[]

ticari araç alış satış

2. el ticari araç satışı ile ilgili bir sorum var. aracı satan kişi 130 binlik araca 90 bin fatura kesebileceğini çünkü ona da alırken öyle kesildiğini söylüyor. Sende satarken düşük fatura keseceksin diyor.

Şimdi birileri diyorki 2. el ticaride adet böyle, az faturalı alınır ve öyle satılır devletin verdiği yüzde 30 hak blablabla
Bazıları da asla öyle şey olmaz tam fatura kesmek zorunda senin kdv ni çalıyor falan diyor.

Şimdi bu işlerden anlamam. Mantığı ve açıklaması da değil derdim. Düşük fatura ile alayım mı? Alırsam biraz daha mı fiyat kırayım? Bu şekilde satarken sıkıntı yaşar mıyım?

 
kdvden çalıyor, düşük fatura olmaz


  • vladimirdökümov  (05.08.19 21:17:25) 
zararı sana olur. o arabayı alırken ona öyle yapıldı diye sana da aynısını yapmaya kalkıyor.


  • onurrrrr  (05.08.19 21:19:33) 
Kdvyi düşk hesaplıyor. Yüksek istersen kdvyi sana yansıtmak isteyebilir


  • efruz  (05.08.19 21:25:52) 
Arabanın sol aynası olmasa ve sana "muadillerinden bin TL ucuza veriyorum" dese nasıl yaklaşırsan öyle düşün... evet yasal olarak tam kesmek zorunda da TR'de kaç kişi yasalara tam uyuyor? Adam gerçekten düşük faturalı almıştır sana da söylediği satış fiyatı düşük faturaya göredir. İlla yüksek fatura istiyorsan 6 bin TL ekstra doğacak KDV'yi vermeni ister. Bunu düşünerek fiyatı uygun tutmadıysa zaten alma. Fiyat uygunsa ve kısa sürede aracı satmayı düşünmüyorsan da al...

"Düşük fatura olmaz" diyen arkadaşlar hayatlarında toplam kaç ticari 2. el araç alım-satımı yapmışlar acep :)
  • 507  (06.08.19 00:12:52) 
Piyasa fiyatını söylüyorsa bence kdvyi düşük hesaplıyor denemez öyle değil mi


  • cosmicgadin  (06.08.19 00:13:09) 
benzeri araç, tam faturalı ve aynı fiyata varsa elbette buna pahalı diyebiliriz.


  • 507  (06.08.19 00:17:32) 
Piyasa her zaman böyle işliyor, hiç bir sıkıntı da olmaz. Ha yok siz 130 bin fatura kesilmesini istiyorsanız çıkan kdv'yi ödersiniz sıkıntı olmaz. Gerçi bu sefer de satıcıya gelir vergisi çıkan o da ayrı bir dert.

Ticaretten uzak bireylerin şöyle bir yanılgısı var; "faturayı düşük kesiyorsa kdv'den çalıyordur"

KDV esasında son kullanıcının/alıcının ödediği bir vergi türüdür, üreticinin ya da satıcının cebinden çıkmaz.

Son kullanıcı aldığı ürün veya hizmetin KDV'sini öder, satıcı da aldığı kdv'yi devlete öder, ya da silsile yolu ile geriye doğru gider.

Aslında çok saçma ve karışık bir sistem, yakında da düzeltileceği söyleniyor.

Hadi siz tam değerinde fatura ettirip aracı 130 bine aldınız diyelim, aracı satmak istediğinizde değeri 170 bin olsa mesela.

Tam 170 binden fatura kesip aradaki 40 bin liranın gelir vergisini öder misiniz mesela, cevap evetse adama 130 bine fatura etmesini söyleyin, KDV'yi siz ödersiniz gelir vergisini adam öder (kabul ederse)
  • John Bloor  (06.08.19 10:30:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.