[]

düzenli ağırlık çalışmamış güçsüz biri için nasıl bir program? (güç/hacim)

bir süredir düzensiz bir şekilde ağırlık çalışmış, bir kaç kez ara vermiş ve bir kaç program değiştirmiş biri olarak her insan güçlü olmak ister ancak bu sporu asıl yapma sebebim iyi bir fiziğe sahip olmak.

bir haftadır stronglifts 5x5'e başladım ve haliyle ağırlıklar çok düşük. şimdiden acaba isteğimin güç kazanmak mı güzel bir vücut yapmak mı olduğunu sorguluyorum (gönlüm iyi bir vücut sahibi olmaktan yana). skinnyfat yapıda biri olmama rağmen kalorilerimi ayarlayarak göbeği baya azalttım diyebilirim. sizce,

1. gücü boşver kas kazanmaya (hacimlenmeye) yönelik çalış derseniz nasıl bir program önerirsiniz?
2. önce bir güç kazan da kas yapmaya ondan sonra kasa bakarsın derseniz ne kadar süre 5x5 yapmalı?

güçsüzüm derken normal çalıştığım dönemde bench 65kgx8, squat 65kgx10, deadlift 75kgx8 gibi diyebilirim (bacaklar çok zayıf). 5x5 ile intermediate seviyelere kadar çıkabileceğimi sanmıyorum ama artar heralde yine de.

33yaş, 72kg, 183cm

 
güç kazanmaya çalışmak bana biraz saçma geliyo. önemli olan estetik. ağırlık antrenmanlarıyla zaten her şekilde üç kazanıyosun. kas yapmanın birinci prensibi progressive overload sonuçta. gitgide daha ağır kaldırıyosun.

ben görüntü için ağırlık antrenmanı yapıyorum. güç kazanmak, fiziki yeterliliğin artması olayı 2. planda.

bence gücü mücü boşver müsabık bir powerlifter olmayacaksan. standart makineli ağırlık antrenmanları gayet verimli oluyo. ha sen powerlifter gibi squat-deadlift-bench yapmayı seviyosundur, o ayrı. herkes bi şeyi seviyo. bu antrenmanla da zaten hem kas kazanırsın hem güç kazanırsın. aynı şey.

hangisini seviyosan onu yap.
  • (s)AINT  (28.07.19 21:57:44) 
hocam ben de progressive overload yaptığımda güçleneceğimi düşünüyorum her halükarda, sorsalar da önce görüntü sonra güç derim yalan yok, fiziki bir işte çalışmıyorum, profesyonel bir spor kariyeri düşünmüyorum.

iyi bir program tavsiyeniz olursa da paylaşabilirsiniz, push pull legs veya upper lower olur, verim aldığınız ne olursa.
www.aworkoutroutine.com şu program iş görür mü acaba bir süre de olsa
  • sheeper  (28.07.19 22:16:41) 
Düşünceniz yanlış: (bkz: larry wheels)

Hangi programı yaparsanız yapın orman kanunları der ki ne kadar güç o kadar kas hacmi. Steroid gibi kimyasallar kullanmadığınız sürece vücudun çıkacağı en üst hacim kaldırabildiğin en şiddetli ağırlıkla orantılıdır.
Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın ya da başkalarını birbiriyle. Çünkü herkesin genetiği farklı
  • filipis  (28.07.19 22:31:45) 
nsuns denen program bu ara çok populer . redditte sub ı da var . bi bakın.


  • n62  (28.07.19 22:56:38) 
15-16 yaşından beri spor yapan ara ara bırakmış biri olarak tamamen kendi görüşüm ve deneyimlermi yazıyorum bilimsel yada spor hocası değilim.

5*5 programı bize uygun değil neden?

akşama kadar çalışıp yeteri kadar dinlemeden protein maliyet hesabı yaparak kıt imkanlarla 5*5 programı yapılmaz. vucut geliştirme pahalı bir spor proteini var bcaa+ multivitamin+ kreatin+ glutamininden tut arjinin yağ yakıcı hatta testesteron artırıcılara kadar dev bir pazar ve bu kadar takviyeye rağmen insanlar steroit kullanıyor neden? ne kadar uğrasırsa ugraşsın vucudumuzun bir limiti var hem yağ yakma hemde kas anlamında.

youtube'da video çekenler yada çevrende gördügün fitness mankeni vucutlu insanlar malesef dibine kadar streoit almış kişiler.

spor salonuna ilk başlarsın eline bir program veriler bir ay iki ay devam edersin az bir gelişme olur hoca yada salon sahibi sana gaz verir yeterli protein almıyorsun protein tozu var bende indirimli alır onu kullanırsın az birşey fayda görür gibi olursun sonra kreatin satarlar onu satarlar bunu satarlar gelişmen durmuştur yüzüne sırıtarak bakıp senin genetik kötü bundan daha fazla olmaz diyip aslında bizim bir abi var uzman kür hazırlıyor diyerek karanlık dünyayı sana gösterirler.

