[]

SQL Server 2016 için işletim sistemi

Ne kullanmamız gerekir? Yazılımcı firmanın söyledikleri tatmin etmedi. Windows 10 üzerine kurar çalıştırırız diyor ancak kendi bilgisayarında dahi yavaş çalışıyor.(Onunki de W10)




 
en hızlı linuxda çalışıyor birde storage da ssd varsa minimalize centos7 kurun üsütüne sql atın içine db yi gayet stabil çalışır hem yedeğini alirsiniz kolayca hemde uçar db


  • baknedicem  (05.08.19 13:27:47 ~ 13:29:40) 
Debian xfce + docker bir denemek lazım.


  • demirKamil  (05.08.19 13:28:29) 
Windows server önermiyorsunuz o halde?


  • o kadar da degil aga  (05.08.19 13:52:15) 
Öncelikle sorudaki yavaş çalışıyor ifadesi yetersiz onu bir açalım, SQL Server Management Console açılırken yavaş mı açılıyor , db'ye erişirken ping süreniz mi uzun? çektiğiniz sorguların bekleme süresi mi uzun? yavaş çalışıyor ifadenizdeki yavaş tam olarak nedir önce onu bi netleştirelim.

SQL Server öyle hayvani sorgular çekmediğiniz sürece ve de veritabanı optimizasyonu, normalizasyon kuralları, doğru yapılandırılmış bir veritabanı ile çalıştığınız sürece Windows sunucu üzerinde sorunsuz ve gayet hızlı çalışır, 10 sene önceki bilgisayarlardan bahsetmiyor isek mevcut işlemci ve ram teknolojisi ile ortalama bir DB'ye erişimde yavaş ama bu diyebileceğiniz bir ortam oluşmaz/oluşmamalı.

Eğer anlık yüzlerce bağlantı ve saniyede yüzlerce sorgu geliyorsa o zaman derim ki sorgularınızda ve index yapınızda bir sıkıntı var ya da tablolarınız doğru yapılandırılmamış ya da sunucuya wifi ile bağlanıyorsunuz ping kaybınız var.

Ayrıca SQL Server'ın da farklı sürümleri var örneğin Express Edition makinenizde 10 Tb raminiz de olsa 1 GB ram kullanmanıza izin verir maksimum yani Express Edition kullanıyorsanız Db boyutunuz çok büyük connection sayınız da fazlaysa o zaman bir yavaşlıktan söz edebiliriz belki.

Sizin işletim sisteminden çok kullandığınız SQL Server türü, db boyutu, normalizasyon ve optimizasyon durumu bunun yanında da bilgisayarın network ağına erişim türüne bakmanız lazım.
  • solo  (05.08.19 14:36:05) 
@solo : Cevabınız için teşekkür ediyorum. Olabildiğince detaylı cevap vermek istiyorum. Yavaşlıktan kastım, clientlardan ulaşırken program bekleme yapıyor. Tüm clientlar kablo ile network switch e bağlı. Clientların herhangi birinden pinglediğimizde 1 ms altında değer alıyoruz. Server olarak kullandığımız donanım i7 3770K-16 gb ram-Samsung Evo 256 SSD. Server üzerinde de programımız yavaş çalışıyor. (Çalışan program Mikro Jump, muhasebe yazılımı) SQL Serverın sürümünü birazdan kontrol edeyim. İşletim sistemi W10 Pro. Ben işletim sisteminden kaynaklandığını düşünüyorum. Başka bir bilgi isterseniz kontrol edip yazayım.


  • o kadar da degil aga  (05.08.19 15:05:00 ~ 15:29:34) 
Şimdi kontrol ettim SQL Server 2017 Express çalışıyor. Serverdan programa girdiğimizde dahi aman aman bir hız görmedik. Windows Server a geçsek hızlanma düzelir mi ne dersiniz? Ya da ne yapmamız gerekir?


  • o kadar da degil aga  (05.08.19 15:57:59) 
@o kadar da degil aga : Sunucu olarak kullandığınız makinenin donanımı gayet yeterli, (Dediğim gibi eğer SQL Server Express Edition kullanıyorsanız makinenizin raminin 16 GB olması bir fayda sağlamıyor SQL Server bu durumda maksimum 1 GB ram kullanır zaten) Windows 10 aslında bir sunucu olarak çalışacak şekilde tasarlanmamıştır yani bir miktar performans kaybı işletim sisteminden kaynaklanabilir ama sorununuz işletim sisteminizden çok bir yapılandırma hatasından kaynaklı gibi duruyor.


  • solo  (05.08.19 16:05:26) 
Peki biz bunu nasıl kontrol edebiliriz? Ya da firmaya ne söylememiz gerekir ki bu şekilde yapılandırsın? Sistemde kaspersky free çalışıyor, kaldırmak fayda getirir mi?
Siz bu serverı sıfırdan kursanız sırasıyla ne yüklerdiniz?

  • o kadar da degil aga  (05.08.19 16:24:20) 
Çok iddialı olmamakla birlikte Kaspersky'nin sorunla doğrudan ilişkili olduğunu düşünüyorum kaldırır ya da devre dışı bırakırsanız sorununuz hallolabilir isterseniz bir deneyin. Antivirüs yazılımları bu tür sunucu sistemler için farklı bir yapıda çalışırlar, sisteme gelen giden her isteği karşılama eğilimindedir ve bu da response süresini etkiliyor olabilir.


  • solo  (06.08.19 00:16:45) 
Evet muhasebe programının forumlarında benzer bir problemden bahsetmişler ve kaspersky i kaldırmışlar. Yarın bir deneyeyim.


  • o kadar da degil aga  (06.08.19 00:39:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.