[]

Tartisma yaratan matematik sorusu

Cevap ya 16 ya da 1 cikiyormus. Ben 1 buldum, cunku "ayni oncelige sahip islemlerde hesaba soldan baslanir." diye bir sey ogrenmedim.

"Turk egitim sistemine gore hede mede" demisler. Ulkelere gore degisiyor mu ki kurallar?


tr.sputniknews.com

 
Cevap 16
Sorunun kaynağını tespit etmişsin aslında. Çarpma-bölme arasında işlem önceliği soldan sağa doğru gider. Bu kural evrenseldir.

  • takıl yani takmıyo belli  (01.08.19 19:06:53) 
yanlış öğrenmişsiniz.


  • tabirimekruh  (01.08.19 19:07:40) 
@tabirimekruh

Yanlis ogrenme yok aslinda, basbayagi ogrenmemisim ya da hatirlamiyorum. :D
  • dont eat me  (01.08.19 19:09:10) 
ben 16 buldum. bu konuyu okulda öğrendiğimizi hatırlıyorum ama o zamanlar matematikten çok soğumuştum ve açıkçası anlamamıştım da. ben basbayağı dümdüz gidiyordum.

yani mesela parantez içi varsa önce onu yapıyorum. sonra dışarıda 8 bölü 2 kalmış mesela... önce çarpmak olmaz. parantez içini yaptık zaten. parantezden çıkıp hemen çarparsak ayıp olur. önce bi' 8/2 işlemini yap. orada 4 oldu. parantez içi de 4 çıktı. en son çarpcan onları. yaaa.

bu türban olayını çok garıştırdılar. böyleyken iyiydi de işte iki tane daha parantez geldi sonradan, kafam yandı. bıraktım. yakşamlar.
  • der meister  (01.08.19 19:12:53) 
sorunun cevabı 1 dir
16 diyen matematik 4 işlem bilmiyordur.
eyyorlanmam bu kadar
  • bana her yer cehennem  (01.08.19 20:00:23) 
Cevap net 1. 2 orada katsayı, çarpma işlemi değil.


  • vhdl  (01.08.19 21:14:23) 
Valla ben de ısrarla 1 buluyorum. 2+2 yi yapınca parantez yok olmuyor ki, başındaki 2 çarpanı duruyor. Önce parantezi yok etmek iç güdüsü var bende.:)


  • Trene çelme atan adam  (01.08.19 21:34:56 ~ 21:36:58) 
@tren

Vallahi ben de oyle dusundum. Oncelik parantezdeyse parantezi yok etmemiz lazim sanki. :D tabii ben matematik ozurluyum, emin olamiyorum.
  • dont eat me  (01.08.19 22:44:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.