dediğim gibi vucut geliştirme pahalı bir spor

az yorulan bir işteysen akşamları erken uyuyup yeteri kadar dinlenip diyetine çelik gibi uyarsan ( bu arada asosyal biri olman gerekir ) beslenme makrolarına dikkat edip hakiki protein alırsan et süt yumurta vs ha birde ögle yemegi de bu makrolara uyulacak antramını yapıp kaliteli takviyeler alırsan takribi 3-4 senede vucudun istediğin gibi olur tabi yarışmacılar gibi olman için ilaç kür vs kullanman lazım. sen bunları yaparken 1 senelik eleman diyetine uyarak ve disipli şekilde antreman yaparsa kürlerle senin 4-5 senede ulaşamadığın vucuda 2 senede ulaşır vucut geliştirme jargonu ile parçalı parçalı olur.

haftada 3 gün full body çalış her kas grubuna 2 haraket ve az agırlıklara antremana devam et salonda birileri 20 kilo curl yaptığını sanarken sen 7.5 kilo sağlam haraketin hakkını vererek ve negatif yükleme yaparak çalış. 20 kilo curl çalışan kamil belinden destek alarak postürünü bozarak anca egosunu tatmin eder.

vucut geliştirme senin hayatından aldığın lezzeti sosyal yaşamını etkiliyorsa o spor değil ego ve iskence olur. Az ama sağlam çalış hayatın tadı çıkar.
  • Fritz-X  (28.07.19 22:59:16 ~ 23:00:25) 
kanka ben bu işin profesyoneli, ustası değilim. 10-11 ay oldu başlayalı. ilk 6 ayda elimden geldiğince yoğun antrenman-sıkı beslenme uygulamaya çalıştım.

bu 6 ayda ilk 1-2 ay salondaki hocanın verdiği programla gittim. sonra işi iyi bildiğini düşündüğüm insanlara danıştım. onların tavsiyelerini uygulamaya çalıştım.

ben de ofiste bilgisayar karşısında çalışan biriyim. en sevdiğim, uygulamaktan verim aldığım program haftada 3 gün full body çalışma oldu.

squat-deadlift hiç yapmadım. bench press tekniğim de iyi değildir, onun da üstüne düşmedim. makine ağırlıklı çalıştım. sen bu 3 hareketi oturttuysan daha avantajlısın. neden? çünkü 3'ü de compound hareket. bunları oturttuysan barbell row-press'i de iyi yaparsın. ayrıca antrenman süren de benimkinden çok daha kısa olur. sadece deadlift'le örneğin, benim 2 harekette 6 set çalışmamı sen 3 sette bitirebilirsin belki. öyle bi avantajın var.

ben neden tercih etmiyorum? 1- belimi elime almak istemiyorum. fıtık başlangıcım var. 2- çalıştığım salon buna pek uygun değil. bu biraz bahane ama gerçeklik payı var. salonda squat yapan 5 kişi anca çıkar. deadlift 1. hahah.

2. aydan itibaren kendime bi liste çıkardım. göğüs-sırt-omuz... diye. excel'de bu grupların altına çalışılabilecek hareketleri sıraladım. aynı bölgeyi çalıştıranları aynı renge boyadım. antrenman günü ondan istediğim hareketi çıkarıp çalıştım.

şu an napıyorum? ezbere bildiğim için hiçbir yere bakmıyorum. omuz çalışacaksam 1 ağır pres. (barbell press, arnold press veya makinede press.) sonra lat raise, sonuna da reverse fly. ön-arka-orta çalışmış oluyo.

sırtta 2 hareket yapıyorum. lat pulldown (bi gün geniş bi gün dar), seated cable row, back extension'dan 2'sini seçiyorum. bu antrenmanda ilk ikisini yaptıysam sonrakinde diğer ikisini yapıyorum falan.

göğüs de keza öyle. bench press-fly-incline press-dambıl presler var. seç beğen al 2 tanesini

bacakta leg press-leg curl bana yetiyo. özellikle press sağlam kütle kazandırıyo.

her antrenmanda karın çalışıyorum. en sevdiğim karın hareketi rope crunch. üst bölgeye hayvani hacim veriyo. mekik falan asla yapmam.

haftalık antrenman programını kendine göre oluştur. mesela pazartesi gittin. 3 hareket omuz, 2 sırt, 2 göğüs, 2 bacak, 1 karın, 2 triceps, 1 biceps bitti.

perşembe gittin. bu sefer göğüs-sırt-omuz-triceps-biceps-bacak-karın diye sıraladın.

cumartesi gittin. sırt-omuz-göğüs-bacak-triceps-biceps-bacak-karın çalışıp o haftayı kapattın. yani ilk antrenmana omuzla, 2.ye göğüsle, 3.ye sırtla başladın. denge kurdun.

burada iş sende bitiyo. temel hareketler belli. göğüs yapiim diyosan yatay pres yapmak zorundasın, fly yapmak zorundasın. sırt istiyosan hissederek kuvvetli yatay-dikey çekişler yapmalısın. omuz hakeza. yana-geriye açışlar ve özellikle ağır dikey presler yapmak zorundasın.

