulmustu ki.
Su an 65 kiloyum, 70e ulastigimda da vucut gelistirme yapmak istiyorum.
Su an gulup geciyorum hatirladikca.
  • lengelifotursapka  (06.08.19 19:24:58) 
Ben de konuşma terapistini öneririm. Ama gideceğiniz kişinin eğitimine bakın lütfen. Değişmediyse bunun eğitimini doktora olarak veren yer eskişehir'di. Terapistin lisansına da bakın,psikoloji/psikolojik danışmanlık temelli olursa daha iyi olur.


  • asteriks  (06.08.19 19:43:32) 
Bence bu durum doktorluk değil konuşma terapisti +1

Küçük kızımda 7 yaşına kadar "r"leri söyleyemiyordu. Biraz üzerinde düştük, sonra kendi kendine büyüdükçe geçti. Ama o arada veli gözetiminde yapmalık çalışma kiti almıştık. İstanbul'daysanız bedelsiz verebilirim.
  • SiyamkedisiZorro  (06.08.19 19:49:15) 
@ lengelifotursapka Tabi, elbette. Anlattığınız için teşekkür ederim. Öncelikle atanmanız için tebrik ederim. Yolunuz açık olsun. O patavatsıza gelince de zaten nasıl hissettirdiklerini çok iyi anlamışsınızdır. Bazen o kadar damdan düşer gibi soruyorlar ki sanırsınız ki sıradan bir şey soruyorlar. İnsanlarda empati denen bir şey kalmamış. Bu arada vücudunuzun öncekine kıyasla daha iyi bir noktaya gelmesine de çok sevindim. Umarım ben de sizin gibi gelecekte bu günleri hatırladığımda güler geçerim :) Cevabınız için teşekkür ederim.

@ asteriks Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim. Söylediklerinize kesinlikle dikkat edeceğim. Ben de biraz araştırdığıma göre terapistin psikoloji temelli olmasının faydalı olacağı kanısına vardım. Cevabınız için teşekkür ederim.

@SiyamkedisiZorro Kızınızın probleminin çözülmesine sevindim. Peki terapiste götürdünüz mü yoksa terapiste götürmeden mi hallettiniz? Bu arada teklifiniz için de teşekkür ederim.
  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (06.08.19 20:33:02) 
Konuşma terapistine görünün.
@catch
İşyerinde 40 yaşonda biri sesi çocuk gibi çıkarken, terapistin verdiği dosya dosya cümleleri 2hafta okuyup diyaframını açtırdı ve normal yaşıtları gibi şu an.yer izmit.bu alanda uzman zaten biliniyor.
  • cakmayazar  (07.08.19 05:54:53) 
@ cakmayazar Bütün cevaplara bakınca şansımı terapistten yana deneyeceğim galiba. Cevabınız için teşekkür ederim.


  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (07.08.19 22:39:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.