ne yaparsan yap, ağır antrenman yapıyosan gelişmemen mümkün değil. bi hareketi ister kabloyla yap, ister dambılla yap. sonuçta aynı kas çalışıyo. kolun barbell curl de yapsan gelişir, dambıl curl de yapsan gelişir, preacher curl de yapsan gelişir.

o yüzden eline aldığın kağıda bağlı kalmaktansa kasın hangi hareketle, nasıl çalıştığını anla. kağıtta yazması gerekmiyo. 1. gün barla kol çalış. 2. gün dambılla çalış, 3. gün kabloyla çalış. hiç önemi yok.

ha, şöyle bi şey de var. ağırlık arttırıp arttıramadığını böyle takip etmen zor olur. yani hep barbell curl yaparsan ağırlık arttırıp arttıramadığını daha iyi anlarsın. tekrar sayılarını, antrenmanın şiddetini elbette ki daha iyi takip edersin. ağırlık arttırma sözü de biraz yetersiz kalıyo anlatmak istediğimi. sürekli barbell curl yapıyosun diyelim. ağırlık artmasa da 8 tekrarla başladığın hareketi 15 tekrar yapabilmeye başladıysan ağırlık arttırmış oluyosun aslında. böyle tek hareketten gidersen, düzenli olarak aynı hareketi yaparsan yüklemenin takibi çok kolay olur.

ben haftada 3 günden fazla gittiğimde spordan soğuyorum. o yüzden sana da böyle bi program yaziim, atıyorum 1-2 ay uygula. sıkılırsan hareketleri değiştirirsin.

omuz: standing military press. lat raise. reverse fly. front raise'i boşver.
göğüs: bench press veya machine press. chest fly veya dambıl fly. incline bench press veya incline dambıl pres, low cable crossover
sırt: lat pulldown (1 gün geniş tutuş, 1 gün dar tutuş. dar tutuşu v barla yapmak daha rahat oluyo), seated cable row, back extension. deadlift'in iyi. barla yapılan çekiş hareketleri de yapabilirsin. t bar row-deadlift-dambıl row vs
bacak- leg press-leg curl. öncesinde 5 dakika bisiklet sürebilirsin. ya da leg extension yapabilirsin.
karın- rope crunch, plank, hanging leg raise vs ben çoğu zaman sadece rope crucnh yapıyorum.
biceps- barbell curl-dambıl curl-preacher curl... hepsi aynı. ben barbell curl'ü tavsiye ederim ama. daha yüksek ağırlık kaldırabilirsin. hareketin negatifinden faydalanma şansın daha yüksek olur. ben 6 ay full barbell curl yaptım mesela. eylül'de ağır çalışmaya başlayınca yine barla çalışırım. diğerlerini yeşillik olsun diye yapıyorum.
triceps- rope pushdown, reverse grip pushdown, triceps extension. ben sonuncuyu preacher curl sehpasına ters oturup sırtımı yaslayarak yapıyorum. tavsiye ederim.
trapez falan çalışmak istiyosan shrug falan da yaparsın ama deadlift hayli hayli geliştirir trapezleri. boş iş olur.

senin yapmaktan hoşlandığın egzersiz tiplerini dikkate almadan çıkardım bunu. 2'şer hareket seçerek yap. set arasını uzatma. antrenman çok uzar yoksa.

ben bundan gayet iyi verim aldığımı düşünüyorum. 60 kiloyla başladığım antrenman sürecinde 75 kiloyu gördüm. sonra 6-7 kilo verdim tabii belim 92-93'e çıkınca. gelecek sene 80 kilo civarına çıkıp mart-nisan'dan itibaren yine 6-7 kilo veririm. bu bi süreç. bi yılda kimse o imrenerek bakılan vücutlara sahip olamıyo doğal yollarla. severek, zamana yaymak önemli. heves yerine hayatın bi parçası yapmak gerekli ki emeklerin boşa gitmesin. zaten uzun süre üstüne düşerek emek vermediğin hiçbir işten fayda göremiyosun hayatta. bu da öyle.

antrenman sezonu açılmadan önce (bence eylül-ekim'de havalar soğuyunca başlar) iyice düşün. antrenman tipine karar ver. ondan sonra bi programı ağır şekilde uygula. önünde zaman var. zırt pırt program değiştirmek motivasyonunu düşürür. verim de alamazsın.

antrenman tipine karar verince düzenli olarak belli hareketleri yaparsın. çok iyi olur.

edit: istisna powerlifter'lar olacaktır ama powerlifting temelde estetiği hedeflemez. tamam adamlarda öküz gibi kas var ama hayvan gibi de yağ var. eddie hall mesela.
  • (s)AINT  (28.07.19 23:25:36 ~ 23:33:10) 
uzun uzun yazmışsınız çok sağolun. kendi programımı yapma girişimlerim oldu ama hep bişeyleri eksik veya fazla yapmaktan çekindim, spor geçmişim çok uzun olmadığı için. programı inceleyip tavsiyelerinize uymaya çalışacağım, ben programları telefondaki fitness appine ekleyip progressive overload olacak şekilde hafta hafta geliştirmeye gayret ediyorum. umarım iyi kazanım elde ederim, teşekkürler tekrardan.


  • sheeper  (28.07.19 23:34:